Sarcina neplanificată – ce să faci dacă nu ți-ai propus să rămâi însărcinată

Sarcina neplanificată poate fi un motiv de bucurie, dar mai ales de teamă, în condițiile în care nu ești pregătită pentru acest eveniment.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sarcina neplanificată - ce să faci dacă nu ți-ai propus să rămâi însărcinată
Sursa foto: Shutterstock

Sarcina reprezintă o bucurie pentru fiecare femeie, sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Din păcate, pentru unele femei, venirea pe lume a unui copil nu este un motiv la fel de îmbucurător, tocmai din cauza faptului că nu este o sarcină planificată și nu ştiu cum să reacţioneaze în astfel de situaţii.

Fie că eşti sau nu căsătorită, sarcina neplanificată îţi poate da peste cap viaţa şi ai nevoie de câteva sfaturi pentru a putea ţine sub control ceea ce se întâmplă. Aşadar, iată ce trebuie să faci atunci când afli că eşti însărcinată şi nu ţi-ai propus acest lucru.

Mai întâi de toate, asigură-te că ești însărcinată

Dacă ţi-a întârziat ciclul, asta nu înseamnă neapărat că eşti gravidă. Cumpără-ţi un test de sarcină sau mergi la medic pentru confirmarea suspiciunii de sarcină.

Dacă a fost doar o alarmă falsă, nu te culca pe-o ureche şi află cauzele care au dus la întârzierea menstruației. De regulă, anemia, tulburările de somn şi cele de alimentaţie, precum şi activitatea fizică intensă pot fi doar câteva dintre motivele întârzierii ciclului menstrual.

Dar dacă sarcina este confirmată, e timpul să treci la următorul pas.

Sarcină neplanificată? Nu intra în panică!

Deşi e mai uşor de spus decât de făcut, calmul şi raţiunea în astfel de momente sunt esenţiale pentru a vedea luminiţa de la capătul tunelului.

Dacă nu eşti încă majoră, nu beneficiezi de sprijin financiar şi ai rămas însărcinată, ajutorul părinţilor sau al unei rude (mătuşă, soră mai mare, profesoară) este crucial. Cere ajutor persoanei în care ai cea mai mare încredere şi vei găsi rezolvarea pe care o cauţi.

Dacă ai deja copii te poți confrunta cu problema nesiguranţei şi lipsei de posibilităţi financiare pentru a face faţă unui nou membru în familie. Aşa că nu te grăbi dacă eşti în această situaţie şi cântăreşte bine decizia pe care urmează să o iei. La urma urmei, este viaţa ta şi decizia îţi aparţine în totalitate.

Iată o serie de întrebări la care ar trebui să îţi răspunzi în momentul în care rămâi gravidă şi nu eşti foarte sigură că vrei să păstrezi copilul:

  • Eşti pregătită să devii mamă?
  • Ai posibilitatea financiară să îi asiguri copilului un viitor?
  • Eşti pregătită fizic şi psihic să treci prin sarcină?
  • Ai sprijinul familiei?
  • Partenerul este pregătit să devină tată şi îşi asumă această responsabilitate?

Dacă te gândeşti la întreruperea de sarcină…

Trebuie să ştii că această procedură trebuie realizată doar de către un specialist şi în condiţii corespunzătoare, altfel riscul de deces este extrem de crescut.

Un studiu arată că anual se fac peste 40 de milioane de avorturi, dintre care mai bine de jumătate sunt efectuate, din păcate, în condiţii neigienice, de către persoane fără pregătire medicală.

De asemenea, multe sarcini apar la fete care nici măcar nu au împlinit vârsta legală (sub 16 ani) de la care pot solicita avortul în absența părinților, de unde şi numărul crescut de chiuretaje realizate în condiţii periculoase. Asta dacă le putem numi chiuretaje, pentru că încă se mai practică metodele empirice de avort.

Ia şi adopţia în considerare

Dacă este prea târziu să mai întrerupi sarcina (vârsta sarcinii este mai mică sau egală cu 14 săptămâni) şi nu te simţi pregătită să devii mamă, poţi opta pentru adopţia viitorului copil. Cel mai indicat este să apelezi la agenţii de adopţie, care ştiu foarte bine ce este de făcut în astfel de situaţii.

Totuşi, atunci când ajungi în momentul în care trebuie efectiv să dai copilul din braţe s-ar putea să te confrunţi cu stări depresive, ca urmare a ataşării emoţionale de copilul care a crescut 9 luni în burtică. Uneori însă e mai bine să te gândeşti la viitorul copilului şi să iei cea mai bună decizie pentru viaţa lui.

Dacă totuşi te hotărăşti să păstrezi copilul…

Nimic pe lumea asta nu se compară cu primul zâmbet al copilului căruia i-ai dat naştere. Să aduci pe lume o fiinţă este probabil cel mai frumos sentiment pe care îl poţi experimenta ca femeie.

Însă, înainte de a deveni sentimentală, gândeşte-te ce îi poţi asigura copilului. Partenerul trebuie să te sprijine în această aventură a maternităţii iar atunci când acesta lipseşte apar problemele financiare şi presiunea emoţională enormă care apasă pe umerii unei singure persoane, adică tu.

Copilul trebuie să crească într-un mediu plin de calm şi iubire, să nu asiste la certuri şi nervozitate. Sarcina nu te schimbă doar pe tine, ci şi pe cei din jurul tău, aşa că ia-ţi răgaz şi alege înţelept.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”