Stresul și implicațiile lui: pastila de PSIHO

Stresul are un impact puternic asupra stării noastre de bine.
23.02.2023

Stresul reprezintă una dintre cauzele multor boli. Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne spune ce implicații are stresul asupra sănătății noastre fizice.

Stresul este o funcție obligatorie pentru oameni pentru că atunci când este activat, ne ajută să depășim pericole sau să ne apărăm de diverși factori externi. Atunci când apare stresul, acesta activează și implică toate organele din corp.

„Stresul se poate manifesta în două forme: ca o reacție imediată la o amenințare prezentă sau ca o stare prelungită indusă de presiuni externe sau factori emoționali interni”, spunea Gabor Mate în cartea Mitul normalității. Corpul și creierul nostru gestonează stresul prin axa HPS, un acronim care descrie căile și buclele de feedback ce leagă hipotalamusul (o zonă mică din centrul creierului nostru care are ca scop să ne mențină corpul într-o stare sănătoasă și echilibrată) de glanda pituitară (din vârful trunchiului cerebral) și de glandele suprarenale ( ce se afă deasupra rinichilor).

Mai mult, Gabor Mate spune că infrastructura axei HPS este stabilită încă din perioada petrecută în uter și în copilărie. Așadar, dacă am suferit stres sau abuz în acele perioade, acesta și-a pus amprenta pe „aparatul” stresului pentru toată viața. E ca și cum l-a distorsionat.

În caz că te gândeai că stresul nu are cum să îți impacteze în vreun fel sănătatea, cercetătorii au arătat în nenumărate studii faptul că un nivel crescut al cortizolului (numit și hormonul stresului) este asociat cu:

  • anxietate și depresie
  • afectează circuitele cognitive și emoționale din creier
  • un sistem imunitar scăzut
  • o creștere a inflamației în organism
  • o îngustare a vaselor de sânge ce are ca efect apariția bolilor cardiovasculare
  • are un aport semnificativ la dezvoltarea cancerului
  • subțiază oasele
  • ne face rezistenți la propria insulină, declanșând diabetul
  • contribuie la obezitatea abdominală, crescând riscul problemelor cardiovasculare și metabolice
  • crește tensiunea arterială ce duce la hipercoagularea sângelui, crescând riscul de infarct sau accident vascular cerebral.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean
Bianca Poptean
Sunt peste 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd ... citește mai mult