Ce să mănânci înainte de culcare să slăbești. ARZI GRĂSIMEA în timp ce dormi!

Este un subiect controversat, dar haideți să vedem ce spun studiile și ce ar trebui să mănânci înainte de culcare.
  • Publicat:
Ce să mănânci înainte de culcare să slăbești. ARZI GRĂSIMEA în timp ce dormi!
Foto: envato

De multe ori ni se recomandă să nu mai mâncăm seara, chiar înainte de culcare, pentru că ne putem îngrășa sau pentru că ne putem afecta calitatea somnului. Este un subiect controversat, dar haideți să vedem ce spun studiile și ce ar trebui să mănânci înainte de culcare.

Mănânci înainte de culcare? Motive pentru care iei în greutate

Îngrășarea este rezultatul dezechilibrului dintre caloriile pe care le consumi și cele pe care le arzi. Trebuie să ții cont și de faptul că există și alți factori care pot influența acest dezechilibru, iar mâncatul înainte de culcare poate fi unul dintre ele.

În timpul somnului, metabolismul încetinește. Grelina, hormonul care semnalează senzația de foame, atunci când ești stresat crește mai mult decât de obicei pe timpul nopții, ceea ce te face să mănânci mai mult.

Studiile sugerează că dacă mănânci pe timpul nopții, caloriile se depozitează ca extra greutate.

Poți mânca seara fără să te îngrași?

Noile date sugerează că rezultatele pot diferi dacă mănânci ceva ușor, un singur macronutrient (adică doar proteină sau carbohidrați) sau gustări dense în nutrienți. În aceste studii, participanții nu au luat mult în greutate când mâncau înainte de culcare, iar pe timpul zilei sațietatea era crescută.

Așa cum am menționat, în timpul somnului metabolismul încetinește, motiv pentru care timpul de digestie este mai încet. Mai exact, scade cu până la 10%-15% în timpul nopții și poate ajunge până la 35% în timpul ciclului de somn profund. Cu toate astea, dacă mănânci o gustare densă în nutrienți înainte de somn îi oferi organismului energia de care are nevoie pentru funcția metabolică în timp ce te odihnești.

Optim ar fi ca gustarea dinainte de somn să conțină între 150-250 calorii și să aibă fibre, carbohidrați și proteine. De asemenea, stimulentele cu proteină ajută la creșterea masei musculare și repararea țesuturilor după antrenamentul fizic.

Ce să mănânci înainte de culcare să slăbești

Nu te mai speria de kilogramele în plus. Nimic nu este imposibil! Potrivit descoperirilor menționate, porțiile mici, gustările dense în nutrienți sau care conțin un singur macronutrient nu te îngrașă! Iată câteva sugestii care să te ajute pe timpul nopții.

Ce alimente să eviți înainte de culcare

Cred că este deja evident că mesele copioase trebuie evitate înainte de culcare, iar asta pentru că vor fi depozitate sub formă de grăsime.

Mai mult, dacă mănânci mult înainte de culcare te poți confrunta cu arsuri, ceea ce îți poate afecta calitatea somnului. Pentru a nu declanșa indigestia și pentru a nu-ți afecta somnul evită:

  • alimentele grase
  • menta
  • citricele
  • alimentele picante
  • ciocolata

Surse:

https://healthmatch.io/weight-management/what-to-eat-before-bed-to-lose-weight#what-to-avoid-eating-before-bed

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425165/

https://www.hindawi.com/journals/jobe/2019/2439571/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân