Sporturi care înalță copiii. Ce tip de mișcare ajută la creșterea în înălțime și care sunt cauzele staturii mici

Cel mai bun sport pentru creșterea în înălțime a copiilor nu este baschetul, ci înotul. Oferă mai multe detalii dr. Bogdan Pascu.
  • Publicat:
Sporturi care înalță copiii. Ce tip de mișcare ajută la creșterea în înălțime și care sunt cauzele staturii mici
Foto: Shutterstock

Mulți părinți se întreabă ce fel de sporturi sunt utile pentru creșterea în înălțime a copiilor. Dacă baschetul este primul sport care-ți vine în minte, află că există și alte tipuri de mișcare ce favorizează înălțarea copiilor. 

Oferă mai multe detalii despre aceste tipuri de sporturi de elongație dr. Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică.

Cel mai bun sport pentru creșterea în înălțime

Potrivit specialistului, cel mai potrivit sport de elongație este înotul susținut, adică cel practicat de minimum 3 ori pe săptămână.

Înotul ajută la o dezvoltare armonioasă a corpului. În plus, acesta este cunoscut ca unul dintre cele mai eficiente exerciții de stretching pentru
coloana vertebrală și pentru întreaga musculatură.

Dintre toate stilurile de înot, stilul bras (sau popular „broasca”) este considerat cel mai solicitant din punctul de vedere al întinderilor și, implicit, cel mai eficient pentru creșterea în înălțime.

Alte sporturi bune pentru dezvoltarea copilului sunt voleiul, badmintonul, tenisul, handbalul, tracțiunile și atârnatul la bară.

„Din punctul meu de vedere, tracționarea și înotul sunt principalele metode prin care copilul poate atinge o talie superioară. Am lăsat pe ultimul loc baschetul pentru că îl consider un sport al oamenilor înalți și pentru că nu există suficiente date care să demonstreze că este un sport care favorizează creșterea în înălțime”, spune dr. Pascu.

Ce să mănânce copiii pentru a crește în înălțime

Pe lângă mișcare, este foarte importantă și alimentația copiilor. Proteinele, de exemplu, joacă un rol important în dezvoltarea sănătoasă și promovarea reparării țesuturilor și a sistemului imunitar. Alți micronutrienți precum calciul, vitamina D, magneziul și fosforul contribuie la sănătatea oaselor și sunt esențiale pentru creștere.

Exemple de alimente care sprijină dezvoltarea corectă a copiilor sunt fasolea, carnea de pui, migdalele și legumele verzi, precum spanacul, frunzele kale, rucola și varza, bogate în vitamina K, un nutrient care crește densitatea oaselor și ajută la creșterea în înălțime.

Cauze medicale ale staturii mici la copii

Statura mică a unui copil poate avea numeroase cauze pediatrice şi endocrine. Înainte de a căuta o posibilă cauză endocrină, sunt necesare investigaţii pediatrice care să excludă: prezenţa parazitozelor intestinale, a bolii celiace, a fibrozei chistice, a bolilor inflamatorii intestinale, a intoleranţelor alimentare, a medicaţiei cronice care poate interfera cu creşterea sau a condiţiilor psiho-sociale dificile.

Potrivit medicului endocrinolog Alexandra Mirică, cele mai frecvente cauze de statură mică sunt:

  • statura mică familială
  • întârzierea constituţională a creşterii şi pubertăţii
  • hipotiroidia
  • deficitul hipofizar de hormon de creştere
  • anomaliile cromozomiale (sindromul Turner)

Alte boli endocrine care pot determina statura mică sunt: pseudohipoparatiroidismul, rahitismul, sindromul Cushing.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân