Cum să mănânci fructe fără să te balonezi. Metode eficiente, la care nu te-ai fi gândit

  • Publicat:

Află cum să mănânci fructe fără să te balonezi și fără să te îngrași. Sfaturile sunt utile și pentru pacienții cu diabet care trebuie să-ți țină glicemia în echilibru. 

Chiar dacă fructele sunt sănătoase și indicate la dietă, unele persoane se pot confrunta cu balonare după ce le consumă. Iar în unele cazuri se pot face excese care pot duce chiar la îngrășare. Pentru a evita aceste neplăceri, ține cont de aceste recomandări în ceea ce privește consumul de fructe.

De ce balonează fructele

Fructele conțin zaharuri naturale, printre care fructoză și sorbitol, care pot fi mai greu de digerat. Odată ajunse în colon, acestea fermentează ca urmare a acțiunii bacteriilor și produc gaze intestinale.

Totodată, fructele conțin pectină, o fibră solubilă care poate fi de ajutor în ameliorarea constipației, dar care poate cauza balonare în cazul anumitor persoane.

Fructe cu mult zahăr, care balonează

Unele fructe sunt mai bogate în fructoză, pectină și sorbitol decât altele. Acestea includ:

Citește și: 15 fructe și legume murdare și 15 curate. Lista alimentelor cu cele mai multe

Fructe cu puțin zahăr, care nu balonează

Pe de altă parte, anumite fructe au un conținut mai redus de fructoză și, în consecință, riscul să te confrunți cu balonare după ce le consumi este mai mic. Printre acestea se numără:

  • căpșunile
  • afinele
  • murele
  • coacăzele
  • portocalele
  • ananasul
  • kiwi
  • papaya
  • clementinele
  • mandarinele
  • pomelo
  • bananele care nu sunt excesiv de coapte

Citește și: Cele mai bune banane pentru slăbit. Greșeala pe care mulți o facem la dietă

Cum să mănânci fructe fără să te balonezi

Răspunsul la întrebarea „cum să mănânci fructe fără să te balonezi” poate părea simplu: eviți sau consumi cu moderație fructele bogate în zahăr.

Dar există și alte metode eficiente pentru a evita balonarea și gazele în urma consumului de fructe. Iată câteva sfaturi utile în acest sens:

  1. Ține un jurnal alimentar – notează în el tot ce mănânci, nu doar fructele. Așa poți identifica mai ușor alimentul care te balonează.
  2. Mănâncă mai puține fructe – deși sunt sănătoase și au un gust delicios, mai ales în sezon, fructele consumate în exces cu siguranță nu îți vor aduce mai multe beneficii, ci mai degrabă îți vor provoca neplăceri digestive.
  3. Nu mânca fructe imediat după mesele principale – lasă o fereastră de 1-2 ore după o masă consistentă, pentru a-i oferi stomacului timpul necesar pentru digestie.
  4. Curăță fructele de coajă – așa vor fi mai ușor de digerat și nu te vei mai confrunta cu balonarea și durerile de stomac.
  5. Combină fructele cu o sursă de prebiotice – un iaurt este varianta ideală, prebioticele din acesta ajutând la „hrănirea” bacteriilor „bune” din stomac care asigură buna funcționare a digestiei.
  6. Consumă fructele sub formă de smoothie – în acest mod se reduce timpul de digestie, implicit și riscul de balonare. Totuși, nu face din asta un obicei, pentru că există riscul să faci exces de fructe.
  7. Mănâncă mai puține fructe deshidratate – fructe precum stafidele, curmalele, smochinele, mango, prunele sau caisele deshidratate conțin mai mult zahăr și fibre, combinație care îngreunează digestia și duce la gaze și balonare.

Dacă ții cont de aceste sfaturi și tot ai probleme cu balonarea după ce consumi fructe, sau în general, cel mai bine este să stabilești o consultație la medic pentru a afla care este problema și cum poate fi rezolvată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân