Cele mai agresive și cele mai ușoare forme de cancer. Din 6 decese, unul este cauzat de cancer

04.02.2021
Cele mai agresive și cele mai ușoare forme de cancer. Din 6 decese, unul este cauzat de cancer

Cancerul provoacă, anual, aproape 10 milioane de decese la nivel mondial. Asta înseamnă că unul din șase decese este atribuit unei afecțiuni oncologice. Se estimează că, până în anul 2030, cancerul va răpi 13 milioane de vieți în fiecare an, adică mai multe decese decât cele provocate de HIV/SIDA, malarie și tuberculoză împreună.

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii, după bolile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate.

În acest context, la data de 4 februarie este marcată, anual, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, cu scopul conștientizării, educației și realizării acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

Sunt și voi face (I am and I will) este un apel la acțiune care îndeamnă pe fiecare la angajament personal de a preveni maladiile oncologice, prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Cele mai periculoase și agresive forme de cancer

Există peste 200 de tipuri de cancer, unele mai ușoare, altele foarte agresive, cu o evoluție fulminantă și un prognostic extrem de rezervat.

Potrivit asociației Dăruiește Viață, printre cele mai agresive forme de cancer se numără: cancerul de plămâni, cancerul pancreatic, cancerul de stomac și cancerul de ficat.

Cancerul de plămâni – are o rată de supraviețuire de 2-10% pentru 5 ani și este cauza principală de deces prin cancer din lume. Fumatul este factorul de risc cel mai incriminat în cazul cancerului pulmonar.

Simptome cancer de plămâni: tuse persistentă, spută cu sânge, dureri în capul pieptului, dificultăți la respirație (dispnee), pneumonie, bronșită, oboseală, lipsa poftei de mâncare, răgușeală, scădere în greutate, transpirație abundentă.

Cancerul pancreatic – doar 4% dintre pacienți supraviețuiesc 5 ani, iar printre factorii de risc se numără fumatul, alimentația bogată în grăsimi, expunerea la pesticide, diabetul și pancreatita cronică.

Simptome cancer de pancreas: urina închisă la culoare, scaunele deschise la culoare, îngălbenirea pielii și a mucoaselor, , slăbiciunea, greața, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare și durerile în piept.

Cancerul de stomac (gastric) – un sfert dintre pacienți supraviețuiesc 5 ani și apare cu precădere la bărbații cu vârste peste 70 de ani. Printre factorii de risc ce pot favoriza instalarea acestui tip de cancer se numără excesul de sare, alimentația bogată în produse afumate, sărace în fibre și seleniu, infecția cu Helicobacter pylori.

Simptome cancer de stomac: balonare, greață, vărsături, arsuri la stomac, scaune cu sânge, abdomen umflat, dureri la înghițire, icter, scădere în greutate.

Cancerul de ficat – doar 8% dintre pacienți supraviețuiesc 5 ani. Consumul excesiv de alcool, hepatita B sau C, obezitatea și fierul în exces se numără printre principalii factori de risc incriminați.

Simptome cancer de ficat: scădere bruscă în greutate, lipsa poftei de mâncare, balonarea, oboseala excesivă, greața, vărsăturile, febra, icterul și durerea în zona dreaptă superioară a abdomenului.

Forme ușoare de cancer, care sunt curabile

Printre formele ușoare de cancer, care evoluează lent și, prin urmare, lasă o „fereastră” de timp generoasă pentru diagnostic și tratament, se numără cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul testicular și cancerul tiroidian.

Cancerul de sân – peste 86% dintre paciente ating pragul de supraviețuire de 5 ani, dar diagnosticarea precoce și tratamentul instituit cât mai devreme joacă un rol extrem de important. Consumul de alcool, fumatul și obezitatea se numără printre factorii de risc asociați acestei neoplazii.

Simptome cancer de sân: prezența unui nodul dureros la nivelul sânului sau axilei, modificarea formei și/sau mărimii sânului, pete de culoare pe sâni, secreții mamelonare, retracția sau inversia mamelonului, crustele la nivelul mamelonului.

Cancerul de prostată – are o rată de supraviețuire de 99% la 5 ani și apare cu precădere la bărbații cu vârsta peste 65 de ani. Printre factorii ce pot crește riscul acestui tip de cancer se numără consumul excesiv de carne roșie și alimente bogate în grăsimi animale, nivelul crescut al colesterolului, diabetul, obezitatea.

Simptome cancer de prostată: nevoia frecventă de a urina, în special noaptea, jetul urinar slab, senzația de arsură la urinare sau ejaculare, prezența sângelui în urină sau în materialul seminal, dificultăți în pornirea și oprirea fluxului urinar, durere sau amorțeală la nivelul pelvisului și lombar.

Cancerul testicular – afectează cu precădere bărbații de vârstă mijlocie și are o rată de supraviețuire de 95% la 5 ani. Antecedentele familiale, infertilitatea și testiculul necoborât se numără printre factorii de risc asociați acestui tip de cancer.

Simptome cancer testicular: umflarea unui testicul sau a ambelor, senzația de greutate în scrot, dureri lombare sau abdominale, oboseală excesivă, transpirație abundentă, dispnee, dureri de cap (în special cefalee), confuzie.

Cancerul de tiroidă – de regulă se depistează timpuriu și poate fi tratat eficient, peste 96% dintre pacienți supraviețuind la 5 ani. Dieta săracă în iod și iradierea masivă a capului, gâtului, toracelui sunt factori de risc în apariția acestui tip de cancer.

Simptome cancer de tiroidă: noduli în zona gâtului, respirație îngreunată, creșterea în volum a gâtului, dificultatea la înghițire, răgușeală, tuse.

Măsuri prin care poate fi redus riscul de cancer

Deși cancerul nu poate fi prevenit, anumite măsuri pot reduce semnificativ riscul de dezvoltare a afecțiunilor oncologice. Printre acestea se numără:

  • Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu activitate fizică zilnică minimum 30 de minute
  • Menținerea greutății corporale în limitele normale
  • Regimul alimentar sănătos, care include alimente curate, proaspete, bogate în grăsimi sănătoase, fibre, proteine, fibre
  • Evitarea sucurilor îndulcite și a energizantelor
  • Limitarea consumului de alcool și carne roșie
  • Evitarea fumatului
  • Limitarea timpului de expunere la radiațiile UV
  • Hidratarea cu 1,5-2 litri de apă zilnic
  • Odihnă de calitate, minimum 7-8 ore pe noapte
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică