Cum se tratează cancerul testicular

17.03.2021 | Beatrice Osanu

Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie în cadrul Sanador, explică în interviul video cum se tratează cancerul testicular.

Cancerul testicular apare mai ales la bărbații cu vârstă tânără și reprezintă 1 la sută din totalul cancerelor urologice care apar la sexul masculin. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la persoanele de sex masculin cu vârstele între 15 și 35 de ani. Însă există și situații când apare mai târziu.

„Printre factorii de risc ai cancerului testicular, se numără factorii endocrinologici, care se manifestă la vârste fragede. Și aici vorbim de sindroamele Down, Klinefelter, al testiculului feminizant. Apoi, vorbim de factori de risc cum ar fi criptorhidia, când testiculul nu coboară în sacul scrotal. Diferența de temperatură dintre abdomen și scrot va duce la o displazie a țesutului testicular” explică factorii de risc ai cancerului testicular dr. Bogdan Pârlițeanu.

Cum se tratează cancerul testicular

Printre simptomele cancerului testicular se numără durerea la nivelul scrotului. Aceasta apare în 30 la sută din cazuri. De asemenea, la autopalpare, pacienții pot simți apariția unui nodul. În astfel de situații, pacienții trebuie să ajungă la un medic urolog. Diagnosticul de precizie în cancer testicular se pune în urma biopsiei țesutului cu suspiciune de cancer. Înainte de aceasta, medicii efectuează examenul clinic în contextul medical al pacienului, alături de ecografie și computer tomograf.

Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie în cadrul Sanador, oferă informații despre cum se tratează cancerul testicular.

„În funcție de rezultatul histopatologic, în funcție de stadializarea în care se află pacientul, se va hotărâ ce tip de tratament va trebui să urmeze. La ora actuală, pentru cancerul testicular vorbim de chirurgie, chimioterapie și radioterapie. Pe lângă aceste tratamente, mai există și cel al recidivelor adenopatice” ne-a declarat medicul Bogdan Pârlițeanu.

Aflați toate informații despre cum se tratează cancerul testicular din interviul video cu dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie în cadrul Sanador. De asemenea, dr. Bogdan Pârlițeanu explică și modul cum poate fi păstrată opțiunea de a avea urmași în cazul pacienților care sunt diagnosticați cu cancer testicular!