Dr. Mihaela Bilic: despre leptină și grelină, hormoni implicați în îngrășare

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet și boli de nutriție, vorbește despre leptină și grelină, doi hormoni importanți din corpul uman, implicați în managementul greutății.

Despre leptină și grelină s-au scris numeroase articole medicale în ultimii ani, fiind doi hormoni descoperiți relativ recent. Leptina și grelina sunt  substanțe extrem de importante în managementul senzației de foame, al sațietății și a implicit al greutății corporale. Dacă leptina este un hormon produs în celulele grase, grelina este produsă în celulele tractului gastrointestinal.

Grelina este considerată și hormonul foamei, declanșând senzația de foame și atenuând-o după mese. Și leptina contribuie la reglarea apetitului, semnalând creierului senzația de sațietate. Despre leptină și grelină am stat de vorbă pe larg în interviul video cu medicul nutriționist Mihaela Bilic.

„Este un subiect destul de nou pentru lumea medicală. Abia în anii ’90, am aflat cu toții că celulele adipoase nu sunt nesuferite doar pentru că depozitează fără limită grăsime de rezervă, ci și pentru că secretă anumiți hormoni. Hormonul făcut de adipocit se numește leptină. Aceasta ar trebui să ne protejeze, fiind direct proporțional cu numărul de celule adiopoase. Leptina informează creierul despre cantitatea de țesut gras de rezervă pe care-l are corpul. Iar în momentul în care țesutul adipos este bine reprezentat, mesajul ar trebui să fie „gata, ne oprim din mâncat, avem destul rezerve”.

La început, am fost entuziaști și am considerat că acesta ar putea fi tratamentul pentru obezitate. Am crezut că dacă luăm o pastiluță de leptină, ne oprim din mâncat. Însă în practică, s-a observat că la majoritatea pacienților obezi care secretă din belșug leptină, creierul ignoră mesajele de sațietate.

Și s-a ajuns la concluzia că acest hormon funcționează în cazul persoanelor normoponderale, dar își pierde complet efectul în cazul persoanelor supraponderale. Leptina nu funcționează de una singură, acțiunea sa merge împreună cu cea a insulinei. Insulina este un hormon secretat de pancreas, cu rolul principal de a menține constant nivelul glicemiei, de a lua glucoza din sânge și de a face grăsime de rezervă.

Pacienții cu obezitate au niveluri mari de insulină și leptină în sânge, însă nu se știe de ce leptina nu dă semnalul „gata, oprește-te din mâncat” ne-a declarat medicul Mihaela Bilic.

Mai multe informații despre leptină și grelină puteți afla din interviul video realizat cu dr. Mihaela Bilic!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult