Dr. Gina Chiriac, psiholog: Trauma și violența domestică- diferite tipuri de abuz

Dr. Gina Chiriac ne-a spus formele pe care le poate lua abuzul într-o familie.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dr. Gina Chiriac ne-a vorbit despre violența domestică, traumă și despre abuz, într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live. Am aflat ce forme poate lua abuzul în relația de cuplu sau în cea părinte-copil. 

Putem recunoaște foarte ușor violența domestică foarte ușor dacă punem o grilă extrem de simplă. „Această grilă poate recunoaște o formă de abuz atunci când unul dintre parteneri pur și simplu încearcă să controleze și să își impună puterea asupra celuilalt”, spune Dr. Gina Chiriac. Psihologul a spus că trebuie urmărite trei aspecte: prima grilă de citire a unei relații se referă la existența unui abuz fizic ( ideea de a fi bătur, lovit, orice tip de violență fizică). Acesta este cel mai important semn care ne arată că suntem într-o relație abuzivă.

Apoi, mai este și abuzul emoțional care este foarte dificil de recunoscut din cauza culturii în care noi trăim. „Ar fi interesant să observăm dacă persoana abuzată este înjosită, este criticată în mod constant, este controlată și monitorizată în folosirea tehnologiei”, a mai continuat Dr. Gina Chiriac care e de părere că este foarte ușor ca o grijă pentru partener se poate transforma în abuz. Apoi limbajul jignitor, devalorizarea, defăimarea, și acestea țin de abuzul emoțional.

Mai există și o atreia formă de abuz într-o relație, și anume abuzul sexual.

Dr. Gina Chiriac a mai amintit și o altă formă de abuz: abuzul financiar. Acesta este o formă de violență domestică în care abuzatorul folosește banii ca un mijloc de control, indiferent că este vorba de propriul copil sau de partener. Putem include aici controlul financiar asupra finanțelor familiei, lipsa permisiunii de a fi independent, faptul că i se iau cardurile, că nu are permisiunea să își cumpere lucruri personale. Acestea nu sunt o formă de grijă, ci o formă de abuz.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Gina Chiriac - Psihoterapeut
Dr. Gina Chiriac este psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapie integrativă certificat european și național (EICP)Este președintele fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (ARPI) și al Institutului European de Studii pentru Terapia Copiilor și Adolescenților ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult