Epidemia nevăzută. Ce impact are singurătatea asupra sănătății mintale și fizice

  • Publicat:
  • Actualizat:
Epidemia nevăzută. Ce impact are singurătatea asupra sănătății mintale și fizice
Foto: Shutterstock

Singurătatea și izolarea reprezintă o problemă de sănătate publică subestimată, care poate avea un impact semnificativ asupra echilibrului emoțional. Experții sunt de părere că, date fiind consecințele nefaste ale singurătății pentru sănătatea fizică și mintală a oamenilor, sunt necesare măsuri urgente de ajutorare a persoanelor care se confruntă cu această problemă, la fel ca în cazul celor care primesc sprijin pentru renunțarea la fumat și droguri.

Relațiile sociale sunt vitale pentru sănătatea și starea noastră de bine. Deși pandemia de COVID-19 a exacerbat numărul cazurilor de depresie, anxietate și alte tulburări mintale cauzate de izolare și frica de boală, cercetările arată că numărul persoanelor care se confruntă cu singurătatea este în creștere de mai bine de 40 de ani.

Singurătatea ne îmbolnăvește de tineri

Lipsa socializării are aceleași efecte negative precum fumatul a 15 țigări pe zi sau consumul a 3 beri zilnic, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Brigham Young University.

Singurătatea este asociată cu risc mai mare de anxietate, depresie, suicid, boli de inimă, demență și alte boli cronice, precum și cu decesul timpuriu.

Deși populația vârstnică este de regulă cea la risc să se confrunte cu astfel de probleme din cauza izolării sociale, studiile arată că și adulții tineri suferă din cauza singurătății.

Un raport al Harvard University arată că 6 din 10 adulți tineri și 51% dintre mamele cu copii mici raportează sentimente de singurătate.

„Aceste cifre ar trebui să ne ridice niște semne de întrebare privind dificultățile cu care ne confruntăm la maturitate. Când suntem anxioși sau depresivi, suntem mai predispuși să ne izolăm social, să rupem relațiile cu ceilalți, să nu legăm relații noi. Societatea actuală nu oferă instrumente pentru a ajuta și conecta tinerii adulți ”, spune Richard Weissbourd, autorul raportului.

Antidotul singurătății se găsește în lucruri simple

Potrivit specialiștilor, singurătatea poate fi combătută cu interacțiune socială „lejeră”, care nu presupune un efort major din partea persoanei în cauză.

Comunitățile strânse sunt, de asemenea, o soluție pentru ameliorarea izolării sociale și a stărilor negative cauzate de singurătate.

„Participarea la evenimente de grup – cum ar fi concertele sau adunările religioase – poate cultiva sentimentul de apartenență. Să fii alături de alți oameni, chiar dacă îți sunt străini, este un lucru important pentru starea ta de bine. Oamenii subestimează puterea acestor tipuri de conectări sociale”, explică psihologul Shira Gabriel, care afirmă că fericirea poate fi obținută prin găsirea acelui mix individualizat care ne ajută să ne simțim conectați cu ceilalți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân