Spirulina, tratamentul vindecător pentru diabet și boli de inimă

Cercetările indică faptul că spirulina prezintă o gamă largă de efecte terapeutice: antiinflamatorii, antidiabetice, antioxidante, hipolipidemice și neuroprotectoare.
  • Publicat:
Spirulina, tratamentul vindecător pentru diabet și boli de inimă
Spirulina, tratamentul vindecător pentru diabet și boli de inimă

Într-un studiu publicat în Nutrients, o echipă de cercetători de origine italiană a analizat constatările clinice și experimentale din studiile recente pentru a înțelege contribuțiile terapeutice pe care le are spirulina în gestionarea bolii cardiovasculare și a factorilor de risc asociați.

Efectele terapeutice ale spirulinei

Cercetările indică faptul că spirulina prezintă o gamă largă de efecte terapeutice, cum ar fi proprietățile antiinflamatorii, antidiabetice, antioxidante, hipolipidemice și neuroprotectoare. Datorită proprietăților sale hipolipidemice și antioxidante, suplimentarea cu spirulină ar putea fi benefică în reducerea riscului de boală cardiovasculară.

Mai mult, diabetul, împreună cu dislipidemia și hipertensiunea, reprezintă unul dintre factorii de risc pentru boala cardiovasculară. Prin urmare, prin acest review s-a examinat modul în care beneficiile pentru sănătate ale spirulinei ar putea reduce în ansamblu riscul de boală cardiovasculară, care continuă să fie una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial.

Spirulina și hipertensiunea

Impactul spirulinei în reducerea riscului de hipertensiune și accident vascular cerebral a fost studiat în mod extensiv în studii clinice, iar constatările din aceste studii au arătat că în urma consumului zilnic de spirulină, chiar și adăugat în dressingul pentru salată, a redus semnificativ presiunea arterială diastolică și sistolică.

Consumul de spirulină sub formă de tablete nutraceutice a arătat, de asemenea, rezultate hipotensive similare. În plus, studiile pe animale, în special pe șobolani hipertensivi au arătat că un conținut ridicat de siliciu al spirulinei ar putea fi responsabil de îmbunătățirea elasticității pereților arteriali, împreună cu proprietățile inhibitoare ale enzimei de conversie a angiotensinei care duc la efecte hipotensive.

Efectele antidiabetice ale spirulinei

Diabetul zaharat crește riscul episoadelor cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și boala vasculară periferică din cauza consecințelor micro și macrovasculare ale hiperglicemiei. Integritatea membranei celulare este, de asemenea, afectată de hiperglicemie, determinând țesuturile periferice și ficatul să devină rezistente la insulină, crescând generarea de specii reactive de oxigen.

În comparație cu metformina, care este tratamentul standard pentru hiperglicemie în timpul diabetului, se crede că suplimentarea cu spirulină nu numai că scade nivelul de glucoză circulante, ci are și un impact pozitiv asupra metabolismului lipidic, care este legat de diabet. Se crede că proprietățile hipoglicemiante și hipolipidemice ale spirulinei au un efect cumulativ în reducerea riscului de boală cardiovasculară.

În timp ce mecanismul prin care spirulina afectează nivelul de glucoză din sânge nu este încă pe deplin înțeles, cercetătorii cred că aceasta ar putea influența secreția de insulină din celulele β din pancreas, facilitând transportul glucozei din sânge către toate țesuturile periferice.

Foto: shutterstock

Surse:

https://www.mdpi.com/2072-6643/16/5/642

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia