Când este indicat RMN-ul și ce afecțiuni diagnostichează?

  • Publicat:
Când este indicat RMN-ul și ce afecțiuni diagnostichează?

RMN-ul este investigația imagistică indicată atât în diagnosticarea patologiilor, monitorizarea afecțiunilor grave, stadializarea unor boli, cât și în stabilirea consecințelor, în cazul unor traumatisme sau evidențierea unor particularități ale condițiilor medicale.

„Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) este o investigație avansată care utilizează, ca și tehnologie, un câmp magnetic de mare putere, reușind, astfel, să realizeze imagini cu rezoluție înaltă, din interiorul corpului nostru. Tehnica este sigură pentru pacienți, datorită faptului că nu folosește radiație ionizată. Uneori, pentru a genera o imagine cât mai detaliată, este folosită o substanță de contrast. Astfel, RMN-ul poate fi utilizat ca o metodă extrem de precisă de a detecta procesele patologice din întregul corp”, explică Dr. Tarek Nazer, Specialist Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

RMN-ul este de 7 tipuri:

– RMN cerebral – evaluează în detaliu anatomia sistemului nervos central, inclusiv a vaselor de sânge de la nivelul capului, urechii medii și interne și a celorlalte componente anatomice;
– RMN al coloanei vertebrale – se pot obține informații precise cu privire la discurile intervertebrale, nervii spinali, integritatea vertebrelor sau a ligamentelor etc.;
– RMN gât – dedicat patologiei asociate acestei părți anatomice;
– RMN cardiac – evaluează în amănunt morfologia și funcționalitatea cordului;
– RMN sân – investigație esențială pentru evaluarea și diagnosticarea patologiei mamare;
– RMN articular – detectează modificări precum leziuni, rupturi de tendoane, menisc, ligamente, acumulare de fluide, edem etc.;
– RMN abdominal – oferă informații valoroase cu privire la organele interne, precum și glandele, vasele sangvine și ganglionii limfatici.

Punctual, în Ortopedie, RMN-ul este una dintre cele mai recomandate forme de diagnosticare prescrise de medic, iar tipologia afecțiunilor diagnosticate este diversă.

„Investigația RMN a sistemului musculo-scheletal a devenit una dintre principalele metode de examinare ale afecțiunilor musculoscheletale, datorită faptului că este lipsită de orice risc și este superioară oricărei alte investigații imagistice (ecografie, computer tomograf etc), în descrierea părților moi (structuri musculo-tendinoase, ligamentare, meniscuri, țesut adipos etc)”, declară Dr. Tarek Nazer.

RMN-ul musculo-scheletal este cea mai bună alegere pentru examinarea:

– Articulatilor majore
– Coloanei vertebrale pentru dureri de spate
– Țesuturilor moi (mușchii, tendoanele și ligamentele) ale extremităților.

RMN-ul musculo-scheletal este folosit frecvent pentru stabilirea diagnosticului și pentru evaluarea:

– Tulburărilor articulare precum artrita degenerativă
– Leziunilor de la nivelul meniscului, ligamentelor și tendoanelor (genunchiului) sau articulațiilor umărului și șoldului
– Fracturilor
– Patologiei coloanei vertebrale (ex. hernia de disc)
– Integrității cordonului medular după traumatisme
– Leziunilor legate de sport și tulburărilor legate de activitatea profesională
– Infecțiilor (ex. osteomielită)
– Tumorilor primare și metastazelor care implică țesuturile moi din jurul articulațiilor și extremităților
– Durerilor, tumefacțiilor sau sângerărilor în țesuturile din și în jurul articulațiilor și extremităților
– Malformațiilor congenitale ale extremităților la copii, inclusiv sugari
– Anomaliilor de dezvoltare a extremităților la copii, inclusiv sugari
– Scoliozei congenitale și idiopatice (în curs de dezvoltare în adolescență) preoperator

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: