Cum îți împrietenești copilul cu emoțiile negative

Emoțiile negative sunt normale și e important să nu învățăm copilul să le evite.
  • Publicat:
Cum îți împrietenești copilul cu emoțiile negative

Emoțiile negative sunt greu de gestionat de copii. Părinții cred adesea că dacă îi țin pe copii departe de stările incomode, aceștia vor suferi mai puțin. Deși acest lucru poate oferi o soluție pe termen scurt, care este utilă doar în anumite cazuri, copiii au nevoie să experimenteze emoțiile negative. Este important să ne amintim că toate emoțiile – inclusiv cele negative – sunt valoroase și că apar cu un scop în viețile copiilor noștri. Așa că, mai degrabă decât să-i ferim de ele, ar fi de ajutor să-i învățăm cum să le facă față. Specialiștii recomandă aceste modalități eficiente!

Emoțiile negative ne pot ajuta

Am fost învățați să căutăm fericirea, bucuria, împlinirea și să ni se pară normal să trăim doar acest gen de emoții. Suntem o generație de oameni care nu au o educație emoțională care să ne fi ajutat să înțelegem că dacă evităm emoțiile negative ne facem rău. Și, din păcate, am făcut același lucru cu copiii noștri. I-am ferit de astfel de situații, fiind de părere că vor experimenta destulă suferință în viața lor și, cât putem, să-I ferim măcar noi de ea. Ce n-au știut cei care au procedat astfel, este că nu au făcut decât să îi facă pe copii să nu fie pregătiți pentru diversele situații ale vieții, când vor fi nevoiți să poată să facă față și emoțiilor negative.

A nu vorbi despre teamă, tristețe, furie sau deznădejde poate aduce frustrare copiilor noștri. Este important să le explicăm copiilor noștri că toate emoțiile sunt valoroase – fie pozitive, fie negative – de la toate avem ceva de învățat. De exemplu, frica semnalează că trebuie să fim atenți, în timp ce durerea confirmă valoarea relațiilor.

Sentimentele seamănă mult cu indicatoarele rutiere care transmit informații importante pentru călătoria noastră și a copiilor noștri prin viață. În orice călătorie, este important să vedem semnele, să le decodifică, să înțelegem ce anume au de spus, pentru a ne cunoaște mai bine și pentru a ști cum să ne ghidăm astfel încât să ajungem la destinația dorită. În loc să ignorăm sentimentele mai puțin favorabile, ar fi de preferat să le luăm ca atare și să înțelegem ce anume doresc ele să ne transmită. Nu îți învăța copilul să nu mai plângă atunci când este supărat și nu încerca să-l ferești atunci când e pe cale să facă o greșeală. Explică-i consecințele și ajută-l să își înțeleagă faptele, fiindu-i alături la fiecare pas!

Joacă-te cu copilul tău!

Pentru copii, importanța jocului nu poate fi subestimată. Jocul este fundamental pentru învățare, dezvoltare cognitivă și integrare socială. Este principalul mod în care copiii înțeleg mediul și își comunică sentimentele. Transformarea timpului de joacă într-o parte obișnuită a programului vostru vă va oferi timp să vă conectați unul la celălalt. Jocul poate fi perceput precum un punct extrem de important de plecare pentru cei mici în vederea exprimării emoțiilor. Este posibil să nu poată descrie exact prin ce trec, dar jocul este un limbaj natural pentru copii și una dintre cele mai bune modalități de a se face auziți.

Specialiștii recomandâ să folosim diverse animăluțe de pluș – pentru copiii mici de până în 5,6 ani – și să le transformăm în diverse personaje. Așa le va fi mai ușor să spună ce simt, pentru că cei mici intră mai ușor în pielea personajelor.

Învață-ți copilul tehnici de mindfulness

A înțelege că a fi în prezent aici și acum, a reuși să ne bucurăm de ceea ce avem în prezent, fără să ne gândim la trecut sau să ne facem griji pentru viitor, este una dintre pricipiile de viață ce ne ajută să avem o minte echilibrată. Ori, ar fi mare lucru dacă am reuși să le insuflăm și copiilor noștri acest principiu, spun specialiștii. Mindfulness-ul este o tehnică de concentrare a atenției asupra momentului prezent și de observare pasivă a gândurilor și sentimentelor care apar. O practică regulată de mindfulness pentru întreaga familie poate face minuni pe termen lung. În special pentru copii, abilitatea de a observa sentimentele dintr-o perspectivă neutră face mai ușor să le investigheze fără a fi copleșiți. De exemplu, îți poți învăța copilul să respire conștient atunci când îi este teamă de un examen.

Fă în așa fel încât disconfortul emoțional să devină pe cât posibil de confortabil

Sentimentele pot fi dureroase, dar încercarea de a le evita nu face altceva decât să le transforme în emoții și mai puternice. A trece prin emoțiile dificile atunci când ne întâlnim cu ele, reprezintă o practică ce crește toleranța față de aceste sentimente care provoacă disconfort și te pregătește pentru provocările viitoare. Petrecerea timpului cu întreaga gamă de emoții le permite copiilor să formeze atitudini mature și blânde față de sentimentele lor. De asemenea, construiește rezistența și îi ajută să experimenteze emoțiile din tot spectrul. Noile obiceiuri necesită persistență, dar învățarea de a accepta sentimentele negative, mai degrabă decât de a le opun rezistență, este esențială astfel încât copiii să formeze baze emoționale solide.

Conștientizarea și validarea sentimentelor

Sentimentele pot deveni copleșitoare într-un timp relativ rapid, deci este important ca cei mici să aibă instrumentele necesare pentru a înțelege ceea ce trăiesc. Conștientizarea emoțională este o abilitate deosebit de importantă, deoarece permite copiilor să identifice ceea ce simt și să împartă emoțiile în sentimente mai ușor de gestionat.

De exemplu, va fi mai ușor pentru un copil să exploreze sentimentul de furie, dacă știe că furia este o „emoție secundară” cauzată de alte sentimente. Ajută-l pe copil să-și dezvolte conștiința emoțională dezbătând împreună asupra tot ceea ce observi tu că simte. Ai putea începe prin a-i spune: „Observ că ai mușchii foarte tensionați și văd că ești dezamăgit”. În timp, acest lucru îi va ajuta să își eticheteze de unul singur emoțiile.

Bineînțeles că pentru a putea face acest lucru ar trebui ca și tu, ca părinte, să poți să-ți conștientizezi emoțiile, să le identifici și să le înțelegi.

Însă, chiar dacă nu am fost edcuați în a ne identifica și înțelege sentimentele, putem să învățăm acest lucru măcar de dragul copiilor noștri. Până la urmă, ce nu face un părinte pentru copilul lui? Învață să se descurce chiar și cu propriile emoții negative!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân