CSID.RO Live, 13 decembrie, 18.15: sfaturi esențiale pentru un psihic sănătos

În emisiunea CSID.RO Live din 13 decembrie, de la orele 18.15, vorbim despre cele mai importante sfaturi pentru un psihic sănătos, echilibrat.

Invitata ediției speciale CSID.RO Live din 13 decembrie este Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapie integrativă, fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă, prima școală de formare în psihoterapie integrativă din România, Președinte al Institutului European de Studii pentru Terapia Copiilor și Adolescenților, fondator al Institutului Neuropsy.

Emisiunea este moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Ce este igiena emoțională și cât de importantă este pentru un psihic sănătos

„Termenul de igienă emoțională e relativ nou. Înseamnă a conștientiza emoțiile pe care le ai și de a înțelege că ai nevoie de o permanentă atenție. Nu doar psihologii se preocupă de această igienă emoțională, ci și Dalai Lama. El a zis că e la fel de importantă ca igiena fizică.

Inteligența emoțională este o abilitate care se dobândește. La fel se întâmplă și în domeniul igienei psihice. E nevoie să facem psiho-educație. E nevoie să ne educăm noi întâi și apoi copiii și pe cei dragi.”

Stresul se instalează fără să-l simțim

„Biologic, creierul nu doare, iar stresul se instalează într-o manieră în care noi nu-l simțim. Avem multe instrumente prin care putem să prevenim acum stresul.

Viața noastră produce o doză de stres. Rutina zilnică are un grad de stres pe care e bine să-l luăm în calcul și să ne gândim înainte să ne culcăm: Oare există ceva ce m-a deranjat și cât la sută a fost influențată starea de bine?”

Stresul cauzat de pandemie

„Contează foarte mult maniera în care a perceput fiecare acest eveniment (pandemia n.r.). Toată această stare de nesiguranță contribuie la agravarea unei stări pe care fiecare dintre noi o avem în viața noastră de zi cu zi.

E greu să nu fii afectat. Pe lângă gradul de stres normal, s-a adăugat acest grad de stres de la nesiguranță.”

Gândurile pot să secrete dopamină

„Emoțiile sunt reacțiile chimice ale gândurilor în corp. Mintea noastră le produce la nivel corporal și le trăim la nivelul unor senzații. Fiecare gând are o consecință la nivel chimic, deci fizic. În momentul în care noi avem acces la o astfel de informație, atunci înțelegem ce se întâmplă.

Când știi că poți să-ți alegi gândurile, când știi că poți să spui stop unor agresiuni pe care gândurile le pot crea, poți să te gândești: de ce mi-aș face rău, hai să spun stop. 

Gândurile pot să secrete dopamină și devin un cadou de Crăciun pentru cei dragi. Eu aș ura de Crăciun: Să vă fie familia liniștită. Prezența noastră calmă și liniștită poate fi cel mai frumos cadou de Crăciun.

Asta înseamnă de fapt igiena emoțională, un psihic sănătos și echilibrat.”

E bine să practici bucuria de a trăi cu toată savoarea

„Deși eu sunt vie, port în mine moartea în fiecare secundă, în corpul meu mor milioane de celule și altele se nasc. E bine să conștientizăm că e bine să se termine ceva ca să se regenereze. Avem resurse psihice ca să integrăm această idee de moarte și să înțelegem că o putem controla dacă avem o igienă emoțională reală.

Până la moarte e important să ne gândim că avem numai acest aici și acum și să practicăm bucuria de a trăi, cu toată frumusețea și toată savoarea pe care ți-o poate oferi.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Gina Chiriac - Psihoterapeut
Dr. Gina Chiriac este psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapie integrativă certificat european și național (EICP)Este președintele fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (ARPI) și al Institutului European de Studii pentru Terapia Copiilor și Adolescenților ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult