Losartan Tecnimede, 50 mg / 100 mg, comprimate filmate

Producător: TECNIMEDE- Sociedade Técnico-Medicinal, S.A.
Substanță activa
Losartan potasic
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
hipertensiune arterială, pentru a protejarinichii la pacienţii hipertensivi cu diabet zaharat de tip, insuficienţă cardiacă cronică
Producător
West Pharma - Produçôes de Especialidades Farmacéuticas, S.A.
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorilor pentru angiotensină-II

Ce este Losartan Tecnimede şi pentru ce se utilizează

Losartan aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor pentru angiotensină-II.

Angiotensina-II este o substanţă produsă în organism care se leagă la receptorii din vasele de sânge, determinând constricţia acestora. Aceasta are ca rezultat o creştere a tensiunii arteriale. Losartanul previne legarea angiotensinei-II de aceşti receptori, conducând la relaxarea vaselor sanguine şi scăderea tensiunii arteriale. Losartanul întârzie deteriorarea funcţiei rinichilor la pacienţii cu tensiune arterială mare şi la cei care suferă de diabet zaharat de tip 2.

Losartan Tecnimede se utilizează:

 • pentru a trata pacienţii care suferă de tensiune arterială mare (hipertensiune arterială) la adulţi şi copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 – 18 ani.
 • pentru a protejarinichii la pacienţii hipertensivi cu diabet zaharat de tip 2, cu modificări ale parametrilor de laborator care demonstrează afectarea funcţiei renale şi prezenţa de proteine în urină mai mare de sau egală cu 0,5 g pe zi (o afecţiune în care urina conţine o cantitate anormală de proteine).
 • pentru a trata pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică atunci când medicul dumneavoastră consideră că tratamentul cu medicamente specifice numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ECA, medicamente utilizate pentru a scădea tensiunea arterială mare) nu este potrivit. Dacă în cazul dumneavoastră insuficienţa cardiacă a fost stabilizată cu un inhibitor ECA, nu trebuie să fiţi trecut la un tratament cu losartan.
 • la pacienţii cu tensiune arterială mare şi o îngroşare a ventriculului stâng, s-a demonstrat că Losartan Tecnimede reduce riscul de accident vascular cerebral („Indicaţie pe baza studiului LIFE”).

Înainte să utilizaţi Losartan Tecnimede

Nu utilizaţi Losartan Tecnimede

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la losartan sau la oricare dintre celelalte componente,
 • dacă funcţia dumneavoastră hepatică este grav afectată,
 • dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină. (De asemenea, este mai bine să evitaţi utilizarea Losartan Tecnimede la începutul sarcinii – vezi Sarcina)

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Losartan Tecnimede

Trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră în cazul în care credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă.. Losartan Tecnimede nu este recomandat în primul trimestru de sarcină, şi nu trebuie administrat dacă sunteţi însărcinată de mai mult de 3 luni deoarece poate dăuna grav copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această perioadă (vezi pct. Sarcina).

Înainte de a utiliza Losartan Tecnimede este important să spuneţi medicului dumneavoastră:

 • dacă aţi prezentat în trecut edem angioneurotic (edem al feţei, buzelor, gâtului şi/sau limbii) (vezi şi pct. 4 ‘Reacţii adverse posibile’),
 • dacă aţi prezentat vărsături sau diaree semnificative, care au dus la o pierdere excesivă de lichide şi/sau sare în corpul dumneavoastră,
 • dacă utilizaţi diuretice (medicamente care cresc cantitatea de apă pe care o eliminaţi prin rinichi) sau urmaţi o dietă cu restricţie de sare, care duce la o pierdere excesivă de lichide şi sare în corpul dumneavoastră (vezi pct. 3 „Dozaj la grupe speciale de pacienţi”),
 • dacă se ştie că aveţi îngustare sau blocare a vaselor de sânge care duc spre rinichi sau dacă aţi suferit recent un transplant renal,
 • dacă funcţia ficatului dumneavoastră este afectată (vezi pct. 2 „Nu utilizaţi Losartan Tecnimede” şi 3 „Dozaj la grupe speciale de pacienţi”),
 • dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă asociată sau nu cu insuficienţă renală sau aritmii cardiace severe care pot pune viaţa în pericol. Este necesară precauţie deosebită atunci când sunteţi tratat concomitent cu un beta-blocant,
 • dacă aveţi probleme cu valvele cardiace sau cu muşchiul cardiac,
 • dacă suferiţi de o boală coronariană (determinată de un flux sanguin scăzut în vasele de sânge ale inimii) sau de o boală vasculară cerebrală ( (determinată de o circulaţie scăzută a sângelui în creier),
 • dacă suferiţi de hiperaldosteronism primar (un sindrom asociat cu secreţie crescută a hormonului aldosteron de către glanda suprarenală, determinată de o anomalie în interiorul glandei).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente din plante şi remedii naturale.

Aveţi grijă deosebită dacă utilizaţi următoarele medicamente în timpul tratamentului cu Losartan Tecnimede:

 • alte medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, deoarece acestea pot scădea suplimentar tensiunea dumneavoastră arterială. Tensiunea arterială poate fi de asemenea scăzută de unul din următoarele medicamente/clasă de medicamente: antidepresive triciclice, antipsihotice, baclofen, amifostină,
 • medicamente care reţin potasiul sau care pot creşte valorile potasiului (de exemplu suplimente de potasiu, substituenţi de sare care conţin potasiu sau medicamente care economisesc potasiul cum sunt anumite diuretice [amilorid, triamteren, spironolactonă] sau heparină),
 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum sunt indometacin, inclusiv inhibitorii cox-2 (medicamente care reduc inflamaţia şi care pot fi folosite pentru calmarea durerii) deoarece acestea pot reduce efectul losartanului de scădere a tensiunii arteriale.

În cazul în care funcţia dumneavoastră renală este afectată, utilizarea concomitentă a acestor medicamente poate duce la o agravare a acesteia.

Medicamentele care conţin litiu nu trebuie utilizate în asociere cu losartan fără a fi atent supravegheaţi de către medicul dumneavoastră. Pot fi necesare măsuri speciale de precauţie (de exemplu analize de sânge).

Utilizarea Losartan Tecnimede cu alimente şi băuturi

Losartan Tecnimede poate fi administrat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră în cazul în care credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă. Medicul dumneavoastră vă va sfătui să întrerupeţi administrarea de Losartan Tecnimede înainte de a rămâne gravidă sau imediat după ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să utilizaţi un alt medicament în loc de Losartan Tecnimede. Losartan Tecnimede nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcină mai mare de 3 luni, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după a 3-a lună de sarcină.

Alăptarea

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi să alăptaţi. Losartan Tecnimede nu este recomandat mamelor care alăptează, iar medicul dumneavoastră poate să vă aleagă un alt tratament dacă doriţi să alăptaţi. În special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau născut prematur.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

A fost studiată administrarea Losartan Tecnimede la copii. Pentru mai multe informaţii, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Este puţin probabil ca Losartan Tecnimede să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, ca şi în cazul multor altor medicamente utilizate pentru a trata tensiunea arterială mare, losartan poate determina la unele persoane ameţeli sau somnolenţă. În cazul în care prezentaţi ameţeli sau somnolenţă, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a desfăşura astfel de activităţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Losartan Tecnimede

Losartan Tecnimede conţine lactoză monohidrat (zahăr din lapte). Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, contactaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Cum să utilizaţi Losartan Tecnimede

Utilizaţi întotdeauna Losartan Tecnimede exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide doza corespunzătoare de medicament în funcţie de starea dumneavoastră şi de utilizarea altor medicamente. Este important să continuaţi să utilizaţi medicamentul pe toată perioada recomandată de către medicul dumneavoastră, pentru a menţine un control constant al tensiunii dumneavoastră arteriale.

Pacienţi adulţi cu tensiune arterială mare

Tratamentul începe de regulă cu 50 mg losartan (un comprimat de Losartan Tecnimede 50 mg) o dată pe zi. Efectul maxim de scădere a tensiunii arteriale se obţine la 3-6 săptămâni după începerea tratamentului. La unii pacienţi doza poate fi crescută, ulterior, la 100 mg losartan (două comprimate de Losartan Tecnimede 50 mg) administrate o dată pe zi. Dacă aveţi impresia că efectul losartanului este prea puternic sau prea slab, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Utilizarea la copii şi adolescenţi (cu vârsta de 6 pâna la 18 ani)

Doza iniţială recomandată la pacienţii cu greutatea între 20 şi 50 kg este de 0,7 mg losartan pe kg , administrată o dată pe zi (până la 25 mg Losartan). Medicul vă poate creşte doza dacă tensiunea arterială nu este controlată.

Pacienţi adulţi cu tensiune arterială mare şi diabet zaharat de tip 2

Tratamentul începe, de regulă, cu 50 mg losartan (un comprimat de Losartan Tecnimede 50 mg) o dată pe zi. Doza poate fi crescută ulterior la 100 mg losartan (două comprimate de Losartan Tecnimede 50 mg) o dată pe zi, în funcţie de efectul asupra tensiunii arteriale. Losartan poate fi administrat în asociere cu alte medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale (de exemplu diuretice, blocante ale canalelor de calciu, alfa şi beta- blocante adrenergice şi medicamente cu acţiune centrală), precum şi în asociere cu insulină şi cu alte medicamente utilizate în mod frecvent care reduc scad valorile glucozei din sânge (deexemplu sulfonilureice, glitazone şi inhibitori de glucozidază).

Pacienţi adulţi cu insuficienţă cardiacă

Tratamentul începe, de regulă, cu 12,5 mg losartan o dată pe zi. In general, doza trebuie crescută treptat săptămânal, pas cu pas (de exemplu 12,5 mg zilnic în prima săptămână, 25 mg zilnic în a doua săptămână, 50 mg zilnic în a treia săptămână) până la doza uzuală de întreţinere de 50 mg losartan (un comprimat de Losartan Tecnimede 50 mg) o dată pe zi, în funcţie de starea dumneavoastră.

In tratamentul insuficienţei cardiace, losartan este de obicei administrat în asociere cu un diuretic (medicament care creşte cantitatea de apă pe care o eliminaţi prin rinichi) şi/sau digitalic (medicament care ajută inima să fie mai puternică şi mai eficientă ) şi/sau un beta- blocant.

Dozaj la grupe speciale de pacienţi

La unii pacienţi, cum sunt cei trataţi cu diuretice în doze mari, pacienţi cu insuficienţă hepatică sau pacienţi cu vârsta peste 75 de ani, medicul vă poate recomanda o doză mai mică, în special la începutul tratamentului. Utilizarea losartanului nu este recomandată la pacienţii cu insuficienţă hepatică gravă (vezi pct. „Nu utilizaţi Losartan Tecnimede”).

Administrare

Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar cu apă. încercaţi să luaţi doza zilnică la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi. Este important să continuaţi să luaţi Losartan Tecnimede până când medicul dumneavoastră vă recomandă altfel.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Losartan Tecnimede

Dacă din greşeală luaţi prea multe comprimate, contactaţi imediat medicul dumneavoastră. Simptomele supradozajului sunt tensiune arterială mică, bătăi accelerate ale inimii, posibil bătăi încetinite ale inimii.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Losartan Tecnimede

Dacă aţi uitat, din greşeală, să luaţi doza zilnică, luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa un comprimat uitat. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Losartan Tecnimede poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi următoarele simptome, încetaţi administrarea comprimatelor de losartan şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital:

O reacţie alergică severă (erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, gurii sau gâtului care pot cauza dificultăţi de înghiţire sau respiraţie).

Aceasta este o reacţie adversă gravă dar rară, care afectează mai mult de 1 din 10000 pacienţi dar mai puţin de 1 din 1000 pacienţi. Este posibil să aveţi nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă sau de spitalizare.

Reacţiile adverse ale medicamentelor sunt clasificate după cum urmează:

Foarte frecvente:                      afectează mai mult de 1 pacient din 10

frecvente:                                 afectează 1 până la 10 pacienţi din 100

mai puţin frecvente:                 afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000

rare:                                        afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000

foarte rare:                              afectează mai puţin de 1 pacient din 10000

frecvenţă necunoscută:             frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la administrarea Losartan Tecnimede:

Frecvente:

 • ameţeli,
 • tensiune arterială mică,
 • slăbiciune,
 • oboseală,
 • prea puţin zahăr în sânge (hipoglicemie),
 • prea mult potasiu în sânge (hiperkaliemie).

Mai puţin frecvente:

 • somnolenţă,
 • dureri de cap,
 • tulburări de somn,
 • senzaţie de bătăi accelerate ale inimii (palpitaţii),
 • dureri puternice în piept (angină pectorală),
 • tensiune arterială mică (în special după pierderi excesive de apă din organism din vasele de sânge, de exemplu la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă sau sub tratament cu diuretice în doze mari),
 • efecte ortostatice legate de doză cum sunt scăderea tensiunii arteriale apărute la ridicarea din poziţia culcat sau şezând,
 • scurtarea respiraţiei (dispnee),
 • dureri abdominale,
 • constipaţie puternică,
 • diaree,
 • greaţă,
 • vărsături,
 • băşici (urticarie),
 • mâncărimi (prurit),
 • erupţii trecătoare pe piele,
 • umflare localizată (edem).

Rare:

 • inflamaţia vaselor sanguine (vasculită, inclusiv purpura Henoch-Schonlein),
 • senzaţie de amorţeală sau furnicături (parestezii),
 • leşin (sincopă),
 • bătăi foarte rapide şi neregulate ale inimii (fibrilaţii atriale),
 • atac cerebral (accident vascular cerebral),
 • inflamaţia ficatului (hepatită),
 • valori ridicate ale alanin aminotransferazei (ALT) în sânge, care de obicei se rezolvă la întreruperea tratamentului.

Frecvenţă necunoscută:

 • scăderea numărului de celule sanguine roşii (anemie),
 • scăderea numărului de trombocite,
 • migrenă,
 • tuse,
 • anomalii ale funcţiei hepatice,
 • dureri musculare şi articulare,
 • modificări ale funcţiei renale (pot fi reversibile la întreruperea tratamentului) inclusiv insuficienţă renală,
 • simptome asemănătoare gripei,
 • creşterea ureei sanguine, a creatininei serice şi a potasiului seric la pacienţii cu insuficienţă cardiacă,
 • dureri de spate şi infecţia tractului urinar,
 • sensibilitate crescută la soare (fotosensibilitate),
 • dureri musculare inexplicabile şi urină de culoare închisă (maro-neagră) (rabdomioliză),
 • impotenţă,
 • inflamaţia pancreasului (pancreatită),
 • nivele scăzute ale sodiului din sânge (hiponatremie),
 • depresie,
 • stare de rău general,
 • ţiuituri, bâzâit, zgomote puternice sau pocnituri în urechi (tinitus). Reacţiile adverse la copii sunt similare cu cele observate la adulţi.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Losartan Tecnimede

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Losartan Tecnimede după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Losartan Tecnimede

Losartan Tecnimede 50 mg

Substanţa activă este losartanul potasic. Fiecare comprimat conţine losartan potasic 50 mg. Celelalte componente sunt: (nucleul) celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, amidon de porumb pre-gelatinizat, stearat de magneziu, hidroxipropilceluloză şi (filmul) hipromeloză 5 cP, macrogol 400 şi dioxid de titan (E 171).

Comprimatul de Losartan Tecnimede 50 mg conţine 4,24 mg (0,108 mEq) potasiu.

Losartan Tecnimede 100 mg

Substanţa activă este losartanul potasic. Fiecare comprimat conţine 100 mg losartan potasic. Celelalte componente sunt: (nucleul) celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, stearat de magneziu, hidroxipropilceluloză şi (filmul) hipromeloză 5 cP, macrogol 400 şi dioxid de titan (E171).

Comprimatul de Losartan Tecnimede 100 mg conţine 8,48 mg (0,216 mEq) potasiu.

Cum arată Losartan Tecnimede şi conţinutul ambalajului:

Losartan Tecnimede 50 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate de culoare albă, oblongi şi prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe care conţin 50 mg de losartan potasic.

Losartan Tecnimede 100 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate de culoare albă, oblongi şi prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe care conţin 100 mg de losartan potasic.

Losartan Tecnimede este disponibil în următoarele mărimi de ambalaj :

Losartan Tecnimede 50 mg – blistere din PVC/Al în cutii a câte 14, 28 sau 56 de comprimate filmate.

Losartan Tecnimede 100 mg – blistere din PVC/Al în cutii a câte 14, 28 sau 56 de comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

TECNIMEDE- Sociedade Técnico-Medicinal, S.A. Rua da Tapada Grande n° 2, Abrunheira 2710-089 Sintra

Fabricanţii

West Pharma – Produçôes de Especialidades Farmacéuticas, S.A. Rua Joâo de Deus, n°11, Venda Nova, 2700-486 Amadora

Atlantic Pharma – Produçôes Farmacéuticas, S.A.

Rua da Tapada Grande, n.° 2, Abrunheira, 2710-089 Sintra

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2011

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica