Cele mai bune exerciţii fizice pentru sănătatea mintală

Descoperă 5 tipuri de antrenamente fizice pe care le poţi face acasă (sau în preajma locuinţei) şi care îţi pot îmbunătăţi sănătatea mintală, dar şi silueta!
Cele mai bune exerciţii fizice pentru sănătatea mintală

Mişcarea este, fără urmă de îndoială, benefică pentru sănătatea noastră fizică. Numeroase studii au arătat că exerciţiile fizice practicate regulat pot reduce tensiunea arterială, precum şi riscul de dezvoltare a unor afecţiuni precum obezitatea, diabetul sau afecţiunile intestinale inflamatorii. Însă nu trebuie ignorate efectele benefice ale mişcării asupra stării noastre emoţionale. Sportul ameliorează stresul, anxietatea şi stările depresive şi poate îmbunătăţi calitatea somnului.

Iar aceste beneficii sunt demonstrate ştiinţific! Mai multe studii au demonstrat că exerciţiile fizice practicate de cel puţin 3 ori pe săptămână pot reduce cu până la 30% riscul de depresie.

O altă cercetare a relevat că persoanele care fac frecvent mişcare raportează o stimă de sine mai crescută şi sunt mai încrezătoare în acţiunile pe care le întreprind.

În ciuda acestor efecte pozitive, statisticile arată că doar puţin peste 60% dintre bărbaţi şi aproximativ jumătate dintre femei respectă recomandarea de a face mişcare în fiecare zi.

Dar sportul nu înseamnă neapărat mers la sală! Mai ales în contextul actual, când suntem nevoiţi să stăm acasă şi să ieşim afară „cu porţia”, putem profita de timpul liber pentru a învăţa să facem mişcare în  propriul cămin. Iar exerciţiile pe care vi le recomandăm mai jos sunt benefice atât pentru siluetă, cât şi pentru echilibrul stării emoţionale.

Descoperă 5 tipuri de antrenamente fizice pe care le poţi face acasă (sau în preajma locuinţei) şi care îţi pot îmbunătăţi sănătatea mintală, dar şi silueta!

Boxul

Nu trebuie să ai neapărat un sac de box profesional acasă. Poţi improviza umplând un sac dintr-un material rezistent cu mai multe pungi de rumeguş, pe care le găseşti în pet-shopuri. Agaţă sacul de un cârlig de oţel fixat în tavan cu holz şuruburi.

Boxul este ideal pentru eliminarea stresului şi a furiei acumulate, deoarece ajută la producerea de endorfine, dar este şi o metodă perfectă de a te detensiona fără să-ţi verşi nervii pe cei dragi.

Dar, hei, nici măcar nu e musai să îţi faci un sac de box. E suficient să faci mişcările specifice şi să ai la îndemână nişte greutăţi (merg şi două sticle pline cu apă)!

Vezi mai jos un exemplu.

Pilates

Această formă de mişcare este apreciată mai ales pentru efectele benefice pe care le are asupra musculaturii spatelui, dar poate fi indicată şi pentru îmbunătăţirea stării mentale.

Pilatesul este o tehnică de mişcare ce ajută la inducerea relaxării şi eliminarea stresului cotidian, plus că ameliorează durerile de spate ce pot fi cauzate de statul îndelungat la birou.

Tehnicile profunde de respiraţie pot ajuta, de asemenea, la o mai bună calitate a somnului.

Yoga

Unul dintre numeroasele motive pentru care yoga este o metodă excelentă de mişcare este faptul că integrează atât corpul, cât şi mintea, acţionând astfel pe două planuri: cel fizic şi cel spiritual.

Yoga te ajută să îţi menţii echilibrul mental şi optimismul, dar te ajută şi să îţi remodelezi corpul fără prea mare efort.

Mişcările de yoga pot fi uşor deprinse dacă urmăreşti canalul de Youtube Yoga with Adriene (vezi mai jos un exemplu de exerciţiu pentru relaxare).

Joggingul sau mersul pe jos

Mersul pe jos este tipul de mişcare pentru care nu ai nevoie de echipament special şi este atât eficient, cât şi plăcut, mai ales în aceste zile frumoase de primăvară.

Ia-ţi pauză de la activităţile zilnice pentru a face o plimbare în jurul blocului sau, de ce nu, pentru o scurtă repriză de jogging, mai ales că străzile nu mai sunt aşa aglomerate.

Mişcarea în aer liber este extrem de benefică pentru echilibrul nostru emoţional. Un exemplu de mers pe jos, dar în casă, poţi vedea în clipul video de mai jos. Fooooarte util!

Aerobic, fitness sau antrenament de rezistenţă online

Există atât de multe tutoriale pe internet cu exerciţii pe care le poţi face acasă, încât nu mai ai nicio scuză să le eviţi, mai ales că acum ai mai mult timp liber la dispoziţie.

Profită de această perioadă de „izolare” acasă şi găseşte pe internet tutoriale video cu antrenori amuzanţi şi inspiraţionali care te pot motiva să faci mişcare de plăcere.

Un astfel de exemplu este canalul de Youtube The Fitness Marshall, care combină muzica antrenantă, umorul şi mişcarea pentru a-ţi reda buna-dispoziţie şi energia.