Lapte de banane: valori nutriționale, beneficii, contraindicații

  • Publicat:
Lapte de banane: valori nutriționale, beneficii, contraindicații
Sursa foto: Shutterstock

Deliciosul lapte de banane nu conține lactoză, pentru că este făcut din banane și apă. Este o băutură energizantă și plină de substanțe nutritive, care poate fi consumată la micul dejun sau ca gustare, între mese.

Potasiul din banane este un mineral esențial pentru organism, pentru că susține sănătatea inimii. Iar fibrele sunt excelente pentru reglarea tranzitului intestinal, dar ajută și în procesul de slăbire.

Află din acest articol de ce este bine să consumi lapte de banane, care sunt valorile sale nutriționale, dar și contraindicațiile.

Lapte de banane: valori nutriționale

Aportul nutrițional al laptelui de banane depinde de rețeta pe care o pui în practică sau de produsul pe care îl cumperi din magazin.

În teorie, laptele de banane se prepară din 2 ingrediente: apă (230 mililitri) și o banană (se mixează în blender 1 minut).

În schimb, laptele de banane din comerț se prepară de regulă cu un tip de lapte vegetal, cum este laptele de migdale. În plus, nu se puține ori, printre ingrediente se regăsesc și: zahăr, dextroză, arome și diverși aditivi pentru a prelungi durata de valabilitate.

Laptele de banane făcut acasă are doar zahăr natural, adică fructoza din banane.

Totuși, în privința conținutului de minerale și vitamine, este posibil ca laptele de banane din comerț să fie mai avantajos. Iar asta pentru că produsul este fortificat cu potasiu, calciu, vitamina D și vitamina B6 în cantități mai mari decât se regăsesc în mod normal în laptele cu banane preparat acasă.

Așadar, avantaje și dezavantaje. Rămâne la alegerea voastră să puneți în balanță aceste plusuri și minusuri și să decideți care variantă este mai sănătoasă și potrivită stilului vostru de viață.

Ce beneficii are consumul de lapte de banane

Beneficiile laptelui de banane sunt cam aceleași cu ale consumului de banane. O banană conține 25% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 9% din DZR de potasiu și 8% din DZR de magneziu.

Potasiul este un mineral care ajută la reglarea tensiunii arteriale și poate reduce riscul de instalare a bolilor de inimă. Magneziul, de asemenea, protejează inima și susține buna funcționare a sistemului nervos. Iar vitamina B6 este foarte importantă pentru imunitate, metabolism și sănătatea creierului.

Bananele sunt, totodată, surse excelente de fibre, care îmbunătățesc digestia și „hrănesc” bacteriile bune din intestine. Cu cât sunt mai verzi bananele, cu atât mai multe fibre conțin.

Care sunt dezavantajele consumului de lapte de banane

Consumul excesiv de lapte de banane poate duce la creșterea glicemiei, deoarece bananele au un indice glicemic destul de ridicat. Așadar, se recomandă consumul cu moderație, mai ales în cazul persoanelor cu prediabet sau diabet.

De asemenea, laptele de banane trebuie consumat cu precauție de persoanele cu afecțiuni renale, din cauza nivelului crescut de potasiu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân