Procrastinarea – ce este și cum scapi de ea? 3 pași pentru a redeveni productiv

  • Publicat:
Procrastinarea - ce este și cum scapi de ea? 3 pași pentru a redeveni productiv
Sursa foto: Shutterstock

Procrastinarea reprezintă amânarea sau întârzierea execuției unei sarcini. Uneori putem amâna pentru că pur și simplu considerăm că nu este important ceea ce ni se cere. Alteori însă, procrastinarea poate avea la bază o seamă întreagă de tulburări sau frici de care putem fi mai mult sau mai puțin conștienți.

Pentru a putea totuși să devenim mai productivi, avem de făcut doar trei pași.

De ce am tendința de a procrastina?

Este foarte important să stabilim care este cu adevărat cauza procrastinării, pentru a putea ulterior să ne putem depăși limitele sau temerile pentru a deveni o variantă mai bună sau mai productivă a noastră.

În spatele procrastinării se pot ascunde trei elemente:

  • o tulburare de natură psihică: o depresie, o stare anxioasă, o tulburare bipolară, burnout, sindromul impostorului, o tulburare de personalitate sau o situație traumatică în care te poți simți blocat, fără posibilitatea de a mai putea executa orice sarcină
  • frica de eșec, teama de a nu fi judecat greșit, frica de a nu te ridica la așteptările celor care ți-au dat sarcina respectivă, frica de repercusiuni
  • obișnuința, lenea, nepăsarea, lipsa de motivație, lipsa de perspectivă

Aplicarea soluțiilor în funcție de gravitatea factorilor ce ne fac să procrastinăm

În cazul în care ai descoperit că amâni lucrurile pentru că ai anumite tulburări de natură psihică sau frici, este important să apelezi la un psihoterapeut pentru a învăța cum să le depășești cât mai repede, cu minim de efort și cu maximum de rezultate.

Uneori, procesul psihoterapeutic poate cuprinde 3 sau 5 ședințe, sau, în situațiile mai grave, putem vorbi de medicație și un plan terapeutic de câteva luni.

Dacă cauzele procrastinării nu sunt foarte grave, putem încerca să gândim un plan clar, cu obiective personale clar delimitate, cu termene de execuție de care să te ții, pentru a-ți depăși limitele despre care ai ajuns singur la concluzia că nu îți fac bine.

Alte metode de depășire a procrastinării

În cazul în care procrastinarea nu are la bază tulburări sau frici grave, putem concepe un plan de dezvoltare personală prin care să îți depășești această problemă, compus din:

  • cursuri de dezvoltare personală ce te pot ajuta să îți depășești fricile și limitele
  • cursuri de teatru ce te pot învăța să îți descoperi și să îți controlezi mai bine emoțiile negative
  • cursuri de yoga sau orice sport care te pot ajuta să te descarci de emoțiile negative pentru a te putea concentra mai bine la ce ai de făcut
  • cursuri de dans, de înot sau cursuri prin care poți învăța să cânți la un instrument muzical sau cu vocea. Acestea pot stimula stima de sine, ajutându-te să ai mai multă încredere în tine, în planurile tale și în dorința de a realiza ceea ce ți-ai propus.
  • construirea unui model pe care dorești să îl urmezi. Dacă ai un anumit model de persoană care a realizat lucruri importante, poți descoperi metoda prin care aceasta a reușit și, urmând cu aproximație aceiași pași, poți obține aproximativ aceleași rezultate.

Să nu uităm că procrastinarea poate ascunde o tulburare psihică, o temere sau o obișnuință în acest sens. Procesul poate fi mai ușor sau mai greu, cu un plan mai amplu sau mai simplu, în funcție de fiecare individ în parte. Însă rezultatele, în cazul în care îți faci un plan corect, nu vor întârzia să apară. Indiferent dacă pentru a avea rezultate te vei baza pe un psihoterapeut, un model extern sau pe propriul plan. Succes!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult
Cum se pot vindeca traumele
Cum se pot vindeca traumele
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being