CSID.RO Live, 25 ianuarie, 18.15: despre analizele anuale și cancerul de prostată

În emisiunea CSID.RO Live din 25 ianuarie, am abordat două subiecte: importanța efectuării unui set anual de analize și tratamentul cancerului de prostată.

Invitații emisiunii CSID.RO Live din 25 ianuarie, emisiune moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?” au fost : Dr. Valentina Boantă, medic specialist medicină de familie, Clinica SANADOR Floreasca și Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie, Spitalul Clinic SANADOR.

Analizele anuale care nu trebuie ratate

Dr. Valentina Boantă, medic specialist medicină de familie, Clinica SANADOR Floreasca: „Analizele de laborator sunt foarte importante pentru că pun în evidență starea de sănătate și de boală a unui pacient la un anume moment, monitorizează tratamentul cu diferite medicamente, pot pune în evidență stadiul incipient al unei boli și împreună cu alte investigații putem să avem o radiografie completă a stării de sănătate a unui pacient. ”

„Avem o listă cu aproximativ 30 de analize. Printre acestea se numără: hemoleucograma, VSH, glicemia, ureea, funcția hepatică( TGO, TGP), bilirubina directă, indirectă, sideremia, calciul, electroliții: sodiu, potasiu, magneziu și nu în ultimul rând: proba de urină și helicobacter pylori.”

„Femeile trebuie să facă examenul ginecologic Babeș Papanicolau anual și hormonii tiroidieni.”

Pacientul trebuie să vină dimineața și pe nemâncate la analize, amintește dr. Valentina Boantă.

„Constatăm în ultima vreme multe cazuri de diabet. Recomandăm ca pacienții să meargă regulat la medic”, menționează medicul.

Cancerul de prostată – testul cheie pentru depistarea precoce

Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie, Spitalul Clinic SANADOR: „Afecțiunile urologice sunt un subiect tabu pentru bărbați, acest lucru apare din cauza lipsei de educație, de teamă legată de analize, de neîncrederea în sistemul medical sau alte cauze. ”

„Accesul la internet este relativ simplu și pacientul beneficiază rapid de informații, în acest secol.”

„Prevenția în cancerul de prostată presupune o evaluare anuală la medicul urolog sau la medicul de familie. Testul PSA poate fi recomandat de medicul de familie. Si ecografia de aparat urinar e recomandată.”

Bărbații trebuie să vină la urolog după 50 de ani. De aici, noi medicii urologici, sfătuim pacientul să vină anual, Simptomatologia în cancerul de prostată poate fi înșelătoare, de aceea e recomandată prevenția.”

Cancerul de prostată poate fi depistat în stadiile în care nici nu se simte un nodul prostatic, cu ajutorul testului PSA. E foarte important ca pacientul să vină la medic de la primele simptome sau să înceapă să facă analizele specifice după vârsta de 50 de ani”.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Pârlițeanu - Medic specialist Urologie
Dr. Bogdan Pârlițeanu este medic specialist în Spitalul Clinic Sanador, unde operează și acordă consultații începând din 2018. Dr. Bogdan Pârlițeanu este medic specialist în Spitalul Clinic Sanador, unde operează și acordă consultații începând din 2018. Membru al Asociației Române ...
citește mai mult
Dr. Valentina Boantă - Medic specialist medicină de familie
Dr. Valentina Boantă este Medic specialist Medicină de familie, medic cu o importantă experiență în specialitate, care consultă atât adulți, cât și copii, astfel că întreaga familie poate beneficia de servicii medicale profesioniste.
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist medicină de familie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult