Durerea cronică: iată cum îi poți face față

Durerea cronică presupune o durere peristentă.
  • Publicat:
Durerea cronică: iată cum îi poți face față

Durerea cronică este acea durere care durează de cel puțin trei luni de zile. Cu durerea cronică poți trăi o perioadă destul de lungă de timp, până când dispare, sau chiar până la finalul vieții. Această experiență te poate obosi emoțional și mental așa că iată ce e bine să știi, pentru a-i face față cât mai ușor cu putință:

Experimentarea durerii ne afectează gândirea, emoțiile și comportamentul. La rândul lor, aceste răspunsuri ne pot afecta vindecarea. Strategiile pe care le adoptăm în mod natural atunci când vine vorba despre durerea acută pot ajuta și în cazul durerii cronice. Iată, totuși și câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare pentru a te ajuta să faci față mai bine durerii cronice:

Ia în considerare aspectul biologic!

Femeile, din punct de vedere biologic, au mai multe dureri cronice decât bărbații. Cercetările au indicat mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru, inclusiv schimbările hormonale în timp, faptul că ele sunt adesea victime ale traumei și abuzului și faptul că tind să le acorde celor din jur o prioritate și o atenție mai mare decât o fac cu ele însele.

Evită alimentele care provoacă inflamații

Inflamația din organism poate agrava durerea cronică. Pe de altă parte, o dietă antiinflamatoare care include o mulțime de cereale integrale, grăsimi sănătoase, proteine slabe, fructe de pădure și da, cantități mici de ciocolată și vin roșu – poate reduce inflamația și astfel, poate ajuta la scăderea durerii! Așa că ai grijă să introduci în alimentația ta aceste alimente care-ți pot fi de ajutor!

 

Încearcă să meditezi

S-ar putea să crezi că nu ai timp să meditezi. Dar cercetările în neuroștiință ne spun că pur și simplu a sta în liniște și a fi conștient de acțiunile pe care le intreprinzi pentru mai puțin de o oră în timpul zilei poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Spre exemplu, atunci când servești prânzul, încearcă să o faci în mod conștient. Nu sta pe telefon, nu te uita la televizor! Pur și simplu concentrează-te pe prepararea și servirea mâncării, în liniște! Și aceasta este o formă de mindfulness, așa că îți face la fel de bine ca o meditație.

 

Încearcă să reduci timpul petrecut pe ecrane!

Tehnologia care ne înconjoară poate provoca durere, la propriu. Din cauza modului în care stăm la calculator, putem experimenta dureri de spate, din cauza tastării accentuate, putem experimenta dureri articulare, plus impactul luminii albastre a telefonului sau calculatorului. Așa că, dacă mai aveai nevoie de un motiv în plus să auzi asta,  ia pauze cât mai frecvente cu putință de la tot ce înseamnă tehnologie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân