Pâine prăjită cu ou și lapte (friganele) – rețeta unui desert care ne-a marcat copilăria

23.07.2021
Pâine prăjită cu ou și lapte (friganele) – rețeta unui desert care ne-a marcat copilăria
Sursa foto: Shutterstock

Friganele crocănțele, dulci și bune când ți-e lene – sau pâine prăjită cu ou, lapte și sirop delicios de arțar sau miere. E desertul ideal când ți-e poftă de dulce, dar nu ai deloc chef să petreci prea mult timp în bucătărie. Probabil vă amintiți de el din copilărie, când mamele noastre ni-l făceau când le băteam la cap că vrem ceva dulce și nu aveau bietele timp de gătit prăjituri sofisticate.

E atât de simplă și de rapidă această rețetă de pâine prăjită cu ou și lapte încât s-ar putea chiar să devină desertul tău preferat acum, la maturitate, când jobul și alte treburi casnice nu-ți lasă prea mult timp liber.

Ca să-ți iasă un desert perfect, ține cont de câteva trucuri, pe care ți le dezvăluim un pic mai jos. Iar dacă nu ai sirop de arțar, nu-ți face probleme. Și mierea e la fel de bună!

Crocantă la exterior, moale și dulce la interior, pudrată cu zahăr și decorată cu zmeură, căpșuni sau afine, această pâine prăjită cu ou și lapte dă dependență.

Vezi care sunt ingredientele necesare și cum se prepară acest desert cu care mulți ne-am delectat în copilărie.

Sursa foto: Shutterstock

Rețetă de pâine prăjită cu ou și lapte: ingrediente, preparare

Ingrediente:

  • 4 ouă
  • 160 mililitri lapte (nu contează procentul de grăsime)
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • 8 felii de pâine albă (french toast) veche de o zi
  • 50 grame unt (sărat sau nesărat, la alegere)
  • Sirop de arțar sau miere (poți înlocui cu nutella sau unt de arahide)
  • Afine, zmeură, mure, căpșuni, banane (pentru decor, la alegere sau mixate)
  • Zahăr pudră (opțional, pentru decor)

Secrete:

  1. Feliile de pâine trebuie să fie neapărat mai groase, nu subțiri. Poți folosi și baghetă sau franzelă, cu condiția să nu fie proaspete, ci vechi măcar de o zi (preferabil vechi de două zile).
  2. Prăjește pâinea la grill pentru a fi crocantă la exterior și rumenită perfect pe ambele părți.
  3. Adaugă un plic de zahăr vanilat sau o linguriță de esență de vanilie în ouăle bătute. Acest truc conferă o aromă deosebită desertului.
  4. Dacă folosești sirop de arțar, alege unul de calitate, care nu conține sirop de porumb sau colorant caramel. Siropul de arțar original este produs din sevă concentrată din zahărul arțarului. Dacă are o culoare mai închisă, siropul de arțar are o aromă mai intensă și este de înaltă calitate.

Preparare:

Pasul 1: Bate ouăle (cu zahăr vanilat sau esență de vanilie) într-un castron încăpător.

Pasul 2: Adaugă laptele și scorțișoara și amestecă bine cu un tel.

Pasul 3: Scufundă feliile de pâine în amestecul de ou și lapte.

Pasul 4: Pune un cubuleț de unt să se topească într-un grill, pe foc mediu spre mare.

Pasul 5: Pune 2-3 felii de pâine pe grătar. Sau mai multe, în funcție de cât de mare este grătarul. Lasă-le să se prăjească până capătă o nuanță frumoasă maronie pe ambele părți.

Pasul 6: Scoate feliile de pâine prăjită cu ou și lapte pe o farfurie și adaugă imediat un cubuleț mic de unt și câte o lingură de sirop de arțar sau miere.

Pasul 7: Decorează cu fructe de pădure proaspete și zahăr pudră. Poftă bună!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică