Un studiu recent arată cum pofta de dulce este în strânsă legătură cu solitudinea

Un nou studiu arată legătura existentă dintre pofta de dulce și sentimentul de solitudine.
  • Publicat:
Un studiu recent arată cum pofta de dulce este în strânsă legătură cu solitudinea

Un nou studiu a demonstrat cum nevoia de a mânca ceva dulce este în strânsă legătură cu sentimentele de solitudine și izolare. Scanările RMN au arătat că în special femeile care s-au simțit izolate au avut mai multă activitate în anumite regiuni ale creierului, responsabile cu pofta de mâncare și nevoia de dulce.

Studiul a demonstrat faptul că persoanele care se confruntă adesea cu sentimente de izolare socială pot avea pofte mai intense de dulce, decât în mod normal. Acest studiu este întărit de faptul că sănătatea mintală este în strânsă legătură cu disfuncțiile cognitive, creșterea în greutate și chiar diabetul de tip 2.

„Izolarea socială poate provoca pofte de mâncare similare cu poftele pentru conexiuni sociale. Arătăm dovezi pentru faptul că legăturile noastre sociale sunt esențiale în ceea ce privește modul în care mâncăm alimente nesănătoase – în special alimente și dulciuri cu o mare densitate de calorii.”, a declar Dr Gupa, director al Centrului pentru Neurobiologia Stresului și Rezilienței din cadrul Universității California din Los Angeles.

Rezultatele studiului legat de pofta de dulce și izolarea

La studiu au participat femei de vârste diferite, fiecare fiind examinată la nivel cerebral printr-un RMN. Se pare că participantele care au avut conexiuni slabe sau interacțiuni izolate cu cei din jur au avut o mai mare activitate în regiunile creierului care sunt responsabile cu pofta de dulce. Mai mult, acestea au avut și o activitate redusă în regiunile creierului care joacă un rol esențial în autocontrolul legat de comportamentele de tip alimentar.

„Studiul constată reactivitatea creierului în special la alimentele dulci, ceea ce explică schimbările comportamentale de alimentație neadaptată în rândul persoanelor izolate social”, spune Dr. Qi, profesor și director al Centrului de Cercetare a Obezității Tulane, din New Orleans.

Cu toate acestea, vestea bună este că, fiind cunoscute aceste predispoziții, persoanele cu risc pot preveni mâncatul compulsiv și dezechilibrat, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat și pe interacțiuni sociale de calitate, în vederea obținerii unei vieți împlinitoare.

„Putem folosi, de asemenea, intervenții holistice minte-corp pentru a normaliza aceste modificări ale creierului prin meditație, jurnal și exerciții de reducere a stresului”, mai spune Dr. Gupta.

Surse:

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/new-brain-study-links-loneliness-to-sugar-cravings/

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2817148

Sursă foto – ViDI Studio / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân