Cum să îți întărești sistemul imunitar când ai un buget restrâns

Cu o dietă sănătoasă care include câteva alimente care stimulează sistemul imunitar, vei putea să ții departe răcelile și infecțiile ușoare.
  • Publicat:
Cum să îți întărești sistemul imunitar când ai un buget restrâns

Nu trebuie neapărat să iei vitamine și suplimente alimentare pentru a-ți întări sistemul imunitar. Anumite alimente te pot ține departe de răceli. Cu o dietă sănătoasă care include câteva alimente care stimulează sistemul imunitar, vei putea să ții departe răcelile și infecțiile ușoare. Și nici nu trebuie să cheltui foarte mulți bani pe aceste produse, ele regăsindu-se în toate casele.

Trebuie menționat însă că, pe lângă aceste alimente, trebuie să respecți măsurile de igienă impuse în astfel de situații, deoarece este mai ușor să previi decât să tratezi.

Iată care sunt cele 5 alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Majoritatea oamenilor apelează la vitamina C atunci când sunt răciți, deoarece aceasta restaurează sistemul imunitar.

Aceasta stimulează producția de celule albe, celule care joacă un rol important în lupta cu infecțiile. Având în vedere că majoritatea citricelor sunt bogate în vitamina C, poți să le introduci foarte ușor în dietă.

Însă, dacă iei și suplimente, trebuie să ții cont că doza zilnică recomandată pentru adulți este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați.

Usturoi

Iți amintești când bunica ta îți dădeai să mănânci mujdei usturoi atunci când răceai? Ei bine, alicina din compoziția acestuia combate infecțiile. Prin urmare, data viitoare când simți că ți se înfundă nasul poți să urmezi sfatul bunicii.

Având în vedere că usturoiul stă la loc de cinste în bucătăria românească, nu este greu să îl consumi. Fie că îl adaugi în sosuri sau chiar faci o supă cremă de usturoi, poți să îl introduci foarte ușor în dietă pentru a stimula sistemul imunitar. În plus, usturoiul este legat de teoria că încetinește îngroșarea arterelor.

Spanac și broccoli

Ambele sunt bogate în vitamina C dar și în alte vitamine precum A și E dar și betacaroten. Acestea sunt cunoscute deoarece ajută sistemul imunitar în lupta cu infecțiile.

Acestea trebuie să fie gătite cât mai puțin pentru a reține nutrienții de care ai nevoie. Spanacul poate fi consumat în salate pentru a nu-i afecta integritatea chimică. Iar broccoli este indicat să fie cel mult gătit la abur pentru a te bucura de toate beneficiile pe care această legumă le oferă.

Iaurt

Iaurtul natural, fără îndulcitori și arome artificiale, stimulează sistemul imunitar. Acesta este bogat în vitamina D care regulează sistemul imunitar și oferă o protecție sporită împotriva bolilor.

Este indicat să optezi pentru iaurturile care conțin culturi naturale active. Iar dacă iaurtul simplu nu îți place, poți oricând să adaugi tu fructe, semințe și îndulcitor natural, precum mierea, pentru a-i da gust și savoare.

Nuci și semințe

Într-adevăr, vitamina E, prezentă în nuci și semințe, nu este vitamina la care toată lumea se gândește atunci când vine vorba despre sistemul imunitar. Este, în schimb, un puternic antioxidant care menține sistemul imunitar sănătos.

Pe lângă acestea, în nuci și semințe se mai găsesc și fosfor, magneziu și vitamina B6. Prin urmare, data viitoare când te gândești la o gustare, mănâncă o mănă de semințe sau de nuci, în special migdale. Astfel, nu numai că îți vei menține dieta sănătoasă, ci vei aduce un aport de vitamine copului care îți întăresc sistemul imunitar.

Cum rămâi sănătoasă cu un buget restrâns

Când ai un buget restrâns este destul de greu să optezi pentru variantele sănătoase. Însă, atunci când faci cumpărături este important să te orientezi spre produse proaspete, deoarece acestea conțin nutrienții de care copul tău are nevoie.

Un mic truc pe care îl poți folosi este să cumperi produsele la reducere consultând cataloage online ale marilor magazine. Astfel, vei ști cum să le introduci în planul de masă. Orientativ, aceste superalimente costă:

  • Portocale Supeco, 3.99 lei/ kg
  • Nectar de portocale Lidl, 4,19 lei/ 2 l
  • Lămâi bio Lidl, 3,99lei / 500 g
  • Lămâi bio Carrefour, 3,99 lei / 500 g
  • Lămâi bio Kaufland, 3,49 lei/ 500 g
  • Spanac baby Kaufland, 3,29 lei / 100g
  • Spanac congelat Selgros, 12.39 lei/ 600 g
  • Broccoli adult Kaufland, 3,49 lei/ buc
  • Broccoli congelat Selgros, 6,89 lei/ 400 g
  • Iaurt 2,5 grăsime Penny Market, 0,59 lei/150 g
  • Iaurt 3.1 % grăsime Carrefour, 2,88 lei/ 200 g
  • Semințe de dovleac decojite Lidl, 3,29 lei/ 100 g
  • Semințe floarea soarelui Penny Market, 0,89 lei/ 100 g
  • Arahide Profi, 3,99 lei/ 100 g
  • Arahide în coajă Penny Market, 5,99 lei/ 400 g

Sursa: Kimbino.ro

Nu trebuie să depui foarte mult efort, nici fizic, nici financiar pentru a introduce în dietă alimente care dau un imbold sistemului imunitar.

O dietă echilibrată este suficientă pentru aduce un aport sănătos de vitaminele și mineralele de care sistemul tău imunitar are nevoie ca să se refacă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Proteine pentru masa musculară
Proteine pentru masa musculară
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân