Dr. Gina Chiriac: metode eficiente de a ne menține creierul sănătos

Pentru că mintea este creierul în acțiune, avem nevoie de un creier sănătos.
  • Publicat:

Un creier sănătos înseamnă o minte echilibrată, deci o viață liniștită și împlinită. Se vorbește foarte mult despre neuroștiință, despre neurotransmițători, despre chimia și frecvențele creierului sănătos. Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut și Președinte al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă ne-a vorbit despre câteva metode eficiente prin care ne putem menține creierul sănătos. 

Una dintre cele mai eficiente metode de a ne menține creierul sănătos, din perspectivă psihoterapeutică,  este controlul gândirii sau, în alte cuvinte, procesul de conștientizare. Doamna Dr. Gina Chiriac spune că acolo unde ne este atenția, acolo se duce energia noastră psihică și devine viața noastră. În momentul în care gândurile ne sunt distrase de aspecte negative ale realității, înseamnă că vom transmite către creier, fără să conștientizăm, lucruri care nu ne fac plăcere, iar ele se înregistrează la nivel inconștient. Ori acest lucru se traduce printr-o stare de spirit proastă, alte gânduri negative și un cerc vicios din care cu greu se poate ieși.

Așa că, atunci când practicăm conștiența, dintr-o dată devenim atenți la propriile gânduri și atunci ne putem întreba: Oare ce transmitem acum creierului nostru este benefic? Este un gând pozitiv sau un gând negativ? Și putem selecta gândurile care ne fac bine, față de cele ce ne pot influența și sănătatea creierului, dar și starea de bine generală. Practicând conștiența, învățăm că avem capacitatea de a ne gestiona gândirea. Gestionându-ne gândirea, ne putem gestiona creierul și, implicit starea de bine mintală, dar și sănătatea întregului organism.

Și știind că mintea este creierul în acțiune, cercetările din neuroștiință și epigenetică ne arată azi că, iată, putem să ne gestionăm gândurile, să le selectăm și să „trimitem” creierului doar acele gânduri benefice și acele percepții ce îl ajută să fie un creier sănătos.

Iar această putere pe care nici nu știam că o avem este de-a dreptul spectaculoasă! Ne transformă în creatorii propriei noastre stări de bine!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult