Alexandru Agarici, actor: „Cursurile de teatru șterg fricile copiilor”

Cursurile de teatru ajută copiii să scape de timiditate.
  • Publicat:
Alexandru Agarici, actor:

„Cursurile de teatru șterg fricile copiilor”, spune Alexandru Agarici, actor, artist liric, trainer și coach de public speaking în metoda proprie Expresivitatea vorbirii. Scena transformă copiii cu încredere scăzută în sine. Alexandru Aagarici ne-a vorbit despre beneficiile cursurilor de teatru pentru copiii timizi și nu numai.

Ce se întâmplă doctore: În ce constau programele dumneavoastră de teatru pentru copii și adolescenți?

Alexandru Agarici: Indiferent de vârstă, activitățile noastre sunt de gen Club, adică nu au neapărat un început sau un sfârșit. Această formă de activitate are avantajele ei, iar cel mai important este acela că cei nou veniți au parte de mentorat și susținere de la cei cu mai multă experiență. E important să ai un exemplu de urmat, iar sfaturile să nu vină exclusiv de la trainer. Copiii devin camarazi, colegi de scenă, pentru că îi leagă un sentiment nou, spiritul de echipă. Poate e greu e crezut, dar nu am observat vreodată vreo manifestare de aroganță, superioritate sau dispreț între copii. Teatrul unește la modul cel mai profund și mai sincer. Un alt avantaj al activității de tip club este faptul că nu avem o absolvență, iar copiii nu trăiesc cu impresia că procesul de învățare s-a terminat. Ei se bucură enorm după un debut sau chiar după un spectacol normal, dar teatrul îi învață că mereu e loc de mai bine fără ca acest lucru să îi descurajeze. Revenind la programe, nu avem o structură complicată. Începem cu jocuri de atenție, de echipă, de autocunoaștere, cu improvizație, apoi citim și discutăm texte mai simple, fabule, scene și monologuri. Nu tragem deloc de timp și cu prima ocazie, propunem copiilor să se urce pe scenă cu ceea ce le iese mai bine. Obiectivul e simplu, să joace teatru pe o scenă adevărată, în fața unui public adevărat.

C.S.Î.D.: Ce tip de teatru funcționează pentru ei?

A.A.: Depinde de copil, dar comediile sunt cele mai atractive. Le place enorm să stârnească râsul. Pentru un copil, primul zâmbet stârnit în public e ca primul pas al omului pe lună. Îi uimește și le dă o doză masivă de încredere în ei. Cu timpul, unii dintre ei vor mai mult, vor și altfel. Greu de crezut, dar vor dramă, vor texte grele. Totul e să nu le spui că e greu.

C.S.Î.D.: Ce fel de schimbări ați observat la copii după cursurile de teatru?

A.A.: Scena transformă, uneori într-o manieră greu de crezut. Marile frici dispar și în locul lor apare copilul cu toată energia, bucuria și creativitatea lui. Am primit mesaje de mulțumire de la părinți pentru copiii lor care și-au învins timiditatea extremă sau mesaje de surpriză că nu și-au închipuit că au un copil atât de talentat.

C.S.Î.D.: Care credeți că sunt beneficiile cursurilor de teatru pentru adolescenți?

A.A.: Teatrul dezvoltă inteligența emoțională și crește spectaculos încrederea în sine. Teatrul este o bună oportunitate pentru copii să înțeleagă emoțiile, să le încerce ca și cum ar fi reale și, în tot acest traseu, să-și antreneze autocontrolul. Teatrul presupune pasiune, emoții și autocontrol, iar acest antrenament este atât de important pentru viitorul adult ce va ști să-și gestioneze mult mai bine momentele de emoție extremă prin care trecem cu toții. Copiii citesc literatura importantă și știm cât de greu e să îi convingem să facă acest lucru doar pentru că le spunem noi, adulții. Teatrul mai dezvoltă abilitățile de expresie corporale și vocale, dezvoltă abilitățile sociale, creativitatea și multe altele.

C.S.Î.D.: Aveți anumite tipologii de copii care au devenit mai încrezători în sine, mai deschiși sau mai prietenoși după ce au urmat cursurile de teatru?

A.A.: Poate cu puține excepții, copiii primesc un ”boost” de încredere de sine. Când constată că sunt în stare să emoționeze publicul părerea lor despre ei nu mai este la fel. Oamenii se nasc prietenoși iar dacă acest lucru se schimbă, este din cauza fricilor. Teatrul șterge din frici, deci îi face pe copii mai prietenoși.

C.S.Î.D.: Care credeți că sunt “efectele scenei” asupra copiilor timizi? Îi ajută să scape de timiditate?

A.A.: Timiditatea este un alt nume al neîncrederii în sine. Curajul de a-ți exprima sentimentele și gândurile revine odată cu dispariția acestei neîncrederi. Toate aceste concepte sunt legate între ele. Copiii sau adulții au nevoie să știe că pot influența emoțional alți copii sau adulți. Acest fenomen stă la baza relațiilor între oameni. Comunicăm pentru a emoționa, pentru a motiva, iar neîncrederea în această putere a noastră ne deprimă și ne reține în ceea ce numim generic timiditate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân