Ciocolata „deșteaptă” – cum ne influențează sănătatea creierului

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ciocolata „deșteaptă” - cum ne influențează sănătatea creierului
Sursa foto: Shutterstock

Ciocolata „deșteaptă” nu este numele unui desert, deși sună… interesant. De fapt, titlul se referă la acțiunea pe care o are ciocolata asupra creierului nostru.

Potrivit cercetătorilor britanici, ciocolata ne face mai deștepți. Dar asta nu înseamnă că avem liber la ciocolată oricând și în orice cantitate, țin să sublinieze aceiași cercetători!

Dulcele preferat de miliarde de oameni, considerat bombă calorică dacă îl consumăm în exces, ne poate ajuta să prevenim infarctul, dar și mult temuta demență la bătrânețe (boala Alzheimer). 

Medicul neurolog Merrill Elias, care a coordonat studiul cu pricina, a observat că o persoană care mănâncă ciocolată cel puțin o dată pe săptămână are o ușurință mai mare în gândire și capacitatea de a înțelege și reține mai bine lucruri importante.

Studiul realizat de o echipă formată din savanți britanici, australieni și americani a relevat că persoanele care consumă regulat ciocolată au o mai bună circulație a sângelui, mai puține probleme cu inima și un creier mai bine oxigenat.

Experții atenționează că participanții la studiu nu au făcut abuz de ciocolată: o felie de tort de ciocolată sau o jumătate de tabletă de ciocolată (deci maximum 50 de grame).

Timp de 5 ani, cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare a peste 1.000 de oameni, în special reacțiile și schimbările provocate de un consum regulat de ciocolată. Primele efecte sesizate au fost o memorie mai bună și abilitatea de a face două sau trei lucruri în același timp.

Următorul pas a fost analiza și mai amănunțită a 333 dintre subiecți, în mare parte adolescenți. În cazul lor, efectul a fost mult mai rapid. Cercetătorii nu pot spune însă dacă asta se datorează consumului de ciocolată sau faptului că duc o viață mai lipsită de griji decât părinții lor sau alți adulți.

Cercetătorii atrag însă atenția că acest studiu nu își propune să-i îndemne pe oameni să abuzeze de ciocolată. Asta nu înseamnă că vor deveni automat câștigători ai premiului Nobel. Dar cantități mici de ciocolată, mâncate de două-trei ori pe săptămână, fără sentimentul de vinovăție, pot face minuni. Mai ales ciocolata amăruie, țin să adauge experții!

Despre ciocolata cu procent ridicat de cacao (peste 70%) s-a descoperit recent că are efect benefic și asupra ficatului. Potrivit studiilor, NADPH oxidaza (nicotinamin adenin dinucleotid fosfat oxidaza) are un rol major în dezvoltarea stetohepatitei non-alcoolice (NASH).

Beneficiile se datorează antioxidanților din compoziția boabelor de cacao, care inhibă un mecanism ce determină în mod normal fibroza ficatului. Din acest motiv, se recomandă consumul de ciocolată amăruie în cazul pacienților predispuși la apariția afecțiunilor hepatice.

Totodată, consumul de ciocolată neagră este asociat cu un risc mai mic de diabet, boli cardiace și poate regla în mod natural nivelul de colesterol și transaminaze din sânge.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân