Gândește pozitiv și vei trăi mai mult! Cum ne afectează pesimismul starea de sănătate

24.06.2022
Gândește pozitiv și vei trăi mai mult! Cum ne afectează pesimismul starea de sănătate
Sursa foto: Shutterstock

Dacă gândești pozitiv, ai șanse mai mari să trăiești peste 90 de ani, arată un studiu al cercetătorilor de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Pe de altă parte, pesimismul ne expune unui risc mai crescut de boli sau de agravare a acestora. 

Optimismul pare să fie cheia longevității la femei, se arată în cercetarea publicată în Journal of the American Geriatrics Society. Cercetătorii au urmărit în cadrul acestui studiu starea de sănătate a peste 150.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, pe o durată de 26 de ani.

În rândul femeilor, cele care au avut șanse cu 10% mai mari să trăiască peste 90 de ani erau din categoria celor care gândeau pozitiv. Spre comparație, femeile pesimiste aveau un risc cu 25% mai crescut să nu depășească această vârstă.

Când vrem să prevenim sau să ameliorăm o afecțiune ne concentrăm pe factorii de risc clasici: fumat, sedentarism, obezitate, alimentație dezechilibrată. Însă și echilibrul psihic joacă un rol important. Optimismul este benefic pentru sănătatea noastră fizică și mintală, spune Hayami Koga, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au luat în calcul și factorii care pot influența starea de sănătate, cum ar fi zona geografică, statutul socio-economic, stilul de viață, bolile cronice sau depresia.

Astfel, ei au descoperit că persoanele care nu obișnuiesc să gândească pozitiv sunt de regulă mai sedentare, mănâncă mai nesănătos și sunt mai susceptibile să dezvolte diverse afecțiuni. De asemenea, s-a constatat că persoanele pesimiste care se confruntă cu o boală riscă să își agraveze starea de sănătate dacă au o gândire negativistă.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Cazacu Corrado: simptome și tratament în boala parodontală (parodontoză)
Recomandări:
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv