Zincul

Zincul reprezintă un constituent esenţial al sistemului enzimatic celular, este implicat în metabolismul vitaminelor şi proteinelor, are rol antioxidant şi stimulează sistemul imun.
29.08.2013
Zincul

Zincul reprezintă un constituent esenţial al sistemului enzimatic celular, este implicat în metabolismul vitaminelor şi proteinelor, are rol antioxidant şi stimulează sistemul imun.

Carenţa de zinc se manifestă prin întârzierea creşterii, tulburări neuropsihice, tegumentare şi digestive, scăderea rezistenţei la infecţii.

Excesul de zinc poate duce la cresterea colesterolului rau (cu posibilitatea aparitiei aterosclerozei) si scaderea cantitatii de cupru din organism, putand provoca dureri puternice de cap, anemie si tulburari gastrointestinale.

Doza zilnică recomandată de zinc este de: adolescenti: 9 mg pentru fete si 11 mg pentru baieti; – adulti: barbati – 15 mg, femei – 12 mg; – femei insarcinate sau care alapteaza: 25 mg.

Surse naturale de zinc se pot găsi în: peşte, carnea de păsări domestice, lapte şi produsele lactate. Stridiile, alte animale marine, ficatul, brânza, cerealele, fasolea uscată, produsele de soia şi nucile sunt alte surse alimentare bogate în zinc.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Sulful
Sulful
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea