Talosan 12,5/25/50/100 mg, comprimate filmate

Producător: Terapia SA
Substanță activa
Losartan potasic
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimat
Afecțiuni
tensiune arterială crescută, pentru a proteja rinichii la pacienţii hipertensivi cu diabet zaharat de tip 2 cu valori ale parametrilor de laborator care demonstrează afectarea funcţiei renale şi proteinurie ≥ 0,5 g pe zi, insuficienţă cardiacă cronică,
Producător
Terapia SA, Ranbaxy Ireland Limited, Cemelog –BRF Kft
Acțiune terapeutică
antagonist al receptorilor de angiotensină II

Ce este Talosan şi pentru ce se utilizează

Losartanul aparţine unui grup de medicamente cunoscute ca „antagonişti ai receptorilor de angiotensină II‟.
Angiotensina II este o substanţă produsă de organismul dumneavoastră care se leagă de anumiţi receptori din vasele de sânge, determinând constricţia acestora. Aceasta are ca rezultat creşterea tensiunii arteriale. Losartan previne legarea angiotensinei II de aceşti receptori şi determină astfel relaxarea vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale. Losartan întârzie deteriorarea funcţiei rinichilor la pacienţii cu hipertensiune arterială şi diabet zaharat de tip 2.
Talosan este utilizat:
 pentru a trata pacienţii ce prezintă tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială);
 pentru a proteja rinichii la pacienţii hipertensivi cu diabet zaharat de tip 2 cu valori ale parametrilor de laborator care demonstrează afectarea funcţiei renale şi proteinurie ≥ 0,5 g pe zi (o afecţiune în care urina conţine o cantitate anormală de proteine).
 pentru a trata pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică atunci când tratamentul cu medicamente specifice numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ECA, medicamente utilizate pentru a scădea tensiunea arterială crescută) nu este considerat potrivit de către medicul dumneavoastră. Dacă în cazul dumneavoastră insuficienţa cardiacă a fost stabilizată cu un ihibitor ECA nu trebuie să fiţi trecut la un tratament cu losartan.;
 la pacienţii cu hipertensiune arterială şi o îngroşare a ventriculului stâng, s-a demonstrat că tratamentul cu Talosan reduce riscul de accident vascular cerebral.(„Indicaţie pe baza studiului LIFE”).

Inainte să utilizaţi Talosan

Nu utilizaţi Talosan
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la losartan sau la oricare dintre celelalte componente ,
 dacă funcţia dumneavoastră hepatică este grav afectată,
 dacă sunteţi, consideraţi că aţi putea fi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă (vezi şi „Sarcina şi alăptarea”),
 alăptaţi.
 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Talosan
Înainte de a utiliza Talosan este imporatant să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului:
 dacă aţi prezentat în antecedente edem angioneurotic (edem al feţei, buzelor, gâtului şi/sau limbii)
(vezi, de asemenea, punctul 4 „Reacţii adverse posibile‟),
 dacă aţi prezentat vărsături sau diaree semnificative, conducând la o pierdere excesivă de lichide şi/sau sare în corpul dumneavoastră,
 dacă vi se administrează diuretice (medicamente care cresc cantitatea de apă pe care o eliminaţi prin rinichi) sau urmaţi o dietă cu restricţie de sare, conducând la o pierdere excesivă de lichide şi sare în corpul dumneavoastră (vei pct. 3 „Dozaj la grupe speciale de pacienţi”),
 dacă se ştie că aveţi îngustate sau blocate vasele de sânge care duc spre rinichi sau dacă aţi suferit recent un transplant renal,
 dacă funcţia dumneavoastră hepatică este grav afectată (vezi pct. 2 „Nu utilizaţi Talosan” şi 3 „Dozaj la grupe speciale de pacienţi”),
 dacă suferinţi de insuficienţă cardiacă asociată sau nu cu insuficienţă renală sau aritmii cardiace severe care ameninţă viaţa. Este necesară precauţie deosebită atunci când sunteţi tratat concomitent cu un betablocant,
 dacă aveţi probleme cu valvele cardiace sau cu muşchiul cardiac,
 dacă suferiţi de o boală coronariană (determinată de un flux sanguin scăzut în vasele de sânge ale inimii) sau de o boală cerebrovasculară (determinată de o circulaţie scăzută a sângelui în creier),
 dacă suferiţi de hiperaldosteronism primar (un sindrom asociat cu secreţie crescută a hormonului aldosteron de către glanda suprarenală, determinat de o anomalie în interiorul glandei).

Utilizarea altor medicamente:
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente din plante şi remedii naturale.
Aveţi grijă deosebită dacă utilizaţi următoarele medicamente în timpul tratamentului cu Talosan:
 alte medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, deoarece acestea pot scădea suplimentar tensiunea dumneavoastră arterială. Tensiunea arterială poate fi de asemenea scăzută de unul dintre următoarele medicamente/ clasă de medicamente: antidepresive triciclice, antipsihotice, baclofen, amifostin;
 medicamente care reţin potasiul sau care pot creşte valorile potasiului (de exemplu suplimente de potasiu, substituenţi de sare ce conţin potasiu sau comprimate pentru eliminarea apei care economisesc potasiul cum sunt anumite diuretice [amilorid, triamteren, spironolactonă] sau heparină);
 medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum sunt indometacin, inclusiv inhibitorii cox-2 (medicamente care reduc inflamaţia şi care pot fi folosite pentru a ajuta la calmarea durerii) deoarece acestea pot reduce efectul losartanului de scădere a tensiunii arteriale.
În cazul în care funcţia dumneavoastră renală este afectată, utilizarea concomitentă a acestor medicamente poate conduce la o agravare a acesteia.
Medicamentele care conţin litiu nu trebuie utilizate în combinţie cu losartan fără a fi atent supravegheaţi de către medicul dumneavoastră. Pot fi necesare măsuri speciale de precauţie (de exemplu analize de sânge).

Utilizarea Talosan cu alimente şi băuturi
Talosan poate fi administrat cu sau fără alimente.
Sarcina şi alăptarea
Nu trebuie să utilizaţi losartan în primele 12 săptămâni de sarcină şi nu trebuie utilizat deloc după a 13-a săptămână de sarcină deoarece utilizarea sa în timpul sarcinii poate fi dăunătoare copilului.
Dacă deveniţi gravidă în timpul tratamentului cu losartan, spuneţi imediat medicului dumneavoastră. O trecere la un tratament alternativ potrivit trebuie realizată înaintea unei sarcini planificate.
Nu trebuie să utilizaţi losartan dacă alăptaţi. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
A fost studiată administrarea Talosan la copii. Pentru mai multe informaţii, discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Este puţin probabil ca Talosan să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, ca şi în cazul multor altor medicamente utilizate pentru a trata tensiunea arterială crescută, administrarea losartanului poate determina la unele persoane ameţeli sau somnolenţă. În cazul în care prezentaţi ameţeli sau somnolenţă, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a desfăşura astfel de activităţi.
Informaţii importante privind unele componente ale Talosan
Talosan conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că nu puteţi tolera sau digera unele categorii de glucide (aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide), contactaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Cum să utilizaţi Talosan

Utilizaţi întotdeauna Talosan exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide doza corespunzătoare de Talosan în funcţie de starea dumneavoastră şi de utilizarea altor medicamente. Este important să continuaţi să utilizaţi Talosan pe toată perioada recomandată de către medicul dumneavoastră, pentru a menţine un control constant al tensiunii dumneavoastră arteriale.
Pacienţi cu tensiune arterială crescută
Doza uzuală de atac este de 50 mg losartan (un comprimat de Talosan 50 mg) o dată pe zi. Efectul maxim de scădere a tensiunii arteriale se obţine la 3-6 săptămâni după începerea tratamentului. La unii pacienţi doza poate fi crescută la 100 mg losartan (două comprimate de Talosan 50 mg) administrate o dată pe zi.
Dacă aveţi impresia că efectul losartanului este prea puternic sau prea slab, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.
Pacienţi cu tensiune arterială crescută şi diabet zaharat de tip 2
Doza uzuală de atac este de 50 mg losartan (un comprimat de Talosan 50 mg) o dată pe zi. În funcţie de efectul asupra tensiunii arteriale doza poate fi crescută la 100 mg losartan (două comprimate Talosan 50 mg) o dată pe zi.
Comprimatele de losartan pot fi administrate împreună cu alte medicamente ce scad tensiunea arterială (de exemplu diuretice, blocante ale canalelor de calciu, blocante ale receptorilor alfa sau beta-adrenergici şi medicamente cu acţiune centrală), împreună cu insulină şi cu alte medicamente utilizate în mod frecvent care scad valorile glucozei din sânge (de exemplu sulfonilureice, gliatazone şi inhibitori de glucozidază).
Pacienţi cu insuficienţă cardiacă
Doza uzuală de atac este de 12,5 mg losartan (un comprimat de Talosan 12,5 mg) o dată pe zi.
În general, doza trebuie crescută săptămânal, pas cu pas (cum ar fi 12,5 mg zilnic în prima săptămână, 25 mg zilnic în a doua săptămână, 50 mg zilnic în a treia săptămână), până la doza uzuală de întreţinere de 50 mg losartan (un comprimat Talosan 50 mg) o dată pe zi, în funcţie de starea dumneavoastră.
În tratamentul insuficienţei cardiace, losartan este de obicei administrat în asociere cu un diuretic (medicament care creşte cantitatea de apă pe care o eliminaţi prin rinichi) şi/sau digitalic (medicament care ajută inima să fie mai puternică şi mai eficientă) şi/sau betablocant.
Dozaj la grupe speciale de pacienţi
La unii pacienţi, cum sunt cei trataţi cu diuretice în doze mari, pacienţi cu insuficienţă hepatică sau pacienţi cu vârsta peste 75 ani, medicul vă poate recomanda o doză mai mică, în special la începutul tratamentului. Utilizarea losartanului nu este recomandată la pacienţi cu insuficienţă hepatică gravă (vezi pct. „Nu utilizaţi Talosan”)
Administrare
Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar cu apă. Încercaţi să luaţi doza zilnică la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Este important să continuaţi să luaţi losartan până când medicul dumneavoastră vă recomandă altfel.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Talosan
Dacă din greşeală luaţi prea multe comprimate, sau un copil înghite câteva, contactaţi imediat medicul dumneavoastră.
Simptomele supradozajului sunt tensiune arterială scăzută, bătăi ale inimii accelerate, posibil bătăi ale inimii încetinite.
Dacă uitaţi să utilizaţi Talosan
Dacă aţi uitat, din greşeală, să luaţi doza zilnică, luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Talosan poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi următoarele simptome, încetaţi administrarea comprimatelor de losartan şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la secţia de urgenţe de la cel mai apropiat spital:
O reacţie alergică severă (erupţii trecătoare pe piele, prurit, edemul feţei, buzelor, gurii sau gâtului care poate cauza dificultăţi de înghiţire sau respiraţie).
Aceasta este o reacţie adversă serioasă dar rară, care afectează mai mult de 1 din 10000 pacienţi dar mai puţin de 1 din 1000 pacienţi. Este posibil să aveţi nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă sau de spitalizare.
Reacţiile adverse ale medicamentelor sunt clasificate după cum urmează:
foarte frecvente: întâlnite la mai mult de 1 din 10 pacienţi
frecvente: întâlnite la 1 din 100 până la 1 din 10 pacienţi
mai puţin frecvente: întâlnite la 1 din 1000 până la 1 din 100 pacienţi
rare: întâlnite la 1 din 10000 până la 1 din 1000 pacienţi
foarte rare: întâlnite la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile)

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la administrarea Talosan:
Frecvente:
 ameţeală,
 tensiune arterială scăzută,
 slăbiciune,
 oboseală,
 prea puţin zahăr în sânge (hipoglicemie),
 prea mult potasiu în sânge (hiperkaliemie).
Mai puţin frecvente:
 somnolenţă,
 cefalee,
 tulburări de somn,
 senzaţie de bătăi accelerate ale inimii (palpitaţii),
 durere severă în piept (angină pectorală),
 tensiune arterială scăzută (în special după pierderi excesive de apă din organism din vasele de sânge, de exemplu la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă sau sub tratament cu diuretice în doze mari),
 efecte ortostatice legate de doză precum scăderea tensiunii arteriale survenind la ridicarea dintr-o poziţie culcat sau şezând,
 dificultăţi de respiraţie (dispnee),
 dureri abdominale,
 constipaţie severă,
 diaree,
 greaţă,
 vărsături,
 erupţie cutanată (urticarie),
 mâncărime (prurit),
 erupţii trecătoare pe piele
 umflare localizată (edem).
Rare:
 inflamaţia vaselor sanguine (vasculită incluzând purpura Henoch-Schonlein),
 senzaţie de amorţeală sau furnicături (parestezii),
 leşin (sincopă),
 bătăi foarte rapide şi neregulate ale inimii (fibrilaţii atriale),
 atac cerebral (accident vascular cerebral),
 inflamaţia ficatului (hepatită),
 valori ridicate ale alanin aminotransferazei (ALT) în sânge, care de obicei se rezolvă la întreruperea tratamentului.
Frecvenţă necunoscută:
 scăderea numărului de celule sanguine roşii (anemie),
 scăderea numărului de trombocite,
 migrenă,
 tuse,
 anomalii ale funcţiei hepatice,
 dureri musculare şi articulare,
 modificări ale funcţiei renale (pot fi reversibile la întreruperea tratamentului) inclusiv insuficienţă renală,
 simptome asemănătoare gripei,
 creşterea ureei sanguine,
 creşterea creatininei serice şi a potasiului seric la pacienţii cu insuficienţă cardiacă,
 dureri de spate şi infecţia tractului urinar.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Talosan

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Talosan după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra Talosan în ambalajul original.
Nu deschideţi blisterul decât atunci când sunteţi pregătit să luaţi medicamentul.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Talosan
– Substanţa activă este losartan potasic.
Un comprimat filmat conţine 12,5 mg, 25 mg, 50 mg, respectiv 100 mg losartan potasic
– Celelalte componente sunt: nucleu-intragranular: celuloză microcristalină, lactoză anhidră, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu; extragranular: celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc; film-Opadry White care conţine: hipromeloză, dioxid de titan (E 171), propilenglicol, hidroxipropil celuloză, talc

Cum arată Talosan şi conţinutul ambalajului
Talosan 12,5 mg
Comprimate filmate albe sau aproape albe, rotunde, biconvexe, marcate cu “L1” pe una dintre feţe.
Talosan 25 mg
Comprimate filmate albe sau aproape albe, rotunde, biconvexe, marcate cu “L2” pe una dintre feţe.
Talosan 50 mg
Comprimate filmate albe sau aproape albe, rotunde, biconvexe, marcate cu “L3” pe una dintre feţe.
Talosan 100 mg
Comprimate filmate albe sau aproape albe, rotunde, biconvexe, marcate cu “L4” pe una dintre feţe.
Cutie cu 3 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.
Cutie cu 2 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 14 comprimate filmate.
Cutie cu 3 blistere din folie Al/PEJD a câte 10 comprimate filmate.
Cutie cu 2 blistere din folie Al/PEJD a câte 14 comprimate filmate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica