Cancerul de tiroidă: cum se tratează explică dr. Corina Neamțu

Cancerul de tiroidă apare mai ales în intervalul de vârstă 20-55 de ani. Depistat precoce, cancerul tiroidian se poate trata cu succes.
29.01.2021 | Beatrice Osanu

Cancerul de tiroidă ocupă locul 12 ca frecvență în topul afecțiunilor maligne. Însă medicii atrag atenția asupra unui fenomen îngrijorător: cancerul tiroidian este tot mai des diagnosticat. De altfel, se estimează că până în 2030, cancerul de tiroidă va ajunge pe locul 4 ca frecvență.

Cancerul tiroidian este atipic pentru că apare mai ales la persoanele cu vârsta între 20 și 55 de ani. Așadar apare mai frecvent la vârstă tânără decât alte tipuri de cancer.

Printre factorii de risc se numără expunerea la radioterapie la vârstă tânără, moștenirea genetică, nodulii tiroidieni și deficitul de iod. Cancerul de tiroidă apare mai degrabă la femei la vârstă tânără, în timp ce la bărbați apare la vârstă înaintată.

Medicii estimează că 60 la sută dintre persoane vor dezvolta noduli tiroidieni de-a lungul vieții, iar dintre aceștia, 15 la sută pot deveni maligni.

Cancerul de tiroidă: simptome

În multe situații, cancerul de tiroidă nu dă simptome. De obicei, este depistat la controale de rutină sau în urma unei examinări radiologice pentru alte afecțiuni. Însă există și situații când dezvoltarea unei tumori maligne la nivelul glandei tiroide se însoțeste de dificultăți la respirație și înghițire, durere în gât, tuse fără alte simptome de răceală. În plus, în unele cazuri, există un nodul proeminent la nivelul gâtului.

Cancerul tiroidian: investigații și tratament

Pentru a stabili diagnosticul, medicii recomandă examenul clinic, efectuarea unei ecografii tiroidiene și biopsia. În urma biopsiei care se realizează prin aspirație, medicii pot stabili tipul de tumoare și pot lua cea mai bună decizie terapeutică. În ceea ce privește tratamentul cancerului tiroidian,  acesta este în primul rând chirurgical. Pe lângă operație, pacienții cu cancer de tiroidă mai pot beneficia, la recomandarea medicului, de iodoterapie.

Unul dintre medicii români care tratează pacienții cu afecțiuni tiroidiene este Corina Neamțu, medic primar endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Sanador. În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Corina Neamțu ne-a explicat pe larg protocolul aplicat în cazul cancerului tiroidian.