Cele mai neașteptate semne că cineva se gândește la sinucidere

Deși pentru marea majoritate a oamenilor starea de bunădispoziție este o normalitate, în cazul pacienților cu afecțiuni psihice active starea de bine apărută brusc ar putea pune semne de întrebare.
  • Publicat:
Cele mai neașteptate semne că cineva se gândește la sinucidere
Cele mai neașteptate semne că cineva se gândește să se sinucidă, foto: Shutterstock

Cel mai probabil ați auzit cel puțin o dată persoane apropiate ale cuiva care s-a sinucis că spuneau că nu înțeleg asta, căci în ultima vreme părea bine, era activ… Specialiștii în sănătate mentală din SUA atrag atenția asupra unor semne mai puțin obișnuite pe care persoanele ce se gândesc la sinucidere le pot arăta. Iar comportamentul lor ne te duce deloc cu gândul la ceea ce plănuiesc.

Deși în imaginația colectivă o persoană aflată în pragul sinuciderii are imaginea uneia foarte triste, deprimate, singure iar tot ceea ce o înconjoară ar putea avea un scenariu dramatic, specialiști în sănătate mentală americani atrag atenția unor semne mai puțin așteptate. Dar există un alt indicator al gândurilor suicidare care poate fi neașteptat sau confuz la început: cineva cu o afecțiune mentală care se comportă brusc foarte fericit sau lipsit de griji. Deși acest lucru poate părea un semn bun, poate fi de fapt îngrijorător.

Cum poate fi apariția fericită și lipsită de griji un semn de avertizare pentru sinucidere?

Iată cum funcționează mintea unei persoane ce se gândește să-și pună capăt zilelor însă aparent este fericită. Iată care este esența: Dacă o persoană cu o afecțiune mentală pare brusc veselă și relaxată, este posibil ca aceasta să fi luat decizia de a muri prin sinucidere. Drept urmare, se simt ușurați de două lucruri: ideea că nu vor mai suferi mult timp și faptul că pot înceta să mai dezbată această decizie cu ei înșiși. În acest moment și pentru această persoană, moartea este singurul răspuns.

Tendinețele suicidale – o problemă de sănătate

„În cele din urmă, trebuie să privim sinuciderea ca pe o problemă de sănătate, și una care presupune multă durere”, a declarat Doreen Marshall, vicepreședinte al misiunii de implicare la Fundația Americană pentru Prevenirea Suicidului pentru Huffpost.

Persoanele care se gândesc la sinucidere au gânduri mixte

„În ciuda acestei dureri, cei care au gânduri de sinucidere pot fi, de asemenea, ambivalenți în ceea ce privește dorința de a trăi sau de a muri”, a explicat Doreen Marshall. „Gândurile de a pune capăt durerii lor pot fi întâmpinate cu ușurare, la fel ca ușurarea pe care o simțim atunci când durerea fizică este atenuată.”Există și un alt motiv care poate fi în joc.

„Este de asemenea posibil ca, chiar dacă se luptă cu decizia pe plan intern, ei să mascheze ceea ce simt cu adevărat în interior în încercarea de a-i împiedica pe cei dragi și pe furnizorii de servicii de sănătate mentală să afle despre intenția lor de a muri„, a declarat Danielle Dellaquila, terapeut asociat la Gateway to Solutions din New York City pentru aceeași publicație americană. De aceea, este extrem de important să nu încetăm să evaluăm sinuciderea atunci când observăm o îmbunătățire bruscă a simptomelor de sănătate mintală.

Cum funcționează mintea unei persoane aflate în de sinucidere

Ca și în cazul persoanelor cu depresie sau alte afecțiuni psihologice, persoanele care au tendințe suicidare au o chimie diferită a creierului. Viziunea despre lume este diferită, ca într-un loc întunecat, cu o viziune în tunel. În plus, aceste persoane pot fi copleșite de un nivel intens de durere din cauza unor emoții ce copleșesc. „De exemplu, creierul lor funcționează diferit în ceea ce privește judecata, concentrarea, modul în care văd lumea, rezolvarea problemelor etc.”, a mai declarat Doreen Marshall pentru Hoffpost.

Diferențierea între sinucidere, o zi mai bună și manie

Dar trebuie să existe o limită, nu-i așa? De unde știm că atitudinea mai veselă a unei persoane este un semn că intenționează să se rănească, față de faptul că are o zi mai bună? Sau în comparație cu „suișurile” și energia pe care le presupune mania în tulburarea bipolară? În primul rând, luați în considerare contextul. „În cazul în care comportamentul brusc fericit sau lipsit de griji al individului crește fără explicații, acesta este un indicator pentru a întreba mai departe și să nu vă fie teamă să întrebați despre schimbare, precum și să întrebați direct despre gândurile de sinucidere”, a spus Marshall.

În continuare, căutați alte semne de manie și suicidalitate și observați în ce fel diferă acestea. „Episoadele maniacale includ și alte simptome care nu ar fi neapărat obișnuite pentru o persoană care se luptă cu suicidalitatea, cum ar fi grandomania sau importanța de sine”, a spus Dellaquila. „Cei care au un episod maniacal par adesea, de asemenea, exaltați, în timp ce un individ care intenționează să se sinucidă este mai probabil să apară ca fiind mai calm și mai fericit, dar nu neapărat bucuros.”

Vorbirea rapidă, energia debordantă, lipsa somnului – posibile semne ale gândurilor de sinucidere la anumite persoane cu afecțiuni mentale

Printre alți indicatori ai maniei se numără vorbirea rapidă, scăderea nevoii de somn și participarea la activități mai mult orientate spre un scop, a declarat Dr. Howard Weeks, medic-șef al Pathlight Mood & Anxiety Center pentru aceeași publicație. „Mania este, de asemenea, o afecțiune psihiatrică îngrijorătoare și ar justifica o trimitere la centrele locale de criză de sănătate mintală”, a adăugat el. Cu alte cuvinte, obținerea de ajutor profesional poate fi o mișcare inteligentă, indiferent de situație.

Pe de altă parte, semnele de sinucidere sunt, pe de altă parte, vorbitul despre sinucidere (de exemplu, „Mi-ar fi mai bine să mor”), căutarea de mijloace letale. Alte semne și simptome: renunțarea la bunurile dragi și faptul că îți iei la revedere și insinuezi că nu vei mai vedea pe cineva niciodată. Semnele pot varia, de asemenea, de la o persoană la alta. De exemplu, la femeile de culoare cu depresie, puteți observa mai multă autocritică și simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, libido scăzut și probleme gastrointestinale.

Nimic nu este totuși previzibil în cazul persoanelor care vor să se sinucidă

Medicul-șef al Pathlight Mood & Anxiety Center a spus că fericirea sau ușurarea bruscă nu este un semn pe care îl veți vedea în mod obișnuit, în sine, la persoanele care se confruntă cu gânduri suicidare. „Nimic nu este niciodată „exact”, iar mulți pacienți care decid să încerce să se sinucidă nu experimentează această schimbare de dispoziție”, a spus Weeks. „Cu toate acestea, poate fi un semn de avertizare”.

În același timp, elementul de „mascare” menționat de Dellaquila este și el foarte real. „Lucrul cheie de reținut este că mulți pacienți nu prezintă simptomele clasice de depresie severă la suprafață”, a remarcat Weeks. „Ei pot fi foarte buni la mascarea sentimentelor lor de bază. Pot părea fericiți și mulțumiți în situații sociale discrete.”

Care este concluzia? Potrivit lui Marshall: „Orice schimbare bruscă în modul în care cineva vorbește, în starea sa de spirit sau în comportamentul său justifică atenția noastră.”

Sursă: Huffpost ,

Asociația Americană pentru prevenția suicidului

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”