Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex

Cum discutăm cu copiii despre sex este unul dintre subiectele importante.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cum discutăm cu copiii despre sex este un subiect pe buzele părinților copiilor mici, dar și părinților de adolescenți. Invitată într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live, Natalia Pavalachi Pittet ne-a răspuns unor întrebări legate de educația sexuală a copiilor.

Natalia Pavalachi Pittet spune că putem vorbi cu copiii despre sex de la orice vârstă, dar este important să adaptăm informația în funcție de vârsta acestuia. Și nu este vital să aflăm ca părinți care este exact vârsta potrivită la care un copil ar trebui să afle despre sex, cât să știm cum să le-o spunem. Pentru copii este mai important ce nu spunem, decât ceea ce spunem. Dacă noi ne luăm inima în dinți și îl anunțăm pe copil că va avea loc o discuție importantă despre ce anume este sexul, pe un ton grav, oficial, mult prea serios, nu va avea efectul dorit.

Noi, ca adulți, ar trebui să fim atenți cum vorbim de alte cupluri și, mai ales, cum reacționăm atunci când la televizor un cuplu se sărută sau are loc un moment de tandrețe. Dacă le punem mâna la ochi, ne speriem și schimbăm canalul ori închidem televizorul, este posibil să le inducem că sexul este ceva rușinos. Dacă, dimpotrivă, ne folosim de acel pretext pentru a purta o discuție relaxată adaptată vârstei copilului, să aflăm ce a înțeles copilul sau să îi spunem cum vedem noi lucrurile, aceasta poate avea un impact pozitiv.

Sexologul subliniază că în primul rând, cel mai important, este să nu transmitem frică, rușine, culpabilitate, teamă. Și cu cât vom aborda subiectul mai natural și mai relaxat, copilul va înțelege că sexul este ceva omenesc, natural, de care nu trebuie să ne fie rușine să vorbim. Și, astfel, aducem discuția despre sex în normalitate, fără să o ascundem și să transformăm sexul în ceva tabu și rușinos. Și, iată, totul depinde de cum discutăm cu copiii despre sex, despre modul în care noi îi acomodăm cu acest subiect!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Natalia Pavalachi Pittet - Sexolog clinician
Natalia Pavalachi Pittet este Sexolog clinician, cu o activitate privată în cabinetul său din Lausanne, Elveția. Sexoterapeută de cuplu și în individual Fondatoare și formatoare în cadrul Scolii online Sex Talk Academy. Studiile și instrumentele utilizate în practica sa clinică: Formare ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Sexolog clinician
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult