5 tipare toxice de gândire care te împiedică să evoluezi

  • Publicat:
5 tipare toxice de gândire care te împiedică să evoluezi
Sursa foto: shutterstock

Uneori tiparele negative de gândire preiau controlul minții noastre și pot fi ca o frână care ne împiedică să evoluăm. Care sunt acestea? Aflăm în rândurile următoare!

5 tipare toxice de gândire care te împiedică să evoluezi

TOTUL SAU NIMIC

Cunoști gândirea aceasta limitativă? Încearcă să vezi și calea de mijloc, avertizează specialiștii. Nu există doar alb și negru și nu trebuie să mergi doar la extreme pentru a realiza ceva. De pildă, atunci când îți spui „trebuie să îmi iasă lucru acela, altfel eu renunț” – acesta este un pattern distructiv. Nu, nu trebuie să renunți sau să îți pui limite/condiții. Trebuie să încerci până îți iese.

Pesimismul exagerat

Acesta este un alt tipar de gândire neproductiv care apare în special la persoanele cu un real deficit de stimă de sine. Pentru a combate acest pattern negativ, este necesar să înveți să te apreciezi mai mult. În fiecare zi gândește-te la reușitele tale, la ce faci bine. Scopul este că în timp să înveți să îți recunoști calitațile și să oprești tiparul de gândire distructiv care anulează părțile pozitive.

Citește și: Gândește pozitiv și vei trăi mai mult! Cum ne afectează pesimismul starea de sănătate

Gândirea emoțională

Dacă simți că nu poți duce la bun sfârșit ceva acum, asta nu înseamnă că trebuie să te oprești. Spre exemplu, dacă îți spui „simt că nu sunt în stare să conduc”  – vei crede instinctual că acest lucru este real și corect, deși poate nu ai încercat niciodată să șofezi.

Iarăși, pentru a combate acest pattern, încearcă următorul exercițiu: setează-ți un cronometru de 30 de minute; în acest interval permite-ți că toate emoțiile, de orice natură ar fi ele, să iasă la suprafață. Te vei simți mai eliberată, grijile vor dispărea și odată cu ele, și anxietatea!

Afirmațiile care au în componentă lor „trebuie”

Ca să faci față acestei gandiri limitative, este necesar să fii blândă cu tine. În primul rând, încearcă să afli proveniența acestor așteptări pe care le tot proiectezi asupra ta. Vin din partea unui șef strict? Unui partener? Unui părinte?

Încearcă următorul lucru: în loc să te focusezi pe ce nu poți face, focusează-te pe ceea ce poți duce la cap și pe progresul pe care îl faci!

Citește și: 4 „teorii” care te împiedică să evoluezi în viață

Suprageneralizarea

Este acea concepție de tipul „dacă ai greșit acum, sigur vei greși și data viitoare”. De fiecare dată când simți că te confrunți cu acest pattern, oprește-te! Fă o pauză, respiră și analizează datele problemei. Dacă nu ai reușit acum la un examen, la un interviu, la o negociere, te vei pregăti dată viitoare. Și vei reuși. Atât trebuie să îți setezi în minte!

Surse: INC, TED, Forbes

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân