Cum să ne purtăm cu adolescenții: 6 sfaturi pentru o comunicare eficientă

Cum să ne purtăm cu adolescenții ne dă, adesea, bătăi de cap!
  • Publicat:
Cum să ne purtăm cu adolescenții: 6 sfaturi pentru o comunicare eficientă

Cum să ne purtăm cu adolescenții este una dintre cele mai grele încercări prin care pot trece părinții. Adolescența este una dintre cele mai dificile etape ale vieții, mai ales atunci când adolescenții se simt neajutorați și nu au parte de sprijinul părinților, care, la rândul lor se simt de multe ori depășiți de situație. Specialiștii în parenting spun care sunt câteva dintre regulile de bază care ajută comunicarea cu un adolescent.

 

Mai întâi de toate este foarte important să reții că e normal și sănătos din punct de vedere emoțional, ca adolescenții să fie rebeli, să -și conteste părinții. Până la 10-12 ani, copiii iau ca un adevăr absolut tot ceea ce le spun părinții lor. Apoi, cresc și încep să își formeze primele concepții proprii despre viață și, implicit, le contestă pe cele pe care I le-ai oferit tu. Însă este normal și chiar benefic să se întâmple asta. Este modalitatea prin care își conturează personalitatea, felul în care se desprind de părinți și își definesc individualitatea.

Specialiștii în sănătate mintală spun că, dacă ne întrebăm cum să ne purtăm cu adolescenții, dacă aplicăm aceste principia, vom putea să îi înțelegem mai bine și să le fim alături într-o perioadă foarte dificilă mai ales pentru ei.

Cum să ne purtăm cu adolescenții: controlează-ți emoțiile!

Este ușor să o iei personal și să simți că iei foc atunci când copilul tău devine nepoliticos sau nu te mai privește cum făcea cu puțin timp înainte! E important să îți amintești că tu ești adultul și că, dacă îi răspunzi cu aceeași monedă, nu faci decât să intri într-o polemică ce nu își are rostul. Plus că tu ești modelul lui. Așa cum vei gestiona tu situația, așa va învățasă o facă și el. Ia lucrurile pas cu pas, abordează problema într-un mod asertiv și găsiți o soluție împreună!

Faceți lucruri împreună!

 

Chiar dacă e acea perioadă a vieții când, tocmai pentru că încearcă să se desprindă, vrea să fie cât mai mult singur sau cu prietenii lui, încearcă să faceți anumite lucruri împreună. Poate shopping sau niște activități sportive, drumeții sau poate, să gătiți ceva.

 

Cum să ne purtăm cu adolescenții: fii atent la ce are de spus!

 

Dacă ești curios cu privire la ce se întâmplă în viața adolescentului tău, este posibil ca întrebările directe să nu fie la fel de eficiente precum ascultarea activă. Atunci când discuția vine natural, fără să fie presați să împărtășească informații, adolescenții se pot deschide. Evită întrebările prea directe și, mai bine, practică ascultarea activă. E extreme de important chiar să asculți ce spune copilul tău.

 

Încrederea este crucială

Și a lui în tine, și a ta în el, atuunci când căutăm cum să ne purtăm cu adolescenții. Așadara, arată-i că ai încredere în el, pentru că adolescenții vor să fie luați în serios, mai ales de părinți. Caută modalități de a-i arăta că ai încredere în el. Nu pune la îndoială ceea ce îți spune și nu îi interzice să meargă la petreceri, doar din teama că nu îți va spune adevărul. Logica este destul de simplă: cu cât mai mult se va simți presat, cu atât mai mult va simți nevoa să se descătușeze, făcând fix lucrurile de care ție îți era frică. E mai bine să căutați împreună reguli simple atunci când merge la o petrecere sau când doarme la un prieten: fie să îți dea un mesaj sau să sărăspundă la telefon atunci când îl cauți, cu mențiunea că o vei face doar dacă e o urgență sau chiar ai nevoie să vorbești cu el. Pentru că nu va putea să stea să îți răspundă ție la telefon sau mesaje. El merge acolo să se distreze, nu să dea raportul. E important să îi câștigi și tu încrederea, tocmai să nu îl suni de prea multe ori, să știe că ai pretenții rezonabile.

 

Nu te zgârci să-l lauzi!

 

Părinții au tendința de a lăuda copiii mai mult atunci când sunt mai mici, dar adevărul este că adolescenții au nevoie de stimularea stimei de sine la fel de mult. Poate chiar mai mult, că acum își definesc identitatea. Adolescenții ar putea da impresia că sunt prea mari și prea cool pentru a le mai păsa de părerile noastre, dar adevărul este că ei caută în continuare aprobarea și validarea părinților. Plus că, nu uitați, și când suntem adulți ne place ca părinții noștri să fie mândri de noi.

Validează-i sentimentele!

Cea mai bună modalitate de a-i pregăti pentru viață este să-i lăsăm să treacă prin dezamăgiri, să simtă tot panelul de emoții – inclusive cele negative și să îi asigurăm că a suferi face parte din experiența umană! Este important să ne încurajăm adolescenții să găsească soluțiile potrivite pentru ei, ajutându-i de pe margine, cu un sfat și o vorbă bună!

Așadar, cum să comunicăm cu adolescenții este o temă importantă a părinților cu copii ajunși la această vârstă! Siguranța copiilor noștri este extrem de importantă, însă la fel de important este și să avem încredere în ei și să putem pune bazele unei relații părinte-copil sănătoasă, în care atât părintele, cât și copilul, să poată avea parte de încredere, iubire și sprijin!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân