Cancerul de tiroidă: cum se tratează explică dr. Corina Neamțu

Cancerul de tiroidă apare mai ales în intervalul de vârstă 20-55 de ani. Depistat precoce, cancerul tiroidian se poate trata cu succes.

Cancerul de tiroidă ocupă locul 12 ca frecvență în topul afecțiunilor maligne. Însă medicii atrag atenția asupra unui fenomen îngrijorător: cancerul tiroidian este tot mai des diagnosticat. De altfel, se estimează că până în 2030, cancerul de tiroidă va ajunge pe locul 4 ca frecvență.

Cancerul tiroidian este atipic pentru că apare mai ales la persoanele cu vârsta între 20 și 55 de ani. Așadar apare mai frecvent la vârstă tânără decât alte tipuri de cancer.

Printre factorii de risc se numără expunerea la radioterapie la vârstă tânără, moștenirea genetică, nodulii tiroidieni și deficitul de iod. Cancerul de tiroidă apare mai degrabă la femei la vârstă tânără, în timp ce la bărbați apare la vârstă înaintată.

Medicii estimează că 60 la sută dintre persoane vor dezvolta noduli tiroidieni de-a lungul vieții, iar dintre aceștia, 15 la sută pot deveni maligni.

Cancerul de tiroidă: simptome

În multe situații, cancerul de tiroidă nu dă simptome. De obicei, este depistat la controale de rutină sau în urma unei examinări radiologice pentru alte afecțiuni. Însă există și situații când dezvoltarea unei tumori maligne la nivelul glandei tiroide se însoțeste de dificultăți la respirație și înghițire, durere în gât, tuse fără alte simptome de răceală. În plus, în unele cazuri, există un nodul proeminent la nivelul gâtului.

Cancerul tiroidian: investigații și tratament

Pentru a stabili diagnosticul, medicii recomandă examenul clinic, efectuarea unei ecografii tiroidiene și biopsia. În urma biopsiei care se realizează prin aspirație, medicii pot stabili tipul de tumoare și pot lua cea mai bună decizie terapeutică. În ceea ce privește tratamentul cancerului tiroidian,  acesta este în primul rând chirurgical. Pe lângă operație, pacienții cu cancer de tiroidă mai pot beneficia, la recomandarea medicului, de iodoterapie.

Unul dintre medicii români care tratează pacienții cu afecțiuni tiroidiene este Corina Neamțu, medic primar endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Sanador. În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Corina Neamțu ne-a explicat pe larg protocolul aplicat în cazul cancerului tiroidian.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Corina Neamţu - Medic primar endocrinolog
Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică. Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar endocrinolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult