Petronela Rotar, psiholog: despre traumă și adicție

Petronela Rotar, psiholog și scriitoare, subliniază câteva dintre ideile esențiale care trebuie reținute din filmul recent al lui Gabor Mate, "The Wisdom of Trauma".
  • Publicat:
  • Actualizat:

Petronela Rotar, psiholog și scriitoare, a fost invitată într-una dintre edițiile CSID.RO Live, cea dedicată traumei și adicției. În intervenția sa video, Petronela Rotar a trecut în revistă câteva dintre ideile importante subliniate de celebrul terapeut Gabor Mate în filmul său, „The Wisdom of Trauma”.

„Gabor Mate este un titan în domeniul adicției. Iar la noi există foarte puțină informație și educație psihologică pe marginea adicției. Aceasta în condițiile în care suntem o țară care are foarte mulți dependenți de foarte multe feluri. Unele dependențe sunt la vedere, dacă ne uităm la statisticile legate de alcoolism. Dar nu știm nimic despre dependența de droguri, de jocuri de noroc. Dar ne putem uita la cât de multe săli există. Nici despre dependența de sex nu avem informații. Și atunci cred că, în domeniul adicției, unde ne lipsește foarte multă informație, Gabor Mate vine și umple aceste goluri.

În primul rând, el ne spune că nu trebuie să treci printr-un genocid, printr-un război mondial sau prin Holocaust, așa cum a trecut el ca bebeluș, ca să ai o traumă care te poate duce la adicție. Adicția este de fapt o formă de a te anestezia și de a nu mai simți durerea.

Ce ne mai învață? Iarăși foarte important este un mod nou și mult mai sănătos de a privi adicția și pe cei dependenți, cu compasiune, înțelegere și acceptare. În spatele comportamentului adictiv stau foarte multă durere, deconectare de sine, de apropiați. În cărțile sale, Gabor Mate spune că dependența este absența conectării.

În filmul său, Gabor Mate ne mai vorbește despre un lucru care, și la noi, este destul de controversat. Și este legat de felul în care noi, ca părinți, ne creștem copiii. El spune că, în America de Nord, există acest trend de a-i învăța pe părinți să-și culce copiii, lăsându-i să plângă. Și la noi există obiceiuri care ne fac să-i lipsim pe copii de cel mai important lucru, conexiunea cu părintele.

Iar această informație ar trebui să ajungă la cât mai mulți părinți pentru că toți copiii trebuie să fie ținuți în brațe pentru a dezvolta un atașament sănătos, care să îi ajute să devină adulți sănătoși” spune Petronela Rotar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Petronela Rotar - Psiholog
Petronela Rotar este o scriitoare din noua generaţie din România. S-a născut lângă Braşov şi a făcut naveta în oraş pentru studii, atât în şcoala generală, cât şi în liceu. „Am știut că vreau să fiu scriitoare de foarte, foarte mică. Practic, abia învățasem să scriu și ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult