Macronutrienții versus micronutrienții: care sunt diferențele?

Pe înțelesul tuturor, iată ce sunt macronutrienții și ce sunt micronutrienții și de ce sunt necesari în dietă.
  • Publicat:
Macronutrienții versus micronutrienții: care sunt diferențele?
Foto: shutterstock

Cu siguranță atunci când te-ai mai lovit de subiectul „dietă” ai auzit că trebuie să consumi macronutrienți și micronutrienți, dar fără să știi exact că sunt aceștia. Dacă vrei să ai un stil de viață echilibrat și să urmezi o dietă sănătoasă, trebuie să înțelegi ce îi este necesar organismului pentru a funcționa corespunzător. Așadar, pe înțelesul tuturor, iată ce sunt macronutrienții și ce sunt micronutrienții.

Ce sunt macronutrienții?

Macronutrienții sunt nutrienții de care organismul are nevoie în cantități destul de mari, iar asta pentru că aici includem carbohidrați, proteine și grăsimi, care oferă energie sub formă de calorii. Carbohidrații și proteinele oferă 4 calorii pe gram, în timp ce grăsimile oferă 9 calorii pe gram. Așadar, numărul caloriilor din alimente descrie numărul de calorii oferit de fiecare macronutrient în parte pe care îl conține farfuria ta.

Atunci când sunt digerate de organism, macronutrienții se împart în mici unități care sprijină funcțiile vitale pentru sănătate precum menținerea temperaturii corpului sau creșterea masei musculare. Pentru că macronutrienții sunt necesari în cantități mari, ei se măsoară în grame

Ce sunt micronutrienții?

Acum că știm ce sunt macronutrienții este timpul să stabilim și ce sunt micronutrienții. Răsunsul: micronutrienții sunt vitaminele și mineralele din organism care sunt necesare în cantități mici. Spre deosebire de macronutrienți, micronutrienții nu oferă energie prin intermediul caloriilor, dar asta nu înseamnă că nu sunt importanți.

Micronutrienții sunt necesari pentru fiecare reacție care are loc în organism, inclusiv digestia alimentară, contracțiile musculare, producția hormonală și funcția creierului. Spre deosebire de macronutrienți, care se măsoară în grame, micronutrienții se măsoară în miligrame sau micrograme, iar necesarul zilnic recomandat este stabilit în funcție de procentul de calorii consumate zilnic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân