Psiholog: Să spui NU și STOP sunt semne că ai stimă de sine, nu că ești un om rău!

Iată 20 de semne că ai o stimă de sine la nivel optim.
  • Publicat:
Psiholog: Să spui NU și STOP sunt semne că ai stimă de sine, nu că ești un om rău!
Valeria Vîrlan, foto arhiva personală

O stimă de sine sănătoasă stă la baza unei vieți trăite în acord cu principiile la care aderă o persoană și în coerență cu valorile personale. Stima de sine reprezintă o imagine bună și dreaptă despre propria persoană, explorare în relațiile cu ceilalți dar și impunerea de limite ferme, clare dar spuse cu blândețe față de ceilalți.

 

Există momente în viață când din cauza unor împrejurări stima de sine poate scădea sau chiar dispărea. Iar consecințele negative nu se lasă așteptate pe diverse planuri: profesional, personal, relațional, familial, școlar, financiar, intelectual, creativ. Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapet integrativ, coach, acreditat european vorbește despre fapte care ne pot răspunde la întrebarea ”cum stau cu stima de sine”.

Spui zilnic ceea ce gândești sau te temi de consecințe

”Să stau bine în acest moment la capitolul stima de sine înseamnă să răspund afirmativ dar și să dovedesc prin comportamentul de zi cu zi că sunt capabil de următoarele: ”Spui ce gândești?”, ”Faci ce vrei?”, ”Când dai de o dificultate, insiști să ieși din ea?”, ”Știi că poți supraviețui eșecurilor tale?”, ”Știi că nu este o rușine să renunți la ceea ce nu ți se potrivește?” a explicat psihologul.

Dacă nu ești o victimă a modei dai dovadă că ai o stimă de sine la nivel optim

”Să nu mă las păcălit de publicitate, modă sau curente de opinie, care vor să mă facă să cred că nu sunt o persoană cum trebuie dacă nu port cutare marcă de haine sau nu gândesc în cutare mod” – alte dovezi că ai o stimă de sine, explică Valeria Vîrlan. Să ai o stimă de sine la nivel optim înseamnă și să nu te simți ofensat sau supărat că s-a făcut o glumă pe seama ta fără răutate. Dar și să nu îți fie frică de eșecuri. Supraviețuim și dacă greșim.

”Stop”, ”Nu”, ”Nu știu” – spuse când simțim sunt semne ale stimei de sine

”Să îndrăznesc să spun ”nu” sau ”stop”;

– Să îndrăznesc să spun ”nu ştiu”;

– Să îmi urmez calea, chiar dacă sunt singur(ă);

– Să îmi acord dreptul de-a fi fericit(ă);

Să suport să nu mai fiu iubit(ă), chiar dacă asta mă face nefericit(ă) pe moment” sunt alte dovezi ale stimei de sine, a mai completat psihologul. De asemenea, dacă la sfârșitul zilei ești împăcat cu propria persoană, accepți fără rușine emoțiile și starea în care ești chiar dacă asta reflectă nefericire este în regulă. Stima de sine înseamnă și că lași spațiu pentru persoanele pe care le iubești.

Sursă: Christophe Andre – “Imperfecţi, liberi şi fericiţi”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân