Cum să faci gem de caise fără zahăr, bun la dietă. Trucul ca să iasă parfumat și numai bun de dulce

Descoperă două rețete cu caise pe care trebuie să le pui în practică: gem de caise fără zahăr și prăjitură răsturnată cu caise. Află câte calorii și ce beneficii au caisele.
  • Publicat:
Cum să faci gem de caise fără zahăr, bun la dietă. Trucul ca să iasă parfumat și numai bun de dulce
Foto: Shutterstock

Descoperă două rețete cu caise pe care trebuie să le pui în practică: gem de caise fără zahăr și prăjitură răsturnată cu caise. Află câte calorii și ce beneficii au caisele.

Nu degeaba sâmburii de caise au forma unei inimi. Potrivit studiilor, caisele şi uleiul extras din sâmburii ei preţioşi pot proteja inima şi celelalte organe vitale de numeroase afecţiuni. Conţinutul bogat în nutrienţi, vitamine şi minerale face din acest fruct zemos, dulce atât cât trebuie şi parfumat o adevărată fântână a tinereţii şi sănătăţii.

Cea mai bună cale de a beneficia de nutrienţii din caise este să le consumăm proaspete, însă putem profita de efectele lor pozitive şi dacă le adăugăm la o reţetă cu carne sau în compoziţia garniturilor, tartelor, jeleurilor, sosurilor sau compoturilor fără adaos de zahăr.

Să descoperim împreună care sunt beneficiile acestor fructe și două rețete cu caise pe care trebuie să le puneţi în practică: gem de caise fără zahăr și prăjitură răsturnată cu caise.

Câte calorii au caisele

Caisele sunt ideale în curele de slăbire. O caisă proaspătă conţine numai 17 calorii, este dulce, aromată şi săţioasă, deci poate înlocui cu succes o ciocolată sau o prăjitură bogată în calorii şi grăsimi nesănătoase.

Dacă doriţi să scăpaţi de câteva kilograme, trebuie să ţineţi cont totuşi că fructele uscate întotdeauna au un conţinut mai mare de zahăr, deci nu sunt foarte recomandate în dietă.

De exemplu, 5 caise proaspete de mărime medie au aproximativ 75 de calorii şi 14,3 grame de zahăr, în timp ce acelaşi număr de caise, însă uscate de data aceasta, au 313 calorii şi 69,5 grame de zahăr.

Rețetă gem de caise fără zahăr

Această rețetă de gem de caise fără zahăr nu ține peste iarnă și trebuie mâncat în maximum 2-4 săptămâni.

Ingrediente pentru gem de caise fără zahăr:

  • 1 kg caise fără sâmburi
  • 5 linguri de miere sau alt îndulcitor
  • 3 linguri de zeamă de lămâie
  • 1 baton de scorțișoară sau 1 linguriță rasă de scorțișoară pudră (acest condiment îi dă gemului un parfum și o dulceață aparte)

Mod de preparare gem de caise fără zahăr:

Spală bine caisele, curăță-le de sâmburi și taie jumătățile în 4.

Adaugă toate ingredientele într-un vas pe foc mediu, amestecând din când în când, până ce amestecul fierbe.

După circa 20 de minute, ia vasul de pe foc, lasă gemul să se răcească și toarnă-l în borcane sterilizate.

gem de caise fără zahăr
Foto: Shutterstock

Caisele: vitamine şi minerale din belşug

Caisele proaspete sunt surse preţioase de vitamine, minerale şi substanţe nutritive cu rol extrem de benefic asupra organismului. Printre acestea amintim:

  • potasiul
  • fosforul
  • calciul
  • riboflavina
  • fierul
  • vitamina A
  • magneziul
  • zincul
  • betacarotenul
  • vitamina C
  • seleniu
  • mangan
  • tiamină
  • cupru
  • folaţi
  • vitamina B6
  • acid pantotenic
  • colină

Caisele: beneficii pentru sănătate

Fibrele conţinute de caise asigură un bun tranzit intestinal şi auefect laxativ, prevenind tulburările digestive şi constipaţia cronică, precum şi apariţia ulcerului.

Conţinutul crescut de betacaroten este foarte important deoarece scade nivelul de colesterol rău din sânge şi protejează astfel inima. Vitamina A menţine o vedere bună şi puterile sale antioxidante protejează de acţiunea radicalilor liberi care pot afecta ţesuturile şi celulele corpului.

Un studiu interesant publicat în Archives of Ophtalmology arată că persoanele care consumă frecvent fructe şi legume bogate în antioxidanţi precum vitamina A, C , E şi carotenoide au un risc mai mic de a dezvolta cataractă şi alte afecţiuni degenerative oculare.

Caisele consumate în mod frecvent ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat astenia şi stările depresive, previn pierderile de memorie datorită conţinutului ridicat de fosfor, ameliorează insomnia şi luptă împotriva infecţiilor din organism.

De asemenea, femeile însărcinate sau cele care iau anticoncepționale sunt sfătuite să urmeze o cură cu caise pentru echilibrarea nivelului de provitamina A.

Mineralele şi vitaminele sunt de asemenea indicate în protecţia şi îmbunătăţirea sănătăţii ochilor, iar vitamina C conţinută de caise întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de infecţii şi viroze respiratorii.

Caisele conţin licopen, compus fitochimic care previne instalarea anumitor forme de cancer, printre care şi cancerul de prostată, şi asigură o bună funcţionare a sistemului cardiovascular.

Caisele: beneficii pentru frumuseţe

Caisele sunt bogate în vitamina A, excelentă pentru pielea noastră! Această vitamină ne pregăteşte pielea pentru soare şi o protejează de agresiunile zilnice în mod natural.

Pentru cele care doresc să-şi facă o mască de frumuseţe pentru ten pe bază de caise iată o idee:

  • 3 caise zdrobite
  • o lingură de smântână proaspătă sau iaurt natural
  • puţin suc de lămâie

Ingredientele se amestecă într-un bol, iar mixtura obţinută se aplică pe faţa curăţată în prealabil şi se lasă să acţioneze 20 de minute. Această mască 100% naturală va împrospăta tenul, îl va hidrata şi catifela.

În plus, uleiul extras din sâmburii de caise ajută la prevenirea ridurilor, hidratează intens pielea uscată şi este absorbit rapid în piele, fără a lăsa o peliculă grasă la suprafaţa pielii.

Rețetă prăjitură răsturnată cu caise

Această prăjitură răsturnată cu caise poate fi servită caldă, rece, simplă sau cu puțină frișcă ori înghețată de vanilie.

Ingrediente:

  • 5-6 caise bine coapte
  • 100 ml apă
  • 120 ml lapte
  • 400 grame zahăr (sau mai puțin, în funcție de cât de dulce vrei să fie prăjitura)
  • 2 linguri de ulei
  • 100 grame unt
  • 200 grame făină
  • 3 linguri de smântână de gătit
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de praf de copt
  • sare

Mod de preparare:

Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius.

Într-o cratiță mică, pune apa, jumătate din cantitatea de zahăr și un praf de sare. Lasă pe foc să se topească bine zahărul, până se caramelizează. Amestecă ocazional în cratiță ca să nu se lipească zahărul.

Trage cratița deoparte și adaugă 2 linguri de ulei și smântâna. Amestecă bine cu o lingură până se omogenizează compoziția.

Toarnă amestecul într-o formă de tartă sau o tavă rotundă, apoi pune pe deasupra jumătăți de caise (desigur, fără sâmburi), cu fața în jos.

Într-un castron, amestecă făina cu praful de copt și un praf de sare. Adaugă restul de zahăr și untul topit și mixează la viteză medie, timp de 3-4 minute.

Adaugă în castron ouăle și continuă să mixezi până se încorporează în compoziție.

La sfârșit toarnă treptat laptele călduț și amestecă bine.

Toarnă această compoziție peste tava rotundă cu zahăr caramelizat și jumătăți de caise. Nivelează bine cu o spatulă și dă tava la cuptor pentru 40 de minute, la o temperatură de 175 de grade Celsius.

Prăjitura este gata când capătă o crustă aurie și trece testul cu scobitoarea.

Scoate prăjitura de la cuptor și las-o să se răcească 1 minut. Folosește un cuțit pentru a separa prăjitura de marginile tăvii, apoi răstoarn-o rapid cu fundul în sus pe un platou.

Lasă prăjitura să se răcească 5-10 minute înainte să o tai felii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”