Săritura cu coarda sau alergatul? Care este mai sănătos?

Când decidem că vrem o metodă accesibilă de a urma un antrenament cardio, săritura cu coarda și alergatul sunt două variante la îndemâna tuturor.
  • Publicat:
Săritura cu coarda sau alergatul? Care este mai sănătos?
Foto: pexels

Când decidem că vrem o metodă accesibilă de a urma un antrenament cardio, săritura cu coarda și alergatul sunt două variante la îndemâna tuturor. Aceste activități fizice necesită un echipament minim, nu te costă mult și este și prietenos pentru că poate fi practicat chiar și atunci când ești în vacanță. Ambele au numeroase similarități și poate fi destul de greu să decizi care tip de antrenament îl integrezi în rutina ta de fitness.

Săritura cu coarda versus alergat: beneficii cardiovasculare

Dacă ai sărit măcar 1 minut coarda, cel mai probabil ai simțit că te epuizează. Ei bine, atât alergatul, cât și acest antrenament sunt benefice pentru sănătatea inimii. Să recapitulă: un antrenament cardio (exerciții de aerobic) implică mai multe mișcări ale mușchilor într-un anumit ritm și pe o perioadă extinsă de timp, ceea ce duce și la o respirație mai greoaie față de obicei. Aceste antrenamente sunt ideale atât pentru inimă, cât și pentru plămâni, iar în timp vei reuși să crești performanțele.

Această îmbunătățire a sănătății cardiovasculare este cel mai mare beneficiu pe care cele două le pot oferi. Un corp sănătos conține o inimă sănătoasă, care este și cel mai important mușchi din corp. Prin săritura cu coarda se crește anduranța.

Arderea caloriilor

Principalul obiectiv al antrenamentelor cardio este arderea caloriilor. Dacă alergi cam jumătate de oră, vei arde aproximativ 295 de calorii, iar dacă sari coarda în același interval vei arde aproximativ 352 calorii.

Antrenamentul mușchilor

În timpul alergatului inima este cea care lucrează la capacitate maximă, nu doar mușchii sunt folosiți. Multe persoane când vorbesc de alergat se gândesc că lucrează plămânii și picioarele, dar de fapt este o mișcare completă a corpului. Astfel, vei lucra atât partea inferioară, cât și cea superioară a corpului. Pe de altă parte, săritul cu coarda se axează pe partea inferioară a corpului, în special pe gambe.

Impactul asupra articulațiilor

Atât săritul cu coarda, cât și alergatul impactează articulațiile în funcție de suprafața pe care alergi sau sari. De exemplu, o suprafață dură va avea un impact negativ asupra articulațiilor indiferent de tipul de antrenament pentru care optezi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân