Ce se întâmplă dacă pui sare în cafea. Efectul nebănuit asupra sănătății

Cafeaua cu sare e mai puțin amară, dar are și beneficii pentru stomac. Află câtă sare se pune la o ceașcă de cafea.
  • Publicat:
Ce se întâmplă dacă pui sare în cafea. Efectul nebănuit asupra sănătății
Foto: Shutterstock

Unii oameni preferă să pună sare în cafea, alții zahăr, alții… nimic. Dar te-ai întrebat vreodată care este rostul să pui sare în cafea?

Mulți dintre noi suntem obișnuiți să bem cafeaua neagră sau îndulcită, nicidecum sărată. Potrivit experților în prepararea cafelei, dacă pui sare în cafea, dar nu orice fel de sare și nu în cantități exagerate, gustul acesteia este mai puțin amar, nicidecum sărată. În plus, ar exista și anumite beneficii asupra sănătății.

De ce este amară cafeaua

Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tehnică din Munchen, doar 15% din amăreala cafelei ar proveni din cafeină. De fapt, din doi compuși conținuți de boabele de cafea: lactone cu acid clorogenic și fenilindani.

Însă acești compuși cu efect antioxidant sunt supuși procesului termic, deoarece boabele de cafea sunt prăjite înainte de a fi consumate. Excepție face așa-numita cafea verde, care este obținută din boabe de cafea crude, neprăjite.

Lactonele acidului clorogenic sunt prezente în sortimentele mai slabe (și mai ieftine) de cafea, de tip Robusta, pe când fenilindanii sunt în cantitate mai mare în cafeaua mai tare (și mai scumpă), precum Arabica. Cu alte cuvinte, cafeaua este cu atât mai amară cu cât conține o cantitate mai mare de fenilindani.

Însă și procesul de prăjire joacă un rol în această ecuație. Dacă este prăjită în exces, cafeaua are un gust mai amar. Același lucru se întâmplă dacă la prepararea cafelei se folosește apă fiartă.

Alte greșeli care pot accentua amăreala cafelei sunt următoarele: măcinarea prea fină a boabelor de cafea, folosirea unei cantități prea mari de cafea în raport cu apa folosită, cafeaua care este expusă mult timp la aer și umezeală sau utilizarea unor recipiente incorect igienizate.

Câtă sare e bine să pui în cafea

Potrivit lui Alton Brown, autorul unei cărți celebre de gătit, un vârf de sare în cafea neutralizează gustul amar și aciditatea, îmbogățind totodată dulceața cafelei în mod natural. Însă nu orice tip de sare este indicat, ci sarea Kosher. Aceasta are o granulație mai mare și este mai puțin procesată decât sarea de masă pe care obișnuim să o adăugăm în mâncare.

La o ceașcă de apă, 2 lingurițe de cafea și un vârf de sare Kosher – aceasta este regula lui Alton Brown.

Pe de altă parte, Scott Rao, expert barista, spune că este nevoie de 0,15 grame de sare la 100 de mililitri de cafea, fie că e vorba despre espresso sau cafeaua la filtru. Având în vedere că o linguriță de sare cântărește între 5 și 8 grame, îți poți lesne imagina că nu trebuie să exagerezi cu sarea în cafea.

Ce efecte are cafeaua cu sare asupra organismului

Știm deja care sunt beneficiile consumului de cafea asupra inimii, ficatului și creierului. Dar ce se întâmplă atunci când pui sare în cafea?

Dacă duci lipsă de sodiu în organism, acest truc simplu te poate ajuta să echilibrezi nivelul electroliților. Studiile arată că patru cești de cafea pe zi ar putea duce la o scădere a nivelului de sodiu. Adăugând sare în cafea, eviți această problemă.

Mai mult decât atât, anumite sortimente de cafea sunt de calitate inferioară și prăjite excesiv, putând cauza aciditate gastrică. Din nou, puțină sare în cafea, fie ea și de calitate inferioară, poate rezolva acest inconvenient.

Cu alte cuvinte, fie cafeaua cât de proastă, un pic de sare îi schimbă în bine gustul și previne și producția excesivă de acid gastric, cauzatoare de arsuri la stomac.

Pe de altă parte, dacă ai în dotare o cafea de calitate, e păcat să îi strici aroma cu sare, zahăr, lapte sau cine știe ce alți îndulcitori.

Cafea cu sare – cea mai puternică dovadă de dragoste în Turcia

Deși ai putea fi tentat să cataloghezi cafeaua cu sare un trend nou apărut pe Instagram, află că lucrurile nu stau tocmai așa. În țările nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia), în Turcia, Siberia și Ungaria, consumul de cafea cu sare are o tradiție îndelungată.

De exemplu, în Turcia este o tradiție ca mireasa să îi prepare cafea cu sare viitorului ei soț și familiei acestuia.

Potrivit unei tradiții turcești de secole, înainte de pronunțarea logodnei, însemnând un acord verbal din partea părinților celor doi tineri, bărbatul se duce acasă la aleasa inimii, ca să-i ceara mâna, însoțit de câțiva membri ai familiei sale.

În timpul întâlnirii celor două familii, viitoarea soție pregătește cafea pentru toată lumea. Obiceiul „vrea” ca acea cafea pregătită pentru viitorul soț să fie de nebăut, deoarece va fi sărată și piperată. Viitorul soț trebuie să bea toată cafeaua, fără să se arate dezgustat. Aceasta înseamnă că pretendentul își arată disponibilitatea și că este gata să suporte tot felul de probleme ale vieții, asumându-și toate responsabilitățile, de dragul miresei.

Pe de altă parte, cafeaua sărată este și simbolul refuzului unui ales. Pe vremuri, în Turcia, cuplurile se vedeau pentru prima dată în timpul ceremoniei organizate pentru a cere mâna miresei, fiindcă era vorba despre căsătorii deja aranjate. Când fetei nu-i plăcea alesul, îi turna multă sare în cafea, ca să-i fie înțeleasă poziția, fără să se jignească la modul deschis. Dacă tânăra ezita, cantitatea de sare era acceptabilă, iar dacă era de acord cu viitorul soț, îi făcea cafeaua dulce. Alături, adăuga un desert, pentru a intra și în grațiile părinților lui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc