Lorista 12,5 mg / 25 mg / 50 mg / 100 mg, comprimate filmate

Producător: KRKA, d.d
Substanță activa
Losartan potasic
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
hipertensiune arterială, protecţia rinichilor la pacienţii cu tensiune arterială mare şi diabet zaharat tip 2, insuficienţă cardiacă, hipertrofie ventriculară stângă
Producător
KRKA, d.d
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorilor de angiotensină II

Ce este Lorista şi pentru ce se utilizează

Losartan aparţine unui grup de medicamente numit antagonişti ai receptorilor de angiotensină II.

Angiotensina II este o substanţă produsă în organism, care se leagă de receptorii din vasele de sânge şi produce îngustarea acestora. Astfel, creşte tensiunea arterială. Losartanul previne legarea angiotensinei II de aceşti receptori, determinând relaxarea vaselor de sânge, ceea ce scade tensiunea arterială.

Losartanul încetineşte deteriorarea funcţiei rinichilor la pacienţii cu tensiune arterială mare şi diabet zaharat tip 2.

Lorista este utilizat pentru:

 • tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 6 până la 18 ani.
 • protecţia rinichilor la pacienţii cu tensiune arterială mare şi diabet zaharat tip 2 ale căror investigaţii de laborator atestă insuficienţa funcţiei rinichilor şi proteinurie >0,5 g pe zi (eliminarea unor cantităţi crescute de proteine în urină).
 • tratamentul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă, atunci când medicul dumneavoastră consideră că anumite medicamente, numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, nu mai sunt adecvate. Dacă boala dumneavoastră (insuficienţa cardiacă) a fost stabilizată prin utilizarea IECA, atunci nu trebuie să treceţi pe tratament cu losartan.
 • tratamentul pacienţilor cu tensiune arterială mare şi îngroşare a muşchiului inimii (hipertrofie ventriculară stângă); la aceşti pacienţi s-a demonstrat că losartanul reduce riscul accidentului vascular cerebral (indicaţie din studiul LIFE).

Înainte să utilizaţi Lorista

Nu utilizaţi Lorista

 • sunteţi alergic (hipersensibil) la losartan sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
 • dacă aveţi o boală hepatică severă,
 • în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi administrarea Lorista şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. „Sarcina”)..

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lorista

Este important să spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Lorista:

 • dacă aţi avut în trecut angioedem (umflare a feţei, buzelor, gâtului şi/sau limbii) (vezi şi pct. 4 ‘Reacţii adverse posibile’),
 • dacă aţi avut recent vărsături şi/sau diaree semnificative, care au dus la pierdere importantă de lichide şi/sau sare din organismul dumneavoastră,
 • dacă utilizaţi diuretice (medicamente care cresc cantitatea de urină eliminată) sau urmaţi un regim alimentar cu restricţie de sare, ceea ce duce la pierderea importantă de lichide şi sare din organismul dumneavoastră (vezi pct. 3 ‘Cum să utilizaţi Lorista’),
 • dacă ştiţi că aveţi o îngustare sau blocare a vaselor care duc sângele la rinichi sau dacă vi s-a efectuat recent un transplant de rinichi,
 • dacă funcţia ficatului dumneavoastră este alterată (vezi pct. 2 „Nu utilizaţi Lorista” şi 3 ‘Doze la grupe special de pacienţi’),
 • dacă aveţi insuficienţă cardiacă, cu sau fără insuficienţă renală sau aritmie cardiacă concomitentă care poate pune viaţa în pericol. În cazul tratamentului concomitent cu un beta- blocant, este necesară precauţie specială.
 • dacă aveţi o afecţiune a valvelor sau muşchiului inimii,
 • dacă aveţi o boală a arterelor coronare ale inimii (cauzată de scăderea cantităţii de sânge care curge prin vasele de sânge ale inimii) sau o boală vasculară cerebrală (cauzată de scăderea circulaţiei sângelui în creier),
 • dacă aveţi o boală numită hiperaldosteronism primar (o boală în care glandele suprarenale secretă prea mult hormon aldosteron, din cauza unei anomalii la nivelul acestor glande).
 • Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Lorista nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat în această perioadă a sarcinii (vezi pct. „Sarcina”).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Fiţi deosebit de precauţi dacă luaţi următoarele medicamente în timpul tratamentului cu Lorista:

 • alte medicamente care scad tensiunea arterială, deoarece acestea vă pot produce o scădere suplimentară a tensiunii arteriale. Tensiunea arterială mai poate fi scăzută şi de unul dintre medicamentele-clasele de medicamente următoare: antidepresive triciclice, antipsihotice, baclofen, amifostină;
 • medicamente care reţin potasiul sau care cresc concentraţiile potasiului din sânge (de exemplu, suplimentele de potasiu, substituenţi de sare care conţin potasiu sau medicamente care economisesc potasiul, cum sunt anumite diuretice – amilorid, triamteren spironolactonă – sau heparină);
 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum este indometacina, inclusiv inhibitori COX-2 (medicamente pentru reducerea inflamaţiei, care pot fi utile şi pentru calmarea durerii), deoarece acestea pot reduce efectul de scădere al tensiunii arteriale determinat de losartan;

În cazul în care aveţi o disfuncţie a rinichilor, utilizarea acestor medicamente poate agrava funcţia rinichilor.

Medicamentele care conţin litiu nu trebuie luate în acelaşi timp cu losartanul, fără să fiţi monitorizaţi atent de către medicul dumneavoastră. Pot fi necesare precauţii speciale (de exemplu, teste de sânge).

Utilizarea Lorista cu alimente şi băuturi

Lorista poate fi administrat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). In mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfatui să nu mai utilizaţi Lorista înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Lorista. Lorista nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Lorista nu este recomandat mamelor care alăptează, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Utilizare la copii şi adolescenţi

Au fost efectuate studii privind utilizarea losartanului la copii. Pentru informaţii suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există studii privind efectele losartanului asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Este puţin probabil ca Lorista să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, similar multor altor medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, la unele persoane, losartanul poate produce ameţeli sau somnolenţă. Dacă aveţi ameţeli sau somnolenţă, înainte de a vă implica în astfel de activităţi, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră..

Informaţii importante privind unele componente ale Lorista

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Lorista

Utilizaţi întotdeauna Lorista exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul dumneavoastră va decide care este doza adecvată de Lorista, în funcţie de boala dumneavoastră şi dacă luaţi şi alte medicamente. Este important să continuaţi să luaţi Lorista atât timp cât v-a fost recomandat de medicul dumneavoastră, pentru a menţine un control adecvat al tensiunii arteriale.

Lorista este disponibil în următoarele concentraţii: 12,5 mg, 25 mg, 50 mg şi 100 mg.

Tratamentul tensiunii arteriale mari la adulţi

Doza uzuală iniţială este 50 mg o dată pe zi (un comprimat Lorista 50 mg). Efectul maxim de reducere al tensiunii arteriale ar trebui să apară la 3-6 săptămâni după începerea tratamentului. La unii pacienţi, doza poate fi crescută ulterior la 100 mg losartan (două comprimate Lorista 50 mg), o dată pe zi Dacă aveţi impresia că efectul losartanului este prea tare sau prea slab, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani

Doza recomandată de începere a tratamentului la pacienţii cu greutate cuprinsă între 20 şi 50 kg este de 0,7 mg losartan per kg, administrat o dată pe zi (până la 25 mg Lorista). Dacă tensiunea arterială nu este controlată prin tratament, medicul poate creşte doza.

Tratamentul pacienţilor adulţi cu tensiune arterială mare şi diabet zaharat tip 2

Doza uzuală iniţială a tratamentului este de 50 mg (un comprimat Lorista 50 mg) o dată pe zi. Ulterior, doza poate fi crescută la 100 mg losartan (două comprimate Lorista 50 mg) o dată pe zi, în funcţie de valorile tensiunii arteriale.

Losartan comprimate poate fi administrat împreună cu alte medicamente care scad tensiunea arterială (de exemplu diuretice, blocante ale canalelor de calciu, alfa sau beta-blocante, medicamente cu acţiune centrală), precum şi cu insulină şi alte medicamente utilizate frecvent pentru scăderea nivelului glucozei din sânge (de exemplu, derivate de sulfoniluree, glitazone şi inhibitori de glucozidază).

Tratamentul insuficienţei cardiace la pacienţii adulţi

Doza iniţială este de obicei de 12,5 mg losartan (un comprimat Lorista 12,5 mg) o dată pe zi. În general, medicul dumneavoastră vă va modifica doza la intervale de o săptămână (adică 12,5 mg pe zi în prima săptămână, 25 mg pe zi în a doua săptămână, 50 mg pe zi în a treia săptămână), în funcţie de valorile tensiunii arteriale, până la atingerea dozei uzuale de întreţinere, de 50 mg pe zi (un comprimat Lorista 50 mg) o dată pe zi.

În tratamentul insuficienţei cardiace, losartanul se administrează de obicei în asociere cu un diuretic (medicamente care cresc cantitatea de urină eliminată) şi/sau digitalice (medicament care ajută inima să fie mai puternică şi mai eficientă) şi/sau un beta-blocant.

Grupe speciale de pacienţi

În cazul anumitor pacienţi, cum sunt cei trataţi cu doze mari de diuretice, pacienţii cu insuficienţă hepatică sau cei cu vârsta de peste 75 ani, medicul poate recomanda doze mai mici, în special la începutul tratamentului. Utilizarea losartanului nu este recomandată la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă (vezi pct. „Nu utilizaţi Lorista”).

Mod de administrare

Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar de apă. Trebuie să încercaţi să vă luaţi dozele zilnice, la aproximativ aceeaşi oră, în fiecare zi. Este important să continuaţi să luaţi Lorista până când medicul dumneavoastră vă recomandă să întrerupeţi tratamentul.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lorista

Dacă aţi luat accidental mai multe comprimate Lorista decât numărul recomandat, sau dacă un copil înghite comprimatele Lorista, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Simptomele supradozajului sunt tensiune arterială mică, creştere a frecvenţei bătăilor inimii, posibil scădere a frecvenţei bătăilor inimii.

Dacă uitaţi să utilizaţi Lorista

Dacă uitaţi să luaţi doza zilnică, continuaţi să luaţi doza următoare, la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lorista poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse pot să apară cu anumite frecvenţe, care sunt clasificate după cum urmează:

Foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10
Frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100
Mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000
Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000
Cu frecvenţă necunoscută Care nu poate fi estimată din datele disponibile

Dacă apare una dintre următoarele reacţii adverse, opriţi administrarea losartan comprimate şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital:

 • O reacţie alergică severă (erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, umflare a feţei, buzelor, gurii sau gâtului, ce poate provoca dificultăţi la înghiţire şi respiraţie).

Aceasta este o reacţie adversă gravă, dar rară, care mai mult de 1 din 10000 de pacienţi dar mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi. În acest caz, puteţi să aveţi nevoie de asistenţă medicală de urgenţă sau spitalizare.

La utilizarea losartanului au fost raportate următoarele reacţii adverse:

Frecvente:

 • ameţeli,
 • tensiune arterială mică,
 • debilitate,
 • oboseală
 • cantitate prea mică de zahăr în sânge (hipoglicemie),
 • cantitate prea mare de potasiu în sânge (hiperkaliemie).

Mai puţin frecvente:

 • somnolenţă,
 • durere de cap,
 • tulburări ale somnului,
 • senzaţie de bătăi mai frecvente ale inimii (palpitaţii),
 • durere puternică în piept (angină pectorală),
 • tensiune arterială mică (în special după pierderi marcate de lichide din organism, de exemplu la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă sau la cei trataţi cu doze mari de diuretice),
 • efecte ce depind de poziţia corpului şi de doză, cum este scăderea tensiunii arteriale la ridicarea în picioare din poziţia şezând sau culcat,
 • scurtare a respiraţiei (dispnee),
 • durere abdominală,
 • constipaţie,
 • diaree,
 • greaţă,
 • vărsături,
 • blânde (urticarie),
 • mâncărimi (prurit),
 • erupţie trecătoare pe piele,
 • umflături localizate (edeme).

Rare:

 • inflamaţie a vaselor de sânge (vasculită, inclusiv purpură Henoch-Schonlein),
 • amorţeală sau furnicături (paraesezie),
 • leşin (sincopă),
 • bătăi foarte rapide şi neregulate ale inimii (fibrilaţie atrială), hemoragie cerebrală (accident vascular cerebral),
 • inflamaţie a ficatului (hepatită),
 • creştere a concentraţiilor în sânge ale alanin-aminotransferazei (ALT), care dispare, de obicei, la întreruperea tratamentului.

Cu frecvenţă necunoscută:

 • scădere a numărului de globule roşii din sânge (anemie),
 • scădere a numărului de plachete sanguine (trombocite),
 • sunete în urechi sau în cap (tinitus),
 • migrenă,
 • tuse,
 • tulburări ale funcţiei ficatului,
 • durere de muşchi şi articulaţii,
 • tulburări ale funcţiei rinichilor (pot dispare la întreruperea tratamentului), inclusiv insuficienţă renală,
 • simptome gripale,
 • creştere a concentraţiilor ureei în sânge,
 • creştere a concentraţiilor creatininei şi potasiului în sânge la pacienţii cu insuficienţă cardiacă,
 • depresie,
 • durere de spate şi infecţie a tractului urinar.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Lorista

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Lorista după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Lorista 12.5 mg/25 mg/100 mg: Acest medicament nu necesită precauţii speciale de păstrare. Lorista 50 mg: A nu se păstra la temperaturi peste 30°C. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Lorista

 • Substanţa activă este losartanul potasic. Fiecare comprimat filmat conţine losartan potasic

12,5 mg, 25 mg, 50 mg sau 100 mg, echivalent cu losartan 11,4 mg, 22,9 mg, 45,8 mg şi 91,6 mg.

 • Celelalte componente ale Lorista 12,5 mg/25 mg sunt: nucleu- amidon de porumb, amidon pregelatinizat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, celactoză (lactoză monohidrat şi celuloză) şi în film – hipromeloză, talc, propilenglicol, dioxid de titan (E 171) şi galben de chinolină (E 104).
 • Celelalte componente ale Lorista 50 mg/100 mg sunt: nucleu-amidon de porumb, amidon pregelatinizat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, celactoză (lactoză monohidrat şi celuloză) şi în film – hipromeloză, talc, propilenglicol şi dioxid de titan (E 171).

Cum arată Lorista şi conţinutul ambalajului

Lorista 12,5 mg: comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galbenă

Lorista 25 mg: comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galbenă, cu o linie mediană pe una din feţe. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Lorista 50 mg: comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu o linie mediană pe una din feţe. Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.

Lorista 100 mg: comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă.

Lorista 12,5 mg/25 mg/50 mg/100 mg

Cutie cu blistere din PVC-PVDC/Al.

Mărimi de ambalaj:

Lorista 12,5 mg: 7, 10, 14, 15, 20, 21, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 comprimate filmate. Lorista 25 mg: 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 comprimate filmate. Lorista 50 mg: 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 comprimate filmate. Lorista 100 mg: 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 comprimate filmate.

Lorista 50 mg

Flacon din polietilenă (PEÎD) cu capac din polipropilenă. Desicant din polietilenă cu silicagel.

Mărimi de ambalaj: 250 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

KRKA, d.d., Novo mesto

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Fabricanţii

KRKA, d.d., Novo mesto

Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

TAD Pharma GmbH,

Heinz-Lohmann-Straße 5, D – 27472 Cuxhaven, Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

CZ
Lorista
AT
Losartan Krka
BE
Losartan Krka
BG
Lorista
CY
Losartan Krka
DE
Losartan-Kalium TAD
DK
Losartankalium Krka
EE
Lorista
EL
Losartan Krka
ES
Losartan Krka
FI
Losartan Krka
FR
Losartan Krka
HU
Lavestra
IE
Lozitar
IT
Losartan Krka
LT
Lorista
LV
Lorista
NL
Losartankalium Krka
NO
Losartan Krka
PT
Losartan Krka
RO
Lorista
SE
Losartan Krka
UK
Losartan Potassium

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica