Montelukast Teva, 10 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Montelukast
Clasa ATC
R03DC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
astmul bronşic, alergiile de sezon
Producător
TEVA UK Ltd
Acțiune terapeutică
antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează substanţele denumite leucotriene

Ce este Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate şi pentru ce se utilizează

Montelukast Teva 10 comprimate filmate este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează substanţele denumite leucotriene. Leucotrienele determină îngustarea şi inflamarea căilor aeriene pulmonare. Prin blocarea leucotrienelor, Montelukast Teva 10 mg comprimate filmate ajută la menţinerea sub control a astmului bronşic şi ameliorează simptomele alergiei de sezon (cunoscută şi sub denumirea de febra fânului sau rinită alergică sezonieră).

Medicul dumneavoastră a prescris Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate pentru a vă trata astmul bronşic pentru prevenirea simptomele de astm bronşic din timpul zilei sau nopţii.

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate este utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu vârsta peste 15 ani,al căror astm bronşic nu este controlat adecvat prin tratamentul actual şi care necesită tratament suplimentar.

Pentru pacienţii cu astm şi alergii sezoniere, Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate tratează, de asemenea, simptomele alergice sezoniere.

De asemenea, Montelukast Teva comprimate filmate ajută la prevenirea manifestărilor de astm bronşic induse de exerciţiul fizic la pacienţi cu vârsta peste 15 ani.

Ce este astmul bronşic?

Astmul bronşic este o boală de lungă durată. Astmul bronşic include:

  • respiraţie dificilă determinată de îngustarea căilor aeriene. Această îngustare a căilor aeriene se agravează sau se ameliorează ca răspuns la condiţii diferite.
  • căi aeriene sensibile, care reacţionează la numeroşi stimuli cum ar fi fum de ţigară, polen, aer rece sau exerciţiu fizic.
  • umflarea (inflamaţia) mucoasei care căptuşeşte căile aeriene.

Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare (wheezing) şi senzaţie de constricţie toracică.

Ce sunt alergiile de sezon?

Alergiile de sezon (cunoscute şi sub numele de febra fânului sau rinita alergică sezonieră) reprezintă un răspuns alergic cauzat frecvent de particulele de polen din aer provenite de la copaci, iarbă sau plante. Simptomele alergiilor de sezon pot include în mod caracteristic: nas înfundat, secreţii nazale, mâncărime la nivelul nasului, strănut, ochi înlăcrimaţi şi umflaţi, roşeaţă şi mâncărime la nivelul ochilor.

Înainte să luaţi Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Nu luaţi Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la montelukast sodic sau la oricare dintre celelalte componente ale Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Aveţi grijă deosebită la utilizarea Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

  • Este important ca Montelukast Teva 10 mg comprimate filmate să fie luat zilnic, seara, aşa cum v-a fost recomandat de către medicul dumneavoastră, chiar şi atunci când nu aveţi simptome sau dacă prezentaţi o criză de astm bronşic.
  • Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate cu administrare orală NU este destinat pentru tratamentul crizelor de astm bronşic (crize apărute brusc cu senzaţie de lipsă de aer). Acest medicament nu vă va ajuta în această situaţie şi nu trebuie utilzat niciodată în acest scop. In cazul în care apare o criză, trebuie să urmaţi întocmai recomandările medicului. Întotdeauna trebuie să aveţi la îndemână medicamentele necesare pentru astfel de crize.
  • În cazul în care aveţi nevoie să utilizaţi medicamente denumite beta-agonişti, cu administrare inhalatorie, mai mult decât de obicei, trebuie să vă adresaţi medicului curant cât mai curând posibil.
  • Este importantă utilizarea tuturor medicamentelor pentru astm bronşic, prescrise de medic. Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate nu trebuie utilizat în locul medicamentelor corticosteroide (indiferent dacă se administrează inhalator sau sunt înghiţite) cu care copilul dumneavoastră este deja tratat.
  • Pacienţii cu astm bronşic indus de acidul acetilsalicilic, care utilizează Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate trebuie să continue să evite administrarea de acid acetilsalicilic sau de alte medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene.
  • La un număr foarte mic de pacienţi care au utilizat medicamente pentru astmul bronşic, incluzând montelukast, s-a observat o afecţiune rară. Dacă prezentaţi manifestările unei combinaţii dintre oricare următoarele manifestări, mai ales dacă acestea persistă şi se agravează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului: simptome asemănătoare gripei, agravarea senzaţiei de lipsă de aer, furnicături şi înţepături sau amorţeli la nivelul braţelor şi picioarelor şi/sau erupţii trecătoare pe piele.
  • Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 15 ani.

Utilizarea altor medicamente

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate poate fi utilizat împreună cu alte medicamente pe care copilul dumneavoastră le utilizează pentru astmul bronşic. Cu toate acestea, unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate sau Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Acest lucru este deosebit de important dacă următoarele medicamente sunt:

  • fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)
  • fenitoină (utilizată pentru tratamentul epilepsiei)
  • rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei şi al altor câtorva infecţii).

Utilizarea Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate cu alimente şi băuturi

Montelukast Teva 10 mg comprimate filmate poate fi luat seara, cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Utilizarea în sarcină

Gravidele sau femeile care intenţionează să rămână gravide sau cele care cred că au rămas gravide trebuie să se adreseze medicului, înainte de a utiliza Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate.

Utilizarea în timpul alăptării

La om, nu se cunoaşte dacă Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate se elimină în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să vă alăptaţi copilul trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră, înainte de a începe utilizarea Montelukast Teva comprimate filmate.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

La adulţi, nu este de aşteptat ca Montelukast Teva comprimate filmate să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la medicaţie pot varia. Anumite reacţii adverse, care au fost raportate foarte rar la administrarea Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Luaţi întotdeauna Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră, chiar şi atunci când nu aveţi simptome sau prezentaţi o criză de astm bronşic. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală pentru adulţi şi adolescenţi, cu vârsta de 15 ani şi peste, este de un comprimat de 10 mg pe zi, seara.

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate nu trebuie utilizat împreună cu alte medicamente care conţin aceeaşi substanţă activă, montelukast.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Este important să nu luaţi prea multe comprimate. Dacă aţi luat prea multe comprimate sau dacă credeţi că un copil a înghiţit vreun comprimat, adresaţi-vă departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital sau medicului. Simptomele determinate de administrarea unei doze mai mari decât cea recomandată includ dureri abdominale, somnolenţă, sete, dureri de cap, vărsături şi mişcări involuntare.

Luaţi cu dumneavoastră acest prospect sau orice alte comprimate rămase pentru ca medicul să ştie ce comprimate s-au utilizat.

Dacă uitaţi să luaţi Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, utilizaţi următorul comprimat în mod obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

Este important să continuaţi administrarea Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate, în prezenţa sau absenţa simptomelor, atât timp cât v-a fost prescris de către medicul dumneavoastră, pentru a ajuta la menţinerea unui control asupra astmului bronşic. Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate poate ajuta la controlul astmului bronşic doar dacă este folosit continuu.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

S-au raportat, de asemenea, reacţii alergice care au inclus umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului care poate determina dificultate în respiraţie sau la înghiţire, mâncărimi, erupţie trecătoare pe piele, sau urticarie. Este esenţial ca în cazul în care copilul dumneavoastră prezintă orice reacţie alergică să opriţi administrarea de Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate şi să cereţi imediat sfatul medicului.

Au fost raportate următoarele reacţii adverse conform frecvenţei descrise mai jos:

Reacţiile adverse frecvente, raportate la 1 până la 10 din 100 persoane includ: durere abdominală, dureri de cap, sete.

Cu frecvenţă necunoscută:

Slăbiciune şi oboseală, nelinişte, senzaţie de anxietate şi iritabilitate, agitaţie incluzând comportament agresiv sau ostilitate, iritabilitate, tremor şi depresie, dureri articulare, ameţeli, mers în somn, uscăciunea gurii, indigestie, somnolenţă, halucinaţii, vise anormale incluzând coşmaruri, incapacitate de a adormi, stare generală de rău, furnicături şi înţepături/amorţeli, convulsii, dureri musculare, crampe musculare, diaree, greaţă şi vărsături, inflamaţia ficatului, creşterea valorilor serice ale transaminazelor (enzime ale ficatului), palpitaţii, infecţii ale căilor respiratorii superioare (de exemplu, răceală, durere în gât), sângerări nazale, tendinţă crescută la sângerare, umflături roşii, moi, sub piele, localizate cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos), vânătăi şi umflare datorită reţinerii de lichide, febră.

Reacţiile adverse foarte rare, raportate la mai puţin de 1 persoană din 10000:

Idei suicidare şi tentativă de suicid (în cazuri foarte rare). La pacienţii cu astm bronşic, în timpul tratamentului cu montelukast, s-au raportat cazuri foarte rare de afecţiune cunoscută sub numele de sindrom Churg-Strauss. Trebuie să-l anunţaţi imediat pe medic în cazul în care copilul dumneavoastră prezintă o combinaţie dintre următoarele manifestări, mai ales dacă sunt persistente sau se agravează: simptome asemănătoare gripei, senzaţie marcată de lipsă de aer, furnicături şi înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor şi/sau erupţii trecătoare pe piele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului copilului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii de temperatură speciale de păstrare. A se păstra blisterul în cutie, pentru a fi protejat de lumină.

Nu utilizaţi Montelukast Teva comprimate filmate după data de expirare înscrisă pe blister sau cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate

  • Substanţa activă este montelukast sodic echivalent cu montelukast 10 mg.
  • Celelalte componente sunt:

Nucleu: laurilsulfat de sodiu, lactoză monohidrat, hidroxipropilceluloză, amidon pregelatinizat (porumb), amidonglicolat de sodiu (porumb) de tip A, stearat de magneziu.

Film: Opadry 20A23676 Galben care conţine hidroxipropilceluloză, hipromeloză, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid roşu de fer (E 172).

Cum arată Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate şi conţinutul ambalajului

Montelukast Teva 10 mg comprimate filmate sunt de formă rotundă, de culoare bej, marcate cu „93” pe o faţă şi cu „7426” pe cealaltă faţă.

Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate este disponibil în cutii cu: 7, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98 şi 100 comprimate şi în ambalaje tip calendar cu 7, 14, 28, 56 şi 98 comprimate

Cutii cu blistere din Aluminiu/Aluminiu.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

TEVA Pharmaceuticals S.R.L.

Str. Domniţa Ruxandra nr. 12, parter, sector 2, Bucureşti, România Tel: 021 230 65 24 Fax: 021 230 65 23

Producători

TEVA UK Ltd

Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne, East Sussex, BN22 9AG, Marea Britanie Pharmachemie B.V.

Swensweg 5, Postbus 552, 2003 RN Haarlem, Olanda TEVA Santé S.a.

Rue Bellocier, 89107 Sens, Franţa

TEVA Pharmaceuticals Works Private Limited Company Pallagi ut 13, 4042 Debrecen, Ungaria TEVA Pharmaceuticals Works Private Limited Company Tancsics Mihâly ut 82, H-2100 Gödöllo, Ungaria

TEVA Operations Poland Sp.z.o.o

Ul. Sienkeiwicza 25, 99-300, Kutno, Polonia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Belgia: Montelukast Teva 10 mg filmomhulde tabletten Bulgaria: Ephyra 10 mg Film-coated Tablets Danemarca: Tevalukast Teva 10 mg filmovertrukne tabletter Germania: Montelukast Teva 10 mg Filmtabletten Franţa: Montelukast Teva 10 mg comprimé pelliculé Italia: Montelukast Teva 10 mg compresse rivestite con film Luxemburg: Montelukast Teva 10 mg comprimes pellicules Olanda: Montelukast 10 mg PCH, tabletten România: Montelukast Teva 10 mg, comprimate filmate Suedia: Montelukast Teva 10 mg filmdragerade tabletter Marea Britanie: Montelukast Teva 10 mg Film-coated Tablets

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being