Dr. Gina Chiriac: creierul nu diferențiază realitatea de imaginație

Creierul nu diferențiază relitatea de imaginație, spun psihoterapeuții.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Creierul nu diferențiază realitatea de imaginație și astfel se pot schimba percepțiile în terapie. Despre acest lucru am vorbit cu Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut și Președinte al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă.

Creierul are o modalitate ciudată de funcționa. El nu face diferența între realitate și imaginație. Chiar dacă un eveniment se află în trecutul nostru și noi încă ne gândim la el, se produce același rău în organism ca și cum am fi azi, aici și acum, în prezența stimulului respectiv. Faptul că creierul nu diferențiază realitatea de imaginație este cheia prin care psihologii și psihoterapeuții pot aduce schimbarea în lumea clienților lor.

Dacă cineva proaspăt divorțat vine în psihoterapie, specialistul nu schimbă mediul exterior al acelei persoane, nu devine Agenție Matrimonială. Ceea ce face psihoterapeutul este să schimbe percepția, reperezentările și maniera de a construi noi sinapse, astfel încât, acel client să-și poată restabili o imagine de sine specifică unui om care se regăsește în fața unei oportunități de a alege. „La maniera aceasta funcționează creierul uman”, ne-a explicat Dr. Gina Chiriac.

Practic, un psihoterapeut nu e nevoit să schimbe mediul pentru a determina o stare de bine în organism, ci, pentru că creierul nu diferențiază realitatea de imaginație, trebuie doar să schimbe percepția acelei persoane.

Faptul că creierul funcționează astfel, oferă specialiștilor posibilitatea în terapie ca, prin amintiri, exerciții de imagerie ghidată, folosind imaginația, afirmațiile, să schimbe percepții, convingeri, reprezentări, astfel încât schimbările acelei persoane să se producă în mediul intern, propriu, nu în mediul extern. După terapie, persoana poate să interpreteze diferit realitatea, având noi circuite neuronale create, poate înțelege altfel lucrurile, poate explora alte modalități de a relaționa, de exemplu, poate să încerce să se poarte diferit, astfel încât, să obțină rezultate diferite de cele care au făcut-o să sufere sau să nu se simtă împlinită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Gina Chiriac - Psihoterapeut
Dr. Gina Chiriac este psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapie integrativă certificat european și național (EICP)Este președintele fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (ARPI) și al Institutului European de Studii pentru Terapia Copiilor și Adolescenților ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult