Adevărul despre halva – ce conține, de fapt? Doctor Bilic: 30 de grame sunt de ajuns

  • Publicat:
Adevărul despre halva - ce conține, de fapt? Doctor Bilic: 30 de grame sunt de ajuns
Foto: Shutterstock

Mare atenție la halva! Dacă țineți post și vă este poftă de ceva dulce, mai bine alegeți un fruct în loc de halva. Sau măcar consumați halvaua în cantități foarte mici, pentru că are aproape 600 de calorii la suta de grame.

Ce ingrediente sunt folosite în halva

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, porția corectă de halva este de doar 30 de grame – cam cât o cutie mică de chibrituri.

„Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea-soarelui.

Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și legate cu sirop de zahăr (33% glucide).

Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aproximativ 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale. Fiind extrem de concentrată în grăsime, zahăr și calorii, 30 de grame ajung”, spune medicul.

Alimente de post care îngrașă

Alte alimente de post cu multe calorii pe care trebuie să le evităm sau să le mâncăm „cu zgârcenie” sunt zacusca plină de ulei, pâinea, napolitanele, pastele, nucile.

Medicii spun că este interpretată greşit ideea potrivit căreia dacă ţinem post slăbim. De cele mai multe ori, pentru a compensa lipsa de proteină de origine animală, alegem alimente bogate în kilocalorii.

Astfel, în 100 de grame de pâine avem 200 de calorii, 30 de grame de covrigei 100 de calorii, 3 linguri de orez fiert sau paste făinoase conţin 150 de calorii, 100 de grame de mămăligă 100 de calorii, 30 de grame de alune, nuci, fistic sau migdale conţin 180 de calorii.

Proteina vegetală este sănătoasă, dar pentru ca organismul să primească doza zilnică necesară trebuie să mâncăm mai mult. O porţie de piept de pui conţine aceeaşi cantitate de proteine ca o jumătate de kilogram de alune, bune și gustoase de altfel, dar foarte bogate în calorii.

O sursă excelentă de proteine găsiţi în ciuperci, care pot înlocui cu succes carnea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân