Dedicatie celor care muncesc ca dementii

Stresul a fost definit ca o senzatie de iritare, tensiune, nervozitate, anxietate, teama, o problema de insomnie care dura mai mult de o luna. Toate din cauza jobului, dar si sanatatii si familiei.
  • Publicat:
Dedicatie celor care muncesc ca dementii
Dedicatie celor care muncesc ca dementii

„Aveti aici cuponul de pensie si tratamentul pentru dementa”, vom ajunge sa auzim la sfarsit de cariera daca nu intelegem o data ca, la fel ca toate in viata, prea mult stres strica. Avem de ales: punem totul la suflet acum, ne dam peste cap si ne incarcam cu tot soiul de nimicuri importante, sau citim si retinem cum e cu riscul de Alzheimer.

Nu stiu cat s-au stresat cercetatorii de la Univ­er­sitatea din Göte­borg, Suedia, cu urmatorul studiu, dar merita luat in seama. Autorii sustin ca stresul psiho­logic de la mijlocul vietii ne expune unui risc mare de a suferi de dementa, mai tarziu. Ca sa fie siguri ca stiu ce vorbesc, oamenii au urmarit vietile catorva femei vreme de 35 de ani.

Cerce­tarea a debutat in 1986 pe un esantion reprezentantiv de femei cu varste intre 38 si 60 de ani, care au fost reexaminate apoi in 1974, 1980, 1992 si 2000. Intrebari legate de stresul psihologic au fost inclusiv in sondajele din ’68, ’74 si ’80 si 1.415 de femei au dat raspunsuri.

„In studiul nostru, stresul a fost definit ca o senzatie de iritare, tensiune, nervozitate, anxietate, teama, o problema de insomnie care dura mai mult de o luna. Toate din cauza jobului, dar si sanatatii si familiei”, explica Lena Johansson, al carei nume apare pe lista expertilor.

Dupa 35 de ani de studiu, 161 dintre participante dezvoltasera dementa, in special sub forma temutului Alzheimer. Riscul de aparitie a dementei a fost, tineti-va bine, cu 65% mai mare in cazul femeilor care au rapor­tat perioade repetate de stres, prin comparatie cu cele care au spus ca ele n-au prea trecut prin asa ceva.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân