Dieta vegetariană: argumente pro și contra

Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste "Ce se întâmplă, doctore?", trec în revistă argumente pro și contra în ceea ce privește dieta vegetariană.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Tot mai multe persoane tind să adopte dieta vegetariană pe termen lung. Aceasta este o opțiune alimentară care s-a bucurat de-a lungul timpului de numeroși adepți. Aproape toate religiile au perioade dedicate postului.

Posturile presupun o mulțime de reguli de viață, dar și restricții alimentare, cu multiple beneficii dovedite de studiile științifice actuale.

Dieta vegetariană oferă o mulțime de oportunități celor care-și doresc un stil de viață sănătos. Dacă vorbim de cei care aleg să renunțe doar la carne și să păstreze în alimentație ouăle, lactatele și peștele, atunci, aceștia se bucură de toate principiile nutritive de bază, fără a risca să se confrunte cu diverse carențe.

Cei care adoptă o dietă vegetariană bazată exclusiv pe vegetale vor fi nevoiți să consume cantități mai mari de legume, fructe, nuci, semințe și leguminoase. Aceasta pentru a acoperi necesarul de proteine și aminoacizi esențiali funcționării organismului. În aceste condiții, varietatea alimentară ar trebui să fie una cât mai mare pentru putea obține din plante proteinele de fără de care corpul uman nu poate funcționa.

Printre beneficiile unei diete vegetariene se numără și reducerea riscului de hipercolesterolemie și de boli cardiovasculare. Aceasta dacă persoanele vegetariene aleg alimente integrale, sănătoase și nu consumă carbohidrați în exces.

Însă o dietă vegetariană vine la pachet și cu multiple provocări. Una dintre acestea este excesul de fibre care poate apărea ocazional și care poate genera disconfort abdominal. O alta ar fi aceea a acoperii nevoilor de fier și vitamina B. De aceea, persoanele care țin regimuri vegane, bazate exclusiv pe plante, ar trebui să-și facă regulat analize pentru a evita potențialele carențe.

Mai multe informații despre un regim de viață vegetarian și provocările acestuia puteți afla din materialul video!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult