Fructele bogate în potasiu care reglează tensiunea și combat oboseala

Nectarinele îngrașă? Află ce beneficii au și de ce nu trebuie să le ții la frigider.
  • Publicat:
Fructele bogate în potasiu care reglează tensiunea și combat oboseala
Foto: Shutterstock

Nectarinele îngrașă doar dacă faci excese! Au doar 43 de calorii la suta de grame. Deci trebuie să mănânci vreo 4 kilograme de nectarine ca să atingi „bugetul” zilnic recomandat de calorii atunci când ești la dietă sau vrei să te menții. Firește, nu e normal, nici sănătos să mănânci atât de mult din niciun aliment. Moderația este cuvântul-cheie!

Nectarinele sunt fructe dulci-acrișoare preferate de multă lume, datorită faptului că seamănă în mare măsură cu piersicile, dar nu au acel puf care poate da alergii în cazul unora.

Sunt bogate în apă, vitamine, minerale și fibre cu rol deosebit de important în organism. Află mai jos dacă nectarinele îngrașă, ce beneficii au pentru sănătate și care este motivul pentru care nu este bine să le ții la frigider.

Nectarinele îngrașă? Valori nutriționale 

Nectarinele conțin aproximativ 85% apă, deci sunt foarte bune și pentru hidratare.

În 100 de grame de fruct se găsesc doar 43 de calorii, 10 grame de carbohidrați (zaharuri), 1 gram de proteine, 1 gram de fibre.

Nectarinele sunt excelente surse de vitamine și minerale, inclusiv betacaroten. Acest antioxidant conferă fructului culoarea galben-roșiatică. Este transformat în organism în vitamina A, foarte importantă pentru sănătatea pielii, a ochilor și funcționarea sistemului imunitar.

De asemenea, nectarinele conțin acid folic, util pentru producerea de celule roșii, calciu, fosfor și vitamina K, toate acestea jucând un rol major în sănătatea oaselor, scrie bbcgoodfood.com.

Beneficii nectarine pentru inimă și oase

Aceste fructe delicioase abundă în antioxidanți, cu precădere acid galic, care este în prezent studiat pentru potențialele sale efecte benefice în boli precum diabetul, cancerul, obezitatea sau afecțiunile creierului.

Totodată, nectarinele conțin luteină și zeaxantină, compuși care pot reduce riscul de cataractă și alte afecțiuni degenerative oculare.

Datorită potasiului din compoziție, nectarinele sunt perfecte pentru a combate slăbiciunea musculară, oboseala, lipsa de energie, diverse tulburări digestive (constipație, balonare) sau aritmia cardiacă. Tot potasiul este cel care ajută la echilibrarea tensiunii arteriale și previne retenția de lichide în corp.

Consumul de nectarine este indicat și persoanelor care se confruntă cu anemie. Sunt bogate în vitamina C, care ajută la absorbția fierului, mineral cu numeroase funcții în organism. Datorită vitaminei C, nectarinele sunt benefice și în caz de astm, deoarece ajută sistemul imunitar să combată eficient alergenii.

Nu în ultimul rând, nectarinele sunt recomandate în curele de slăbire, deoarece au foarte puține calorii și fibre care ajută digestia. Deci răspunsul la întrebarea nectarinele îngrașă este, categoric, nu. Cu mențiunea, din nou, să nu faci excese!

De ce nu e bine să ții nectarinele la frigider

Atunci când cumperi nectarine, e bine să acorzi atenție anumitor aspecte. Un fruct de calitate este ușor moale, parfumat, cu coaja netedă, fără pete. Rareori putem găsi însă nectarine bine coapte în marile magazine. De aceea, e bine să le lăsăm câteva zile la temperatura camerei, pentru a se mai coace înainte de a le mânca. Cumpără-le mai degrabă de la piață.

Și nu ține cont de intensitatea coloristică a cojii, pentru că nu este un indiciu privind maturitatea nectarinei. În funcţie de varietate, nuanţa acesteia variază de la roz la roşu-închis.

Nectarinele pot fi păstrate câteva zile la temperatura camerei, în funcție de gradul de maturitate. Nu e bine să le ții la frigider, pentru că își pierd de tot savoarea. Lucru valabil și în cazul roșiilor, piersicilor, mango, kiwi sau mere.

Portocalele, bananele, căpșunile, zmeura și afinele, în schimb, e bine să fie ținute la frigider, pentru că își mențin mai bine prospețimea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân