10 tipare greșite de gândire pe care le avem cu toții și cum să le corectăm

  • Publicat:
10 tipare greșite de gândire pe care le avem cu toții și cum să le corectăm

Gândurile negative și tiparele de gândire pot avea un impact real asupra sănătății noastre emoționale. Acestea pot fi adesea limitatie și pot duce la disconfort mental și emoțional.

Iată care sunt cele mai eronate tipare de gândire și cum le identificăm.

Gândirea de tipul TOTUL SAU NIMIC

Un astfel de tipar de gândire îngrădită presupune rigiditate mentală, viziune exagerată, lipsă de flexibilitate și adaptabilitate scăzută la schimbare. Este recomandat să acceptăm că nu totul este alb să negru, ci că mai degrabă există multe nuanțe de gri.

Supra-generalizarea

Supra-generalizarea înseamnă atunci când când aplici în diferite contexte de viață același tipar creat pe baza unei singure experiențe. De pildă, un tânăr părăsit de iubită poate gândi că niciodată nu își va mai găsi perechea.

Filtrarea mentală printr-un spectru negativ

Aici putem vorbi de focusul pe un singur eveniment/detaliu negativ. Adesea, avem tendința de a păstra în minte doar lucrurile negative, făcând abstracție de restul. Acest lucru se întâmplă pentru că avem un creier care este atent la tot ceea ce poate reprezenta o amenințare sau un pericol la adresa noastră (în acest caz, critica).

Anularea a tot ce înseamnă pozitiv

Practic, o persoană perfecționistă (cu standarde înalte deosebite) își poate seta obiective dar, odată atinse, acestea vor fi ușor desconsiderate. O astfel de persoană nu se va recompensa niciodată pentru propriile realizări, trăind mereu în nemulțumire și angoasă.

Tragerea de concluzii pripite

De pildă, „citirea gândurilor”, „prezicerea viitorului” în termeni exclusiv negativi, precum „Nu merg la doctor, pentru că acolo sigur voi primi doar vești negative” – acest tipar de gândire va duce la scenarii îngrozitoare și, implicit, la anxietate și multiple probleme de natură emoțională.

Amplificarea defectelor

Această eroare descrie modul în care exagerăm imperfecțiunile și greșelile, în timp ce minimizăm realizările și punctele forțe. Această atitudine nu face decât să ne afecteze calitatea vieții.

Judecata pe fond emoțional

Sau judecată „afectivă” cum o numesc specialiștii, descrie procesul de a lua propriile emoții ca dovezi ale adevărului absolut. De pildă, dacă simți frică atunci când se apropie un câine de tine, emoția trăită poate deveni reper pentru întărirea convingerii că toți câinii sunt periculoși.

Imperativele categorice

Sintagmele de tipul „Ar trebui să…” reflectă standarde nerealiste și duc, frecvent, la sentimente de frustrare, rușine sau vinovăție.

„Partenerul meu ar trebui să-mi facă pe plac…” reprezintă doar un exemplu de tipar mental nesănătos. Cum inconștient încercăm să potrivim partenerul în șabloanele create de mintea noastră, suntem captivi în această eroare, în loc să cunoaștem și să îl descoperim așa cum este acesta, de fapt.

Etichetarea gratuită

Etichetarea gratuită este o distorsiune care generează anxietate și ne afectează încrederea în propriile forțe.

„Toate femeile sunt …”, „toți bărbații sunt…”, „toți oamenii sunt…” – toate acestea sunt generalizări care ne duc în dizgrație.

Personalizarea și blamarea

Personalizarea apare atunci când persoană se simte responsabilă și crede (eronat) că poate controla orice situație pe deplin. Blamarea este despre ceilalți, care greșesc întotdeauna, spre deosebire de noi. Îți sună cunoscut? 🙂

Citește și: 5 tipare toxice de gândire care te împiedică să evoluezi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan