Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

AIRATON, granule, 4 mg

Companie: MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL
Cuprins
Ce este AIRATON şi pentru ce se utilizează
Înainte de utilizarea AIRATON
Cum se utilizează AIRATON
Reacţii adverse posibile
Cum se păstrează AIRATON
Informaţii suplimentare
sus

Ce este AIRATON şi pentru ce se utilizează

AIRATON este un antagonist al receptorilor pentru leucotriene care blochează substanţele numite leucotriene. Leucotrienele determină îngustarea şi inflamarea căilor aeriene din plămâni. Prin blocarea leucotrienelor, AIRATON ameliorează simptomele de astm bronşic şi ajută la controlul astmului bronşic.

Medicul dumneavoastră a prescris AIRATON pentru tratamentul astmului bronşic al copilului dumneavoastră, acesta prevenind apariţia simptomelor de astm bronşic în timpul zilei şi al nopţii.

 • AIRATON este utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani, care nu sunt controlaţi adecvat prin tratamentul actual şi care necesită tratament suplimentar.
 • De asemenea, AIRATON poate fi utilizat ca alternativă de tratament la corticosteroizi administraţi pe cale inhalatorie la pacienţi cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani, care nu au utilizat recent pentru astmul bronşic corticosteroizi pe cale orală şi care s-au dovedit a fi incapabili să utilizeze corticosteroizi pe cale inhalatorie.
 • De asemenea, AIRATON ajută la prevenirea îngustării căilor aeriene induse de exerciţiul fizic, la pacienţi cu vârsta de 2 ani şi peste.

Medicul dumneavoastră va stabili cum trebuie utilizat AIRATON, în funcţie de simptomatologie şi de severitatea astmului bronşic al copilului dumneavoastră.

Ce este astmul bronşic?

Astmul bronşic este o boală de lungă durată. Astmul bronşic include:

 • respiraţie dificilă determinată de îngustarea căilor aeriene. Această îngustare a căilor aeriene se agravează sau se ameliorează ca răspuns la condiţii diferite.
 • căi aeriene sensibile, care reacţionează la diverşi stimuli cum ar fi fumul de ţigară, polenul, aerul rece sau exerciţiul fizic.
 • umflarea (inflamaţia) mucoasei care căptuşeşte căile aeriene.

Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare (wheezing) şi senzaţie de constricţie toracică.

sus

Înainte de utilizarea AIRATON

Spuneţi medicului dumneavoastră despre toate problemele medicale sau alergiile pe care copilul dumneavoastră le are sau le-a avut.

Nu daţi AIRATON copilului dumneavoastră dacă

 • este alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale AIRATON (vezi pct. 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE).

Aveţi grijă deosebită la utilizarea AIRATON

 • Dacă astmul bronşic sau respiraţia copilului dumneavoastră se agravează, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.
 • AIRATON administrat oral nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronşic. In cazul în care apare o criză, urmaţi instrucţiunile pe care medicul vi le-a dat pentru copilul dumneavoastră. Întotdeauna trebuie să aveţi la îndemână medicaţia inhalatorie de urgenţă a copilului dumneavoastră pentru crizele de astm bronşic.
 • Este importantă utilizarea de către copilul dumneavoastră a tuturor medicamentelor pentru astm bronşic, prescrise de medic. AIRATON nu trebuie utilizat în locul altor medicamente pentru astm bronşic pe care medicul le-a prescris copilului dumneavoastră.
 • În cazul în care copilul dumneavoastră utilizează medicamente antiastmatice, ţineţi cont de faptul că dacă prezintă o asociere de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, parestezii şi înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare, şi/sau erupţii trecătoare pe piele, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
 • Copilul dumneavoastră nu trebuie să utilizeze acid acetilsalicilic (aspirină) sau medicamente antiinflamatorii (cunoscute, de asemenea, sub denumirea de medicamente antiinflamatorii nonsteroidiene sau AINS) dacă acestea îi agravează astmul bronşic.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot afecta modul în care acţionează AIRATON sau AIRATON poate afecta modul în care acţionează alte medicamente administrate copilului dumneavoastră.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă îi administraţi sau i-aţi administrat recent copilului dumneavoastră alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Înainte de a începe administrarea AIRATON, spuneţi medicului dacă copilul dumneavoastră utilizează următoarele medicamente:

 • fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)
 • fenitoină (utilizată pentru tratamentul epilepsiei)
 • rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei şi a altor câtorva infecţii)

Utilizarea AIRATON împreună cu alimente şi băuturi

AIRATON granule poate fi administrat indiferent de momentul ingestiei de alimente. Sarcina şi alăptarea

Acest subpunct nu este aplicabil pentru AIRATON 4 mg granule deoarece acestea sunt destinate pentru utilizare la copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani; cu toate acestea următoarea informaţie este relevantă pentru substanţa activă, montelukast.

Utilizarea în sarcină

Gravidele sau femeile care intenţionează să devină gravide trebuie să se adreseze medicului înainte de a utiliza AIRATON. Medicul dumneavoastră va evalua dacă puteţi utiliza AIRATON în această perioadă.

Utilizarea în timpul alăptării

Nu se cunoaşte dacă AIRATON se elimină în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a începe utilizarea AIRATON.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest subpunct nu este aplicabil pentru AIRATON 4 mg granule deoarece acestea sunt destinate pentru utilizare la copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani; cu toate acestea următoarea informaţie este relevantă pentru substanţa activă, montelukast.

Nu este de aşteptat ca AIRATON să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la medicaţie pot varia. Unele reacţii adverse (cum sunt ameţeli şi somnolenţă), care au fost raportate foarte rar la administrarea AIRATON, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

sus

Cum se utilizează AIRATON

 • Acest medicament trebuie administrat copiilor sub supravegherea unui adult. Copilul dumneavoastră trebuie să utilizeze AIRATON în fiecare seară.
 • Acesta trebuie administrat chiar dacă copilul dumneavoastră nu are simptome sau dacă are o criză de astm bronşic.
 • Copilul dumneavoastră trebuie să utilizeze întotdeauna AIRATON, exact aşa cum v-a recomandat medicul. Trebuie să discutaţi cu medicul copilului dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
 • A se administra pe cale orală

Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani:

Se administrează un plic AIRATON 4 mg granule, pe cale orală, în fiecare seară.

Dacă copilul dumneavoastră utilizează AIRATON, asiguraţi-vă că nu utilizează niciun alt medicament care conţine aceeaşi substanţă activă, montelukast.

Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 2 ani, este disponibil AIRATON 4 mg granule.

Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani, sunt disponibile AIRATON 4 mg comprimate masticabile şi

AIRATON 4 mg granule.

Forma farmaceutică AIRATON 4 mg granule nu este recomandată la copii cu vârsta sub 6 luni.

Cum trebuie să-i administrez copilului meu AIRATON granule?

 • Nu deschideţi plicul decât înainte de a-l folosi.
 • AIRATON granule poate fi administrat:
 1. direct în cavitatea bucală (gură);
 2. SAU amestecat într-o lingură dintr-un aliment uşor, rece sau la temperatura camerei (de exemplu piure de mere, îngheţată, morcovi şi orez).
 • Amestecaţi întregul conţinut al unui plic de AIRATON granule cu o lingură dintr-un aliment uşor, rece sau aflat la temperatura camerei, având grijă ca întreaga doză să fie bine amestecată cu alimentul respectiv.
 • Asiguraţi-vă că întreaga cantitate din amestecul de granule/aliment este administrată copilului imediat (în mai puţin de 15 minute). IMPORTANT: Nu păstraţi niciodată amestec granule/aliment pentru a-l folosi mai târziu.
 • AIRATON nu este destinat dizolvării în lichide. Cu toate acestea, copilul dumneavoastră poate bea lichide după ce a înghiţit AIRATON.
 • AIRATON poate fi administrat indiferent de momentul ingestiei de alimente.

Dacă copilul dumneavoastră utilizează mai mult decât trebuie din AIRATON

Anunţaţi imediat medicul copilului dumneavoastră pentru a-i cere sfatul.

În majoritatea cazurilor de supradozaj nu au existat reacţii adverse raportate. Cele mai frecvente reacţii adverse raportate la adulţi şi copii în urma supradozajului includ durere abdominală, somnolenţă, sete, dureri de cap, vărsături şi hiperactivitate.

Dacă uitaţi să daţi AIRATON copilului dumneavoastră

Străduiţi-vă să administraţi AIRATON aşa cum a fost prescris. Cu toate acestea, în cazul în care copilul dumneavoastră a omis să ia o doză, continuaţi schema de tratament obişnuită de un plic o dată pe zi.

Nu administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă copilul dumneavoastră încetează să utilizeze AIRATON

AIRATON poate trata astmul bronşic al copilului dumneavoastră doar dacă este folosit continuu. Este important pentru copilul dumneavoastră să continue să utilizeze AIRATON atâta timp cât a prescris medicul dumneavoastră. Aceasta va ajuta la controlul astmului bronşic al copilului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului copilului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, AIRATON poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Cele mai frecvente reacţii adverse raportate, în cadrul studiilor clinice cu AIRATON 4 mg granule (întâlnite la cel puţin 1 din 100 pacienţi trataţi şi la mai puţin de 1 din 10 copii trataţi), având legătură cu administrarea AIRATON au fost:

 • diaree
 • hiperactivitate
 • astm bronşic
 • cruste şi mâncărimi ale pielii
 • erupţii trecătoare pe piele

În plus, următoarele reacţii adverse au fost raportate în studii clinice cu AIRATON 10 mg comprimate filmate şi 5 mg sau 4 mg comprimate masticabile:

 • durere abdominală
 • dureri de cap
 • sete

Acestea au fost în general uşoare şi au apărut cu frecvenţă mai mare la pacienţii trataţi cu AIRATON comparativ cu cei cărora li s-a administrat placebo (un comprimat fără conţinut activ).

În plus, după punerea pe piaţă a medicamentului, au fost raportate următoarele:

 • infecţii ale căilor respiratorii superioare
 • tendinţă crescută la sângerare
 • reacţii alergice inclusiv erupţie trecătoare pe piele, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot determina dificultate în respiraţie sau la înghiţire
 • modificări de comportament şi ale stării de dispoziţie [vise anormale, inclusiv coşmaruri, halucinaţii, iritabilitate, stare de anxietate, nelinişte, agitaţie, inclusiv comportament agresiv sau ostilitate, tremor, depresie, tulburări de somn, somnambulism, gânduri şi acţiuni de suicid (în cazuri foarte rare)]
 • ameţeli, somnolenţă, senzaţie de înţepături şi amorţeală, convulsii
 • palpitaţii
 • sângerări nazale
 • diaree, uscăciunea gurii, indigestie, greaţă, vărsături
 • hepatită (inflamaţia ficatului)
 • vânătăi, mâncărime, urticarie, umflături roşii, moi, sub piele, localizate cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos)
 • dureri articulare sau musculare, crampe musculare
 • oboseală, stare de rău, umflături, febră

La pacienţi astmatici trataţi cu montelukast au fost raportate cazuri foarte rare ale unei asocieri de simptome cum sunt stare asemănătoare gripei, senzaţie de înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare, şi/sau erupţii trecătoare pe piele (sindrom Churg-Strauss). Trebuie să anunţaţi imediat medicul dacă copilul dumneavoastră prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome.

Solicitaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului mai multe informaţii despre reacţiile adverse.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului copilului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Cum se păstrează AIRATON

 • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
 • Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe plic prin cele şase cifre după EXP. Primele două cifre indică luna; ultimele patru cifre indică anul. Acest medicament expiră la sfârşitul lunii indicate.
 • A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
 • Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
sus

Informaţii suplimentare

Ce conţine AIRATON

 • Substanţa activă este montelukast. Fiecare plic cu granule conţine montelukast sodic care corespunde la montelukast 4 mg.
 • Celelalte componente sunt: manitol, hiproloză (E 463) şi stearat de magneziu.

Cum arată AIRATON şi conţinutul ambalajului

Granulele AIRATON 4 mg sunt granule albe. Cutii cu 7, 20, 28 şi 30 plicuri.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL
Bucharest Business Park
Şoseaua Bucureşti-Ploieşti Nr. 1A, Clădirea C1, Etaj 3, Sector 1, Bucureşti, România

Fabricantul
MERCK SHARP & DOHME B.V., Waarderweg 39, P.O. Box 581, 2031 BN, 2003 PC Haarlem, Olanda

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012.

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Taguri: AIRATON, granule
Leu Leu 23 iulie - 22 august

În a doua jumătate a lunii primiţi în mod neaşteptat o mare sumă de bani de la o rudă mai în vârstă. La serviciu vă place foarte mult ceea ce faceţi, depuneţi suflet şi vă angajaţi total,...citește mai departe

×

Zf.ro
Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi de 50% din impozit. Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi...
SURPRIZĂ: O nouă investiţie majoră într-un...
Marele paradox al salariilor din Poliţie...
BusinessMagazin.ro
Cum arată fiica lui Pablo Escobar, cel mai mare traficant de droguri din toate timpurile. Aceasta a stat ascunsă 20 de ani - GALERIE FOTO Cum arată fiica lui Pablo Escobar, cel...
Povestea românului care a câştigat de...
O ţară din Europa a închis toate restaurantele...
Mediafax.ro
Posibile CAUZE ale decesului lui Torok Zsolt: Ce spune şeful Salvamont Sibiu despre sfârşitul TRAGIC al alpinistului/ Se afla într-o zonă foarte INSTABILĂ Posibile CAUZE ale decesului lui Torok Zsolt:...
Bloomberg: Activele celor mai bogate familii...
„BĂ ROMÂNULE care ai avut bani de un...
Gandul.info
O tânără specializată în videochat vorbeşte în premieră despre SECRETELE meseriei. Clienţii plătesc generos pentru un serviciu incredibil: „Bărbaţii adoră acest lucru, nu vă vine să credeţi” / Sfaturi pentru femeile nesigure pe ele: „Exersaţi puţin în oglindă...” O tânără specializată în videochat...
Interviu de angajare BIZAR la Radio Oltenia:...
Cumpănaşu, „UN PERICOL pentru Iohannis”....
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
A devenit peste noapte cel mai faimos român! VIDEO | A uimit întreaga planetă: milioane de oameni au văzut imaginile A devenit peste noapte cel mai faimos român!...
Crimă înspăimântătoare! I-a violat...
Sute de mii de români, martori la o premieră...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Telefonul XIAOMI la fel de puternic precum un SAMSUNG S10 dar cu preţ la jumătate se lansează în ROMÂNIA Telefonul XIAOMI la fel de puternic precum...
O maşină TESLA a făcut accident în modul...
Încă o lovitură pentru HUAWEI! Noul Samsung...
ProMotor.ro
Aroganţă! Ce număr de înmatriculare şi-a pus un român din Ungaria - FOTO Aroganţă! Ce număr de înmatriculare...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi...
Maşinile lui Pablo Escobar, cel mai mare...
Descopera.ro
Unul dintre cei mai PERVERSI lideri din istoria lumii: cum arată DISPOZITIVUL sexual pe care îl deţinea ''unchiul Europei''. VIDEO Unul dintre cei mai PERVERSI lideri din...
Această PRINŢESĂ a UIMIT o lume întreagă!...
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o...
ULTIMA ORĂ
BREAKING Tragedie la Spitalul de Psihiatrie Săpoca: Unul din bolnavi a ucis patru pacienţi şi a rănit alţi nouă/ Bărbatul de 38 de ani a atacat cu un stativ de perfuzii

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.