Condimentul care îți dilată vasele de sânge și reduce hipertensiunea. Îl poți mânca pe pâine!

Există o mulțime de condimente sănătoase pe care ar trebui să le folosiți în bucătărie, dar prima noastră alegere pentru o tensiune arterială sănătoasă este oregano.
  • Publicat:
Condimentul care îți dilată vasele de sânge și reduce hipertensiunea. Îl poți mânca pe pâine!
Condimentul care îți dilată vasele de sânge și reduce hipertensiunea. Îl poți mânca pe pâine!

Menținerea tensiunii arteriale sub control este o prioritate principală pentru milioane de oameni, mai ales că statisticile uluitoare de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că peste jumătate de milion de decese în 2021 au fost legate de tensiunea arterială ridicată, în Statele Unite. În timp ce medicamentele pot fi necesare în unele situații, există lucruri pe care le puteți face acasă pentru a ajuta la sprijinirea unei tensiunii arteriale sănătoase. Și, surpriză, condimentele precum oregano pot fi răspunsul în acest sens!

Hipertensiunea reprezintă un pericol pentru că duce la riscul de apariție a bolilor de inimă și accident vascular cerebral, două dintre principalele cauze de deces la nivel global.

Oregano, cel mai bun condiment pentru hipertensiune

Există o mulțime de condimente sănătoase pe care ar trebui să le folosiți în bucătărie, dar prima noastră alegere pentru o tensiune arterială sănătoasă este oregano. Cunoscut și sub numele de Origanum vulgare, este o plantă comună pe care probabil ați folosit-o deja în multe preparate. Nu este prima dată când discutăm despre beneficiile cercetate ale acestui condiment, iar asta pentru că oregano, ca și alte plante, conține compuși vegetali puternici, cum ar fi antioxidanții, care sunt benefici pentru menținerea funcționării optime a organismului.

Cercetările au constatat că dietele bogate în antioxidanți, precum cele găsite în plante precum oregano și alte alimente vegetale, precum fructe și legume, pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale la pacienții cu hipertensiune.

Un studiu din 2021 publicat în American Journal of Clinical Nutrition a fost printre primele de acest fel făcute pe om care a investigat utilizarea acestui condiment și impactul său pozitiv asupra scăderii tensiunii arteriale atunci când este incorporat regulat în dietă. Dar alte studii pe animale și in vitro au explorat beneficiile sale de ceva timp.

De fapt, un review din 2017 publicat în Molecules a explorat diferite specii de ulei de oregano în literatura de specialitate și efectele pe care le-a demonstrat asupra mai multor domenii ale sănătății, inclusiv bolile cardiovasculare, inflamația, boala metabolică și cancerul. În timp ce descoperirile au fost predominant din studiile pe animale și in vitro, literatura de specialitate a susținut faptul că uleiul de oregano, atunci când este utilizat pentru a ajuta la un diagnostic de hipertensiune arterială, poate promova vasodilatația și poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, aceste rezultate nu pot fi extrapolate la oameni și până în prezent nu există studii repetate care să acopere eficacitatea și siguranța uleiului de oregano și a suplimentelor de oregano pentru oameni. Biblioteca Națională de Medicină informează că, deși consumul de frunze de oregano și ulei în pregătirea alimentelor normale este probabil sigur, utilizarea suplimentelor, a uleiurilor sau a altor forme cu cercetare limitată poate prezenta riscuri pentru sănătate.

Așadar, asigurați-vă că vă limitați la utilizarea frunzelor de oregano, uscate și proaspete, în rețetele pe care le faceți pentru cele mai multe beneficii susținute de știință.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm
  • https://www.mdpi.com/1420-3049/22/6/989
  • https://journalrip.com/Article/JRIP-20140607171202
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522005263?via%3Dihub
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia